cc + flickr

by

in

Valamikor RMS előadása után álltam át a flickr-en (hogy kell ezt magyarul ragozni?!) a CC licenc használatára (mára szinte csak CC-vel teszek fel képet). Azelőtt All Rights Reserved volt a licenc mindenhol, főleg a Boris képek miatt. Mivel azonban azok már csak egy szűk kör számára elérhetőek, így élhet a globális CC lincencelés.

Nemrég egyébként a spottr.hu is megemlékezett a heti kérdésében a fotók licenceléséről. A CC igazi előnye, hogy a képet fel lehet használni forrásmegjelöléssel. Persze az előnye a hátránya is, miszerint ha CC-vel töltesz fel, akkor mindeni számára letölthető a képed (ez egyébként szabályozható, korlátozható a flickr-ön), azaz könnyen megszerezhető. A jogok érvényesítése pedig később nem egyszerű feladat.

Most azonban nem a Creative Commons árnyoldalait, hanem az előnyeit szeretném kidomborítani. Kaptam egy kedves flickr mailt ma:

Flickr: Message

Természetesen megköszöntem a levelet, s engedélyeztem a kép felhasználását. Tudom, hogy ritka az ilyen kulturált megkeresés, stb. Azonban mégis ezekre érdemes odafigyelni, örülni, s kiemelni (nem mindennek a malac nátháról, meg a gazdasági válságról, meg egyéb szörnyűségekről kell szólnia). Persze a kedvenc flickr mailem még mindig Jake levele. 🙂

Íme a kép, amiről szó van (szerintem nem nagy szám, de örülök, hogy Emmanak tetszik :-)):

Erzsébet-kilátó


Comments

One response to “cc + flickr”

  1. Ki ez a fickó a képen? ugye nem ismerjük?