fejszámoló világbajnokság

by

in

Most, hogy az Index megemlékezett az idei világbajnokságról, újra aktualitása van a dolognak, így előszedem a másfél éve pihenő beszámolómat.

2011. március 30-tól április 3-ig Nürnbergben rendezték meg a második fejszámoló világbajnokságot diákok számára. Diákoknak tekintjük a 8 és 17 év közötti gyermekeket. Míg itthon a fejszámolásnak nincs akkora divatja, majd minden diákunk a számológépbe kapaszkodva üli végig a matek órákat, addig Németországban nemzeti bajnokságokat is szerveznek évente a diákoknak. Indiában a fejszámolásnak szintén nagy divatja van. Szingapúr is három fővel képviseltette magát a versenyen.

A verseny két korcsoportban zajlott, a fiatalok a 8-13 korosztály, az idősebbek a 13 év felettiek. Mindkét korosztály ugyanazokat a feladatokat kapta, csak külön kerültek értékelésre.

Mielőtt azonban belekezdenénk a verseny elemzésébe, ami szombaton mintegy két órát vett igénybe, nézzük végig mi történt a verseny előtti napokban. 30-án délután 3-tól regisztráció, majd egy két órásra tervezett, de közel három órás szeminárium várt a versenyzőkre. Ezalatt átvették, s megosztották egymással a trükkjeiket az összeadás, kivonás és szorzás területén. Itt képzeljen mindenki 4-5 jegyű számokat is bátran, amik esetében az előbb említett műveleteket végre kellett hajtaniuk.

A délutáni szemináriumot három előadó tartotta, Gert Mittring, Willem Boumann és Andy Robertshaw. Mindhárman rendszeres résztvevői a felnőtt Mental Calculation bajnokságoknak. Gert általában a nyertes, s megdöbbentő tudását, Willem Boumann a maga kedves nagypapa korát meghazudtoló szellemi frissességét, élettapasztalatát, Andy pedig megfertőzött mindenkit a KenKen-nel.

Este egy előadást hallgattunk meg a számokról, számrendszerekről, s a számolás történetéről. Itt a számírás kezdetétől a különböző számrendszerek bevezetésén át egészen a komplex számokig hallhatta a számok iránt igen fogékony közönség az előadást. Ezután hogy már előre érezhessük mi vár a versenyzőkre, Gert Mittring a színpadon a közönség soraiból kapott feladatokat oldotta meg. Ezek kérésre nem olyan egyszerű feladatok voltak. Mittring a következő feladatokat számolta ki:

\pi^{\pi}\cdot \pi^{\pi}\cdot \pi^{\pi}
\sqrt[11]{23!}

A fenti nehézségű feladatokra természetesen közel egy percre volt szükség, hogy fejben kiszámolja. Zárásképpen a közönség tagjai a születési dátumukat mondták be, mire Gert Mittring azonnal megmondta milyen napon születtek.

Második nap se volt április tréfa, sőt azt kell, hogy mondjam április elsején még komolyabb szellemi terhelés várt a fiatalokra. Reggel 10-től délután 1-ig tartott az első szeminárium, ahol az osztás, s a gyökvonás volt a téma.

Ebédszünet után két gyermekkel együtt Gert Mittring előadást tartott a bajor tanároknak szervezett tanártovábbképző konferencián. Itt bemutatta, s elmesélt egy-két algoritmust, majd a fiatalok bemutatták azok alkalmazását.

Délután háromtól a hét napjainak meghatározása következett, majd a köbgyök, s a valutaváltás. Minden esetben algoritmusok megbeszélése, s a közös munka a lelke a programnak. Nem a versenyszellemet, hanem a kölcsönös segítséget, s a tapasztalatok cseréjét helyezik a szervezők a középpontba.

A második három órás szeminárium végeztével kétfajta résztvevőt lehetett megkülönböztetni, a résztvevők nagy része teljes meglepetésemre kilépve az ajtón még mindig számolgattak, megbeszéltek, s feladatokat adtak egymásnak. A résztvevők maradéka nem igazán kívánt a nap hátralevő részében számokról hallani.

A verseny szombaton reggel tíz órakor kezdődött. A fiataloknak fél tízre a helyszínen kellett lenniük, hogy mindent tökéletesen elő lehessen készíteni a verseny kezdetére. Ekkor a kisérő tanárok, szülők, s mindenki, aki nem résztvevője a versenynek (nem szervező) el kell, hogy hagyja a termet. Telefon, s minden zajforrás azonnali diszkvalifikálást jelent.

A versenyzők kapnak egy lapot, amin számtalan kérdés várt rájuk az elmúlt két napban gyakorolt témákból. Két óra áll rendelkezésükre, hogy a feladatokat a lehető legpontosabban megoldják. A feladatok nehézségtől függően kerülnek pontozásra. A lapra csak a végeredmény kerülhet leírásra. Bármi köztes számolás pontlevonást eredményez.

A szervezők másnapra kijavítják a versenyzők feladatsorait, s vasárnap délután négy órakor vette kezdetét a díjkiosztó ünnepség. Rácz Bettina Magyarországról a Budai Középiskola tanulója az idősebb korcsoportban indult. Mindkét korcsoportban az első három helyezett került díjazásra, a többiek oklevelet kaptak. Mi is oklevéllel indultunk haza.

Matematika tanárként részt venni a rendezvényen fantasztikus élmény volt. A fejszámolás módszertana, a becslés, gyorsaság, új algoritmusok megismerése egy számomra eddig ismeretlen terület volt. Tanárként is be kell, hogy valljam, számológéppel kiválóan tudtam gyököt vonni. Hogy mi módon lehet pár másodperc alatt 8 jegyű számból négyzetgyököt vonni (abban az esetben, ha az négyzetszám), maximum próbálkozás útján tudtam volna megoldani.

Sajnos ma Magyarországon egyetlen könyv érhető el, Fejszámolás címmel. Irhás János könyve esetleg antikváriumban még fellelhető. Ha azonban Németországban körültekintünk, s pl. az Amazon.de oldalon kiadjuk a Kopfrechnen keresőszót, akkor 300 feletti találatot kapunk. Ebben van ismétlés, azonban az arányok magukért beszélnek.

Nem Gert Mittringeket és Andreas Bergereket kell nevelni, de fontos, hogy a fejszámolás alapjait mindenki ismerje. Kártyatrükköket mindenki megtanul párat gyermekként. Van, akinek aztán jobban megy, s ámulatba ejti a barátokat egy-egy bulin. A fejszámolást is lehetne hasonlóan oktatni. Ugyanilyen jópofa tud lenni, amikor valaki megkérdezi a társaktól, hogy mikor születtek, majd kis gondolkodás után rávágja az milyen napra esett. S mikor mindenki lapoz ezerrel vissza az okostelefonja naptárában, rájönnek, hogy tényleg arra a napra esett a születésnapjuk.

A fejszámoláshoz elképesztő memóriára van szükség. Sok esetben a legjobb fejszámolók nem a legjobbak matematikából, s fordítva.