fájljaink a felhőben

by

in

Nemrég @mazsom twittjéből értesültem, hogy a SugarSync újra életre kelt. box.net-et már régóta használgatok, s minden dolgozatom Dropboxon van szinkronizálva az iskolai gép és az otthoni között, s Google Docsban osztjuk meg egymással a fontos információkat Meetup szervezés, vagy egyéb közösségi ügyekben. Az Evernote, Catch note, Simplenote, stb. jegyzetelő alkalmazásoknak se szeri, se száma. A zenékre ott a SoundCloud, rádió hallgatásra a Last.fm, Spotify, vagy a Pandora.

Nem véletlen, hogy a Google a jövő laptopját a merevlemez nélküli számítógépekben látja, ahol az adatok a felhőben tárolódnak.

Most azonban a három nagy nem csak jegyzeteket felhőbe szinkronizáló, hanem a fájljainkat is kezelő alkalmazásokat hasonlítom össze.

A blog szerint 2008 márciusában csatlakoztam a SugarSynchez beta teszterként. Akkoriban jó véleménnyel voltam róla, de aztán valamiért viszonylag hamar átpártoltam a Dropboxra. Ezen írás alapján ez valamikor 2009 elején történt.

Mindkét szolgáltatás nagyon jó. A SugarSync egyik legnagyobb baja, ahogyan azt most látom, hogy nincsen (még) hozzá linuxos kliens. Ez gondolom hamarosan pótlásra kerül, s akkor biztosan jó vetélytársa lesz majd a Dropboxnak. Másik nagy hátránya, hogy bár nem most indult, van mit ledolgozni, hiszen a Dropbox mára a felhőben tárolt fájlok szinonímájává vált.
A Dropbox is, s a SugarSync is biztosít lehetőséget arra, hogy kiválasszuk honnan szinkronizáljuk fájljainkat, mappáinkat. Ebben a SugarSync kicsit barátibb, mert bekattintgatva ki lehet választani, mit kívánunk a felhőbe küldeni, a Dropbox viszont egy Dropbox mappát szinkronizál alapértelmezés szerintunix alapú rendszereken ez kiválóan felülbírálható egy egyszerű symlink segítségével, így bármilyen tartalom szinkronizálható a mappán kívülről is..
A Dropbox mobil kliense nem tud szinte semmit azonkívül, hogy megmutatja nekünk a felhőben tárolt adatainkat. A SugarSync kellemes meglepetésként azzal indított, hogy szinkronizálhatom a képeimet automatikusan a telefonról a tárhelyemreTudom, hogy Androidon mindezt már ősidők óta megtehettem pl. picasaweb tárhelyemre, de azért ez mégiscsak cool feature.. Beállítható, hogy csak wifin, vagy mobilneten is szinkronizáljon, esetleg sak wifin, de akkor is csak akkor ha töltőn van a készülék.

Összességében a SugarSync rengeteget fejlődött 2008-as felbukkanása óta. Igazi kihívója a Dropboxnak, ami mindig jó, mert legalább nem lustulnak el az emberek a Dropbox irodában. Hajrá fiúk! Fent van a telefonon mindkettő, s a számítógépemre is felkerültek. Egyelőre a Dropbox marad elsődlegesnek, ennek két oka van: 1) a suliban OpenSuse fut az asztali gépemen. 2) megszoktam, s szeretem a Dropboxot, s nem mindegy, hogy 13GB tárhelyem van jelenleg rajta.

A harmadik nem teljesen vetélytárs, mert egyrészt régebbi versenyző, másrészt egy kicsit más profilú felhő-tárhely a box.net. A box.net a Dropbox és a SugarSync hasonlóan nagy hangsúlyt fektet a mobil elérhetőségre, mobil használhatóságra. Kiváló iPad appjuk van, amin keresztül öröm használni a box.net felületét.
A box.net nem szinkronizál. Nekik nincs is tudomásom szerint desktop alkalmazásuk. Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor mi módon kíván életben maradni a box az előbbi két versenyzővel szemben. A válasz nagyon egyszerű, s már említettem is, a box más irányba ment tovább, számukra inkább a vállalati felhasználás, fájlok mozgatása, megosztása, közös munka, s mindez főleg a weboldalon keresztül történik.

A három szolgáltatás természetesen limitáltan oszt ingyenes elérést. Dropbox és SugarSync is biztosít ajánlásos tárhelynövelési lehetőséget (azaz, ha ismerős regisztrál az általad biztosított linken, akkor mindketten nagyobb tárhelyet kaptok), a box.net csak pénzért növel tárhelyet.

A méret a lényeg:

Itt a SugarSync és a box.net5GB-ot, a Dropbox csak 2GB-ot ad ingyenesen.
A SugarSync 5GB-ot enged ajánlással bővíteni, a Dropbox 8-at, így a végeredmény ugyanaz.

Érdekes azonban, hogy ha valaki nagyon elmélyed a játszmában, s vásárlásra adja a fejét, akkor már nagyobb különbségek vannak a szolgáltatások között.

A Dropbox árazása Pro 50 és Pro 100 kategóriákba enged továbblépni, ahol a számok a kapott GB-okat jelentik. 50 GB 9.99, a 100 GB pedig 19.99 dollár kiadás havonta.

A SugarSync árazása már jobban skálázott, ők 30, 60 100 és 250 GB tárhelyet biztosítanak. Az összehasonlítás természetesen az azonos mennyiség esetén válik érdekessé. 50 GB nem létezik náluk, de a 60 ugyanannyiba kerül itt, mint a konkurens Dropbox az 50 GB, 100 GB esetén pedig 14.99-et kérnek csak havonta. Érdekes, hogy a 250 GB-os csomagnak nincs párja, ezt egyébként 24.99-ért árulja a madaras tárhely.

A box.net árazása a szolgáltatás mássága miatt is teljesen eltérő. Itt 500 GB és a korlátlan tárhely a két fő bővíthetőségi irány. 500 GB-ot adnak havi 15 dollárért felhasználónként. A végtelen tárhely pedig egyéni megegyezés tárgyát képezi.

Mint a bevezetésben már említettem, rengeteg lehetőségünk van a fájljaink felhőben való tárolására. A kiragadott, s jobban körüljárt három példa csak egy-egy lehetőség. Rengeteg egyéb opció van. Nálunk úgy érzem egyelőre még a fizetős tárhelyek nem opciók, azonban az ingyenes bővíthető online tárolók népszerűsége egyre nő.

Nekem továbbra is a Dropbox maradt az elsődleges online tárhelyem, a fontos fájljaim állandó elérésére, szinkronizálásra. Telefonon használom a SugarSync, gépemen is fent van, de nem tértem rá át. A box.net a fájlok gyors megosztására kiváló eszköz, azt arra használom, így megvan a létjogosultsága a másik (kettő) mellett. Praktikus, hogy feltölthetek rá fájlokat, s azokat utána törölhetem a gépről, nem szinkronizálás alapon működik.


Comments

5 responses to “fájljaink a felhőben”

  1. Küldesz egy meghívót SugarSync-re? Így is-úgy is kipróbálom, így legalább kapsz némi plusz tárhelyet. 🙂

    1. Mail ment. Egyébként a linkek rögtön referrelnek nekem.

  2. Köszönöm, hogy megemlítettél, nekem @Amby_hu ajánlotta a SugarSyncet. A cikk nem rossz – igazi SEO szagember veszett el benned, ennyi kulcsszóismétléssel 😀

    1. Csak nem fogom elhallgatni, hogy Tőled értesültem, s poroltam le egy réges régen elfeledett regisztrációmat. 🙂

  3. Apró kellemetlenség a SugarSync-ben, amivel csak most szembesültem, hogy fájlokat csak 25MB méretig lehet publikussá tenni az alap verzióban.