dilemmák

by

in

Amióta tanítok rendszeresen, egy pár dolog van, ami ,,zavar”.

Gondoltam leírok egy párat, hátha van valakinek ötlete.

 1. Miért jár pár diákom magántanárhoz? Nem jól magyarázok? Nem érti? Vagy nem is érdekli, amit mondok?
 2. Néha Szinte mindig látszik utólag egy dolgozaton, hogy azt az illető maga készítette-e, vagy használt segédeszközt hozzá.

Az 1-esre egyszerűen nincs ötletem. Ma kihívtam egyesével mindenkit a táblához, s megcsináltattam velük 1-1 feladatot, közben meg elmagyaráztam annak, aki kint volt, hogy hogy kell csinálni.
Ez működik is; de a többi hamarabb végez a feladattal, s elkezd partizni, ami meglehetősen csökkenti a kint levőnek is a koncentráló képességét.

A 2.-ra eddig nem tudtam mit tegyek, legutóbb úgy döntöttem, hogy újrairatom a dolgozatot (el is mondom, hogy miért, s hogy addig írjuk újra, amíg ez fennáll). Nem tudom, hogy ez használ-e hosszútávon, mindenesetre a másodiknál már nem puskáztak.

Van valami ötlet?


Comments

10 responses to “dilemmák”

 1. mert nem ertik, azert jarnak magantanarhoz. egy oran nem tudsz mindenkivel annyit foglalkozni, mint amennyire egyeseknek szukseguk van, sztem. van aki bizonyos dolgokat nehezen ert meg, v nem is erti meg, csak begyakoroltatja vele a (magan)tanar, azt’ kesz. szerintem. de ez csak egy otlet.

 2. birop Avatar
  birop

  Járjanak csak magántanárhoz, különben felkopik az állam. 🙂 Valózsínűleg Zsuzsinak igaza van, de a kép ennél szerintem sokkal színesebb. Volt olyan tanítványom, aki 5-ös volt szinte végig mindenből. Nála szerintem csak a szülő megnyugtatására és “hangoskönyvnek” kellettem. Aztán van ahol a tanár jól magyaráz, de a normális eredményhez meg kell az a +x óra otthoni tanulás, azt meg egyedül ritkán csinálja meg egy átlagos diák. Szerintem semmi okod pánikolni. Majd ha sokan járnak magántanárhoz, akkor érdemes elgondolkodni, hogy miért.

 3. szpecnaz Avatar
  szpecnaz

  Semmi gáz nincsen ebben…mármint a magántanárban…szerintem több lehetőség is fenn áll:
  1.)lusta figyelni az órán..egyszerűbb ha a magántanár elmondja….
  2.)nem érti a dolgot….és nem a magyarázás miatt…hanem mert sajnos ő abba a kis százalékba esik akik egyszerűen nem tudják feldolgozni azt az információ mennyiséget amit te leadsz…
  3.)te magyarázol rosszul…;)

 4. Tepet Avatar
  Tepet

  hát mint diák én az alábbit tudom mondani:
  1, szerintem egyáltalán nem magyarázol (vagy magyaráz te itt most inkább tegeznélek :P) rosszul, és emellet ha valaki valamit nem ért télleg elmagyarázod neki ujra (néha csodálkozom is hogy hogy birod épp idegekkel 🙂 ) szóval én meglátásomból vagy azért van mert szűlök pénzesek és bármikor megengedhetik maguknak a magántanárt és ezt a gyerek tudja ezért direkt partizik inkább az órán mer majd ha jön a doga majd előtte mindent megtanul magántanártól vagy olyan téma van amit még a te többszöri elmagyarázásod se érteti meg vele és ezért kell neki aza plusz amit a magántanár tud adni vagy csak télleg nem érdekli és inkább csak lustul.
  2, hát ezis gyerek függő szerintem az ujra iratás sokáig nem fog fent állni mert idő után ujra fognak (vagy fogunk 😉 ) puskázni és akkor megint kezdődhet az egész előről.
  remélem tudtam segiteni…

 5. 1, van akinek nehezebben megy egy-két dolog megértése vagy csak lusta odafigyelni a magántanárnál meg úgyse tudd mit csinálni mivel egyedül van ezért jobban oda figyel..
  2, Szerintem a nem tulságosan feltünö csalásokat a legtöbb tanár elnézni és ezzel nincs is semmi baj,, na persze amikor a doga több mint 75% megegyezik azzal ami mondjuk a TK-ben van azon nincs mit magyarázni..
  (egy diák véleménye)

 6. kajszi Avatar
  kajszi

  Sztem ott is az lesz, mint nálunk: előbb-utább mindenki rájön, hogy a Tanárúr ennél sokkal többet érdemel, és tiszelni fogják. (Lehet, hogy ez nem annira jön le nálunk az órákon, de tényleg így van. A Tanárúrnál lehet 1 csomó dolgot, amit máshol nem, mert nem akar szemétkedni velünk. És evvel nehéz nem visszaélni 7ik-8ik órában… 😉 )
  Sztem csinálja azt, mint velünk: legyen u.annyira kedves, u.annyira megbocsátó (rajtam/tunk nem hiszem, hogy túl tennének… :$), és u.a-ra szeretettel irántuk. Ne adja fel, és ne hagyja “lehalni” a lelkesedédét!
  És tökjó, hogy parázik ilyeneken. Ez (is) azt bizonyítja, hogy a Tanárúr jó tanár.

 7. 1. OK, tudom, hogy nem tudom megváltani a világot, de olyan jó volna, ha mindenki úgy lépne ki matek óráról, hogy ,,Hurrá értem!”.

  2. És olyan jó volna, ha mindenki megértené, hogy az Ő (saját) tudására vagyok kiváncsi, s nem máséra.

  Tudom, kicsit utópisztikus gondolatok ezek, de azért még nem adtam fe. :-))

 8. kajszi Avatar
  kajszi

  jujj, ez naggggyon nyalós lett… 😛 de asszem’ tényleg sokmindent köszönhetek a Tanárúrnak, meg a többiek is.

 9. (a-b)(a+b):):):):):):):) Avatar
  (a-b)(a+b):):):):):):):)

  1.hát most elmondhatjuk h mi a véleményünk,igazából mi is néha elmegyünk magántanárhoz de ez nem a Tanárúr hibája csak soxor nem elég az a 45 perc a nevezetes azonosságos egyenletek megoldására:)Szóval sztünk sok-sok-sok-sok gyakorlás kéne mielőtt még bármilyen röpit is írnánk!!!!!:):)így bizti nem kell senkinek különtanár:)
  2.A sok-sok-sok-sok gyakorlás azt eredményezi h senki nem fog használni segédeszközt mert így elkerülhetetlen h valaki ne értse meg!!!:)

 10. Ez mind szep es jo, de 4(!) ev van a gimnazium elvegzesere heti 3 (neha 4) oraban. Ez pedig sajnos keves a rengeteg gyakorlasra. 🙁

  …azt mar meg sem emlitem, hogy a 45 perc pedig, ami a tanorat illeti eleg ritkan megy teljes egeszeben csak tanulasra…