pro -> pure

by

in

Tegnapi nap nagyobb cserét hajtottam végre. Az eddigi ProFTPd-t lecseréltem pure-ftpd-re. A csere okai a gyorsaság, a biztonság, s a megbízhatóság. Persze a dolgot úgy kellett megoldani, hogy azt egyik user se vegye észre, mert az ugyebár nem jó.

Az átállásnál a legfontosabb a virtuális userek kezelése volt. Semmiképpen nem akartam kézzel újra bevinni a felhasználókat, így erre kellett valamit találni. Gondolkodtam a váltásnál a VSftpd-n is, de hiányos doksik (legalábbis nekem az) miatt elvetettem. A híre, meg sok egyéb infó alapján nem rossz, de a Virtual User kezelését nem láttam át, így kiesett a játékból.

Biztonság szempontjából nem volt igazán gondom a proftpd-vel, de azért mégis csak volt benne pár apróbb biztonsági rés. A pure-ban meg tudomásom szerint még nem (a weboldaluk legalábbis ezt hírdeti). A VS persze még erre is rádob egy lapáttal. 🙂

A csere igazi oka a megbízhatóság. A pro többször minden ok nélkül kidobott, megszakította a kapcsolatot, egyéb érdekes dolgokat produkált.

A pure telepítése érdekes játék, teljesen más a konfiguráció, mint, ami linuxon egyébként megszokott, de nagyon ötletes, s tetszik. Rengeteg extra lehetőség van benne. Ezek egy része a pro-ban is benne van, de kicsit nehezebb előcsalogatni.