Barcelona

by

in

Csütörtök hajnalban felszálltam vacogva a hidegben egy repülőre Ferihegyen Liszt Ferenc Repülőtér 1-en:

Reggel 9-kor már az hideg esős Barcelonában szálltam ki a repülőből a szintén nem túl meleg, ámde esős Katalán fővárosban. Itt a GeoGebra konferencia egyik szervezője várt. Elszállított a szállásra, ami Barcelona belvárosában, mindentől sétatávolságban található.

Csütörtökön aklimatizálódtam, s egy kicsit sétáltam a városban, miután megismerkedtünk a helyi szervezők közül, az általam eddig nem ismert emberekkel is. A spanyolokról az a hír járja, hogy nem beszélnek angolul. Ez többnyire igaz, viszont beszélnek legalább két nyelvet mind, amit sokan nem tudnak. Barcelonában a használt nyelv a katalán. A katalán nem spanyol konyhanyelv, ez egy teljesen külön nyelv, külön kultúrával, s erre büszkék és ápolják. A legtöbben nem is a .es domaineket, hanem a .cat (katalán) végződést használják.

Ezzel kapcsolatos a felismerésem, hogy Spanyolország sokkal jobban hasonlít az Egyesült Királyságra, mint hittem. Ahogy ott Skócia, Wales és Anglia alkotja a nagy országot, úgy itt Baszkföld, Katalónia és Galicia hasonló autonóm területek. Persze hallottam az ETA kapcsán a baszkokról, meg tanultunk egy csomó mindent földrajzórán, de ezek valamiért nem maradtak meg. Mindig a hatalmas gyarmatosító Spanyolország, nagy, erős és egységes birodalom képe volt előttem.

A csütörtöki nap remekül zajlott, megnéztük este a Sagrada Familiát:

Barcelona

Pénteken volt a nagy nap, kezdődött a konferencia, ami előtt még azért lehetőség nyílt egy kis városnézésre (Képek itt láthatók). Vicces, hogy a városnézés közben a helyi barcelona.tv két munkatársa megállított, s megkérdezték mia véleményünk az időjárásról. Mire elmondtam, hogy otthon -15 fok van, s ez igaz, hogy hűvösebb, mint amire számítottam, de azért ez nem annyira hideg. Persze hideg, mert pl. éjszaka fagy van, s több helyen rendesen havazott, ami nem megszokott errefelé. Az iskolákat is bezárták szinte mindenütt.

A konferencia első előadója Mark Dawes volt Cambridge-ből.

Mark a GeoGebra használatáról beszélt az oktatásban. Tapasztalatait mesélte el, hogy lehet és hogyan érdemes használni a GeoGebrát a tanóráinkon. Remek példákat hozott, s nagyon jó előadó. A vége felé már nem annyira tudtam koncentrálni, mert utána én beszéltem a GeoGebra közösség életéről, lehetőségeinkről, feladatainkról.

Izgalmas volt angolul előadni, katalán tolmácsolással. Megszoktam, hogy a némettel, angollal többnyire elboldogulok, de itt sajnos egyikkel se mentem sokra. 🙂 Vagy nagyon jó volt a tolmács, vagy sikerült jól összefoglalnom a GeoGebra közösség életét. Jól esett, hogy még a szombati reggelinél is kaptam egy “jó volt a tegnapi előadás”-t.

Este az előadókat vendégül látták, s kagylótól polipon át a tonhalig, végigkostolhattuk a tenger gyümölcseit.

A szombat nyugodtabb volt, mert már nem kellett előadás miatt izgulni. Nyugodtan próbáltam élvezni a katalán és spanyol előadásokat. Amiből a fentieket olvasva, mindenki gyorsan rájöhetett, hogy egy mukkot nem értettem. Viszont a bemutatott GeoGebra alakalmazások sokat elmondtak. És igaz, amit az előadásomban is elmondtam, “Mathematics is the common language”. Azt ugyanúgy írjuk, értjük, s használjuk.

Délután felmentünk Daviddal a közeli hegyekbe. Itt hó is volt, ami ugyebár Barcelonában nem annyira gyakori. 🙂 Gyönyörű volt lenézni a városra. Kicsit már sötétedett, de azért párat még fényképeztem.

A vasárnap a tervezettnél kicsit izgalmasabbra sikerült. Előszöris meg kell jegyeznem, hogy nem a legrövidebb úton indultam haza. Mivel kizárólag méregdrágán volt közvetlen járat (amivel a mostani Malév helyzet miatt valószínűleg egyáltalán nem jutottam volna haza), így London, Luton érintésével repültem Budapestre.

Snow and airports

Mint már előbb jeleztem, a spanyolok is nehezen viselték a hideg érkezését, de az angolok se voltak felkészülve a hóra télen. Az itthoni -15 fok se természetes, így a reptereken akadtak kisebb-nagyobb fennakadások. Mindenesetre épségben földet értem még éppen tegnap éjszaka.