autóbérlés, vezetés Kaliforniában

by

in

Első és legfontosabb tudnivaló, hogy az autókölcsönzőket nem kell keresni, annyi van belőle. Cserébe autó nélkül kicsit elveszett az ember az USÁ-ban. Nagyobb városokban a tömegközlekedés megoldott, de ha már a külvárosban is kell mozogni, esetleg városok között, akkor az autó a célszerű közlekedési eszköz.

Első és legfontosabb, a magyar kártya jogosítványt gond nélkül elfogadják a kölcsönzők, nem kell fordítani, honosíttatni, vagy hasonlók. A kölcsönzők kompakt kategóriája nem a magyar kompakt méret. Vagyis egy kellemes családi autót kapsz majd a legolcsóbb kategóriában is. Persze, ha valaki mélyebben szeretne a pénztárcába nyúlni, akkor lehet kisebb, akár nagyobb terepjárókat is üzemeltetni.

Kölcsönzésnél ami nagyon fontos, figyeljetek rá, hogy a biztosítás benne legyen. Sok esetben nagyon olcsón kapható autó, de aztán végigkattintva a beállításokon, a biztosítás sokszor drágább, mint maga a bérlés.

A biztosítás típusokat jól összegezte az Úti ötletek blog:

LDW/CDW – (Loss Damage Waivers és Collision Damage Waivers) – erre jó esély van, hogy a hitelkártya cég fedezi, lopás és a kocsi sérüllése esetén fizet.

Liability Insurance – felelősség biztosítás – bizonyos államokban a kölcsönző cégeknek alapból, ingyen kötelező biztosítani ezt, értéke azonban nem túl magas és mint írtam, nem mindenütt van. Extrában lehet vásárolni ha jól tudom 1 millió dollár értékig. (Ha minden igaz Florida, New Hampshire és Wisconsin államban nem kötelező, mindenhol máshol igen)

PAI – Personal Accident Insurance – ezt elképzelhető, hogy az utasbiztosításunk fedezi, tehát, lehet, hogy nem kell megvenni, utána kell nézni.

PEC – Personal Effects Coverage – A kocsiból ellopott tárgyakra fizet, ha nem hagyunk a kocsiban értéket, nem kell megvenni.

A San Francisco repülőtéren a kisvasútnak van egy külön megállója (a végállomás), ahol az összes autókölcsönző helyet kapott. Ez az a hely, ahol át tudjuk venni a már lefoglalt autónkat, vagy intézhetjük a kölcsönözést ott helyben.

Az autók bent állnak a parkolóházban, a feladatunk csak annyi, hogy kiválasszuk melyik tetszik, becuccoljunk, s a benne levő kulccsal elinduljunk. Igen, sok országhoz hasonlóan, itt sincsen külön forgalmi engedély, amit meg kell mutatni a rendőrnek. Akinél a kulcs, az vezeti az autót.

FONTOS: Minden autó automata váltós. Nincsen manuális váltó. Aki még nem vezetett automata váltós autót, azoknak jó tanács: A bal lábadat húzd magad alá, hogy véletlenül se taposs bele a fékbe az autópályán, gondolván, hogy kinyomod a kuplungot a sebességváltáshoz.

Közlekedés

Kaliforniában, de gondolom Amerika szerte a legtöbb helyen a nagyobb utak legalább 2, de sokszor sokkal több sávosak. Az emberek alapvetően udvariasak, de sokszor a hatalmas autókból nem veszik észre a kis autókat, így érdemes figyelni, amikor két hatalmas jármű között autózol.

Alapvetően jól ki van minden táblázva. A táblákra mindig figyelni kell, mert alapvető dolgokat írhat felül. Hasonlóan az úttestre felírt információkat is érdemes figyelemmel kisérni.

FONTOS: Akármilyen lámpád van, jobbra kisívet mindig fordulhatsz. Igen, akkor is, ha piros a lámpa!!! Ez alól egyetlen kivétel, ha ezt tábla tíltja.

Másik fontos szabály, hogy a záróvonal sem úgy záróvonal, mint nálunk. Ha már dupla van belőle, akkor azért nem illik már átmenni rajta.

A sebességet tapasztalataim alapján nem mindenki tartja be, sőt pl. a 65 mérföldes korlátozást az autópályán (freeway) elég kevesen követik.

parkolás

A parkolásért nagy városokban szinte mindenhol fizetni kell. Vannak rödid parkolásra alkalmas helyek az utcán. Itt egy automatába dobhatunk max egy órára való aprópénzt.

A parkolóházak háromféle módon üzemelnek:

  1. Hagyományos. Itthon ilyenek vannak többnyire. Ez az, amikor behajtáskor kap az autós egy parkolójegyet, majd távozáskor fizet az ott töltött idő alapján.
  2. Fordított. Ez olyan, mint a parkoló órák, nincs ember, előre dobjuk be a megfelelő összeget, s annyit parkolunk.
  3. Garage. Ezek többnyire azok, ahol be se kell menni a parkolóházba, csak odaadjuk a kulcsot, s valaki beparkolja az autót. Amikor pedig érkezünk az autóért, a kedves ember hozza nekünk vissza a járművet.

A parkolóházakban általában rengeteg fajta hely van: családos, kismama, várandós, nagy autók, kis autók, stb. Itt nagyon kell figyelni, hogy jó helyre parkolj, mert igen borsos büntetést akaszthatnak a nyakadba.

Ami remek megoldás, hogy az amerikai autók mind úgy üzemelnek, hogy ha a távirányítón zárt ajtóra megnyomjuk újra a “zárás” gombot, akkor dudál egyet. Ez praktikus ellenőrzésre, hogy valóban zárv van-e a jármű. Viszont néha nagyot ugrottam, amikor mellettem egy autó rámdudált, pedig csak épp bezárták azt a parkolóban.

Mértékegységek

Amerikában matek tanár szívem nagy örömére minden törtekben van meghatározva. Vagyis nem 419.9, hanem 419\frac{1}{9} fromában kerül kiírásra pl. a benzin ára. Amit még fontos tudni, hogy a benzint gallonban mérik, abból is az amerikai verziót használják.

Ugyanígy a sebesség és a távolság mérésére is kikóméter helyett mérföldet alkalmaznaksebesség esetén értelemszerűen a távolság / idő hányadost, vagyis mérföld per órát használnak. És akkor megint meg kell jegyeznem, hogy jó látni, hogy nem métereket írnak ki, hanem 1/4 mérföldet pl. a következő letérőig.


Comments

3 responses to “autóbérlés, vezetés Kaliforniában”

  1. hasznos írás. emlékszem az első ilyen élményemre, frankfurt-san francisco economy-osztály végtelen kiszenvedése után hullafáradtan megkaptam a v8 mustangot, mert csak abban volt gps. fél óráig szerencsétlenkedtem miután végre rátaláltam a nekem megfelelő interstate pályára. közben párszor el akartam aludni. szóval amit hozzátennék: ha kocsit akarsz vezetni a repülőút után, akkor aludj egyet a gépen

  2. a hertz neverlostnak pedig nem szabad bedőlni. left turn…. … … in … … .. six … point … five … miles

  3. értem én hogy melengeti a szíved ez a törtezés, de szerintem ha 10 amerikait megkérdeznél, hogy egynegyed mérföld hány láb vagy yard vagy a halál se tudja mit használnak még, akkor 9 nem tudná 🙂