D.O.I.T.

A legújabb futurama filmről írt az asva.info nemrég. Bemutatták ők is a nagy kalóz ellenes üzenetet:

Matt Groeninget mindigis hihetetlen kreatívnak tartottam. A fenti kis video is megerősíti ezt, Bender az egyik legjobb karaktere, s nálam már a futurama beelőzte népszerűségben a simpsonst, mint ezt már írtam itt.

Miért írok most erről?

Sokáig linux volt a default operációs rendszerem. Azon pedig csak ingyenes programokat használtam, s boldog voltam velük. Amióta osx-re váltottam, s dolgozó ember vagyok, rengeteg megfizethető áru programot használok, megveszem azokat. Jelenleg úgy néz ki az Applications mappám, hogy tárolok benne egy pirate nevű mappát, amiben a fizetős, de még meg nem vásárolt, vagy kipróbálni való applikációimat tartom átmenetileg. Általában 4-5 program pihen benne.

A pirate mappa tartalma:

  • Wii transfer – 19 dollár. Nem sajnálom rá a pénzt, de ki akartam próbálni előtte, mielőtt megvásárolom. A program arra jó, hogy videókat, zenéket, képeket osztok meg a Wii-n keresztül. Ötletes dolog, de még nem győzött meg. Van még egy hete, s aztán vagy kuka, vagy megveszem.
  • cover scout – 29 dollár. Sokallom rá, de mégis tetszik a program. CD borítókat lehet vele leszedni az iTunes libraryban tárolt zenékhez. Persze a dolog megoldható, ha az ember regisztrál magának (hamis külföldi címmel) egy iTunes accountot, s akkor az iTunes is le tudja szedni a borítókat. Valószínűleg a kukában végzi, mert a funkcióit manuálisan simán meg lehet oldani.
  • Maple 9.5 – ?? dollár. Az egyik legjobb matematikai program, amit nem tudok sajnos beszerezni. Írtam a magyar forgalmazónak, hogy van-e esetleg oktatási licenc, mert szeretnék venni magamnak egyet. Nulla válasz. 🙁 Jelenleg egyetemi licenccel használom.
  • PFactory – 79 dollár. Pár hete pihen a pirate mappában. Drága, úgyhogy most, hogy észrevettem, hogy még ott van, megy is a kukába a poszt elküldése után. Nem rossz, de a hugin ingyen minden funkcióját ellátja.
  • Photomatix Pro – 99 dollár. Drága, de az általam próbált, s használt legjobb HDR kreáló program. Ezzel nem tudom még mi lesz. 🙁 Ha lenne jó ingyenes alternatíva, akkor egyből menne a kukába, de jelenleg nem ismerek ilyet.

Mi a Ti véleményetek? Az én hülyeségem, hogy legális programokat akarok használni, vagy Ti is így gondoljátok? Esetleg tudtok-e jó ingyenes alternatívát a fenti programokra?

update: (2010. 07. 14.) Első két appot megvettem, utóbbi valamelyik bundliban volt benne. Maple helyett wolframalpha, PFactory helyett hugin, Photomatix helyett meg hydra , amit szintén egy bundliban vettem.


Posted

in

by