Virtualbox disk image átméretezés

by

in

Amióta Virtualboxra váltottam egyetlen gondom maradt. Ez pedig a virtuális disk kezelés. Fusion alatt ez bármikor méretezhető volt, sajnos a Virtualbox ebben kicsit nehézkesebb. Ennek ellenére gyorsan megoldjuk a problémát.

Nekem egy Windows 7 vrtuális gép nőtte ki a 10 GB-ot (persze kérdezem, hogy egy alaprendszer Office programok nélkül miért nem fér el 10 GB-on, de ez egy másik bejegyzés témája lehetne). Így át akartam méretezni a win7.vdi virtuális diskemet.

Ehhez egy terminalt kellett nyitnom (Mac illetve Linux operációs rendszereken ez biztosan működik, biztosan van windowsos megoldás is). Majd kiadnom a VBoxManage parancsot a megfelelő kapcsolóval:

VBoxManage modifyhd win7.vdi --resize 21000

Értelemszerűen a win7.vdi az én virtuális vinyóm neve, ezt a sajátra kell cserélni, hasonlóan a 21000 az általam választott új méret Megabyte-ban megadva.

Ezután indítottam is a windowst, ami még mindig csak 10 GB-ot mutatott, morcos is lettem emiatt.

De aztán @tolnaiz segítségemre sietett, s elárulta, hogy a discmgmt.msc parancsot kell kiadnom, s ott átméretezni a vinyót. Ezt a Parallels, meg a vmWare Fusion megoldják maguktól, de azért nem nagy bűvészség a művelet.

Jobb klikk a meghajtón, s “Kötet kiterjesztése…”. Ezután már csak Tovább, tovább, tovább…

És lett 20 GB partícióm, így már nem nyafog a virtuális windows.


Comments

One response to “Virtualbox disk image átméretezés”

  1. Az a problema, hogy az NTFS fajlrendszer kezelesehez meg mindig nincs teljeserteku nyilt forraskodu cucc, a Parallels meg a VMware gondolom licenceltek valami libet az MS-tol, vagy nem tudom, mindenesetre ott volt eroforras ilyenre.