D.O.I.T.

by

in

A legújabb futurama filmről írt az asva.info nemrég. Bemutatták ők is a nagy kalóz ellenes üzenetet:

Matt Groeninget mindigis hihetetlen kreatívnak tartottam. A fenti kis video is megerősíti ezt, Bender az egyik legjobb karaktere, s nálam már a futurama beelőzte népszerűségben a simpsonst, mint ezt már írtam itt.

Miért írok most erről?

Sokáig linux volt a default operációs rendszerem. Azon pedig csak ingyenes programokat használtam, s boldog voltam velük. Amióta osx-re váltottam, s dolgozó ember vagyok, rengeteg megfizethető áru programot használok, megveszem azokat. Jelenleg úgy néz ki az Applications mappám, hogy tárolok benne egy pirate nevű mappát, amiben a fizetős, de még meg nem vásárolt, vagy kipróbálni való applikációimat tartom átmenetileg. Általában 4-5 program pihen benne.

A pirate mappa tartalma:

 • Wii transfer – 19 dollár. Nem sajnálom rá a pénzt, de ki akartam próbálni előtte, mielőtt megvásárolom. A program arra jó, hogy videókat, zenéket, képeket osztok meg a Wii-n keresztül. Ötletes dolog, de még nem győzött meg. Van még egy hete, s aztán vagy kuka, vagy megveszem.
 • cover scout – 29 dollár. Sokallom rá, de mégis tetszik a program. CD borítókat lehet vele leszedni az iTunes libraryban tárolt zenékhez. Persze a dolog megoldható, ha az ember regisztrál magának (hamis külföldi címmel) egy iTunes accountot, s akkor az iTunes is le tudja szedni a borítókat. Valószínűleg a kukában végzi, mert a funkcióit manuálisan simán meg lehet oldani.
 • Maple 9.5 – ?? dollár. Az egyik legjobb matematikai program, amit nem tudok sajnos beszerezni. Írtam a magyar forgalmazónak, hogy van-e esetleg oktatási licenc, mert szeretnék venni magamnak egyet. Nulla válasz. 🙁 Jelenleg egyetemi licenccel használom.
 • PFactory – 79 dollár. Pár hete pihen a pirate mappában. Drága, úgyhogy most, hogy észrevettem, hogy még ott van, megy is a kukába a poszt elküldése után. Nem rossz, de a hugin ingyen minden funkcióját ellátja.
 • Photomatix Pro – 99 dollár. Drága, de az általam próbált, s használt legjobb HDR kreáló program. Ezzel nem tudom még mi lesz. 🙁 Ha lenne jó ingyenes alternatíva, akkor egyből menne a kukába, de jelenleg nem ismerek ilyet.

Mi a Ti véleményetek? Az én hülyeségem, hogy legális programokat akarok használni, vagy Ti is így gondoljátok? Esetleg tudtok-e jó ingyenes alternatívát a fenti programokra?

update: (2010. 07. 14.) Első két appot megvettem, utóbbi valamelyik bundliban volt benne. Maple helyett wolframalpha, PFactory helyett hugin, Photomatix helyett meg hydra , amit szintén egy bundliban vettem.


Comments

5 responses to “D.O.I.T.”

 1. Én praktikusan csak legális programokat használok, de Linux az alap, szóval nem nehéz. Használtam egy évig Mac-et de visszatértem, többek között azért mert alig akadt használható ingyenes progi jópár dologra. A 10$ kategóriából van egy rakat, de ha kell belőle 20, akkor már nem fest olyan jól az ügy.

 2. Szerintem nem kérdéses -ha egy szoftver valóban jó-, hogy némi pénzmaggal támogassuk a készítők munkáját. A Donate rendszer ritkán működik jól, bizony kell némi ráhatás, hogy az emberek fizessenek az általuk használt programért.
  Szívem szerint persze a drágább szoftverekért is fizetnék, de egyenlőre kénytelen vagyok illegálisan használni párat, míg nem jön rá össze a pénz.

  A kalózkodás igenis rossz!

 3. japp, a fenti animációról nekem az IT Crowd egyik epizódja jutott eszembe: http://www.youtube.com/watch?v=d82Lq2rVB_4

 4. Amikor kezdtem a szamítógépezést, akkor mindent warezoltam, de ez szinte természetes. Mármint mindent csak ismerősön keresztül lehetett beszerezni. Aztán ahogy egyre jobban nyitódtam a Linux felé, úgy alakult át a hozzáállásom a dolgokhoz. Linux alatt minden legális volt. Windows alatt még mindig szinte minden warez.

  Ezután jött a Maces korszakom, ami még mindig tart (most már 3+ éve). Mac alatt csak ingyenes programokat használok, és tökéletesen elvagyok vele (NetBeans, MacVim, akármik). Azaz nem. A WoWot, Warcraft 3 + kieget megvettem. Windowsra is a CS-t. Jelenleg Macen tiszta a lelkem, az XPn pedig még mindig minden warez, igaz nem is használom semmire azon kívül, hogy néha el kell indítani az Office miatt. Sajnos kishazánkban csak az MS Office körül forog a világ, és nem akarok kompatibilitási problémák miatt bukni egy beadandót az egyetemen, vagy a stresszelni a barátnőmet az előadásai, beadandói miatt.

  Az, hogy Magyarországon az emberek egyre inkább kezdenek úgy tekinteni bizonyos szoftverekre mint termékekre (persze mindenből vannak rosszak is) azt mutatja, hogy kezdenek “felnőni” a fejlettebb társadalmakhoz, és nem mellesleg azt is, hogy ezen termékek kezdik piacnak tekinteni magyarországot is. Utóbbit úgy értem, hogy még mindig van egy csomó olyan program, amit hiába akar valaki megvenni, mo-ról nem tudja (mondjuk egy iPhone alkalmazás).

 5. Én meg igazából nem használók semmi olyat ami fizetős.

  Firefox ingyenes, Google Apps-t Google ingyen adja (oktatási intézménynek), OpenOffice, VirtualBox, KDE, gimp, stb.

  Itthon nem kellenek a fizetős programok, még nem találkoztam olyannal, amire azt mondanám, hogy ez igen, ez kell nekem. (Viszont Windowst vettem, virtuális gépben való ügyködéshez)

  Mivel amire lehet on-line dolgot használok, asztali programok nem i igazán kellenek. Semmi olyasmit nem csinálok ami rétegigény lenne, így ne lenne ingyenes/gpl alternatívája 🙂