#FGC2017

Avagy First Global 2017. A versenyt a First indította útjára, amit az a Dean Kamen alapított, aki előtte feltalálta és megalapította a Segway-t. Új játékát is elhozta magával.

Dean Kamen (nem vagyok egy selfie guru, majdnem elejtettem a telefont fényképezés közben)

A First Global Challenge témája a tiszta víz volt. A folyót kis labdák szimbolizálták és a kék labdák a tiszta vizet, a narancssárgák a szennyeződést jelölték. A First a résztvevő csapatoknak egy halom alkatrészt postázott ki, amiből egy olyan robotot kellett összerakni, ami a szennyeződések kiválogatására alkalmas. Majd annak működtetésére programot írni.

A versenyre Magyarország színeiben már a Balatonalmádi Kéttannyelvű Gimnázium csapata lecsapott, így Team Europe presented by Hungary néven tudott a Fazekas RoboTeam csapata indulni. 6 diákkal indultunk a versenyen. Hervay Bence, Fey Mihály, Kurucz Márton, Martinák Zalán, Molnár-Sáska Zsófia, Umann Dávid alkotta csapat útját a robotozás világába Karsai Zsuzsanna taposta ki. A csapat eddig csak Lego robotokkal foglalkozott.

Mivel ez a megmérettetés más volt, mint az eddig megismert FLL versenyek, így Bácsi Sándor és jómagam is csatlakoztunk a csapathoz, hogy segítsük az amerikai versenyre való felkészülést.

A versenyen való részvétel a szülők és külső szponzorok segítségével tudott megvalósulni. Rengeteg előre látható és nem látható költség (robot alkatrészek megvásárlása, vámolás, kiutazás, robot szállítása, stb.) és feladat (rengeteg előkészítő anyagot, videót vártak a résztvevőktől a szervezők) merült fel.

A csapat 13-án érkezett Washingtonba. Ahol a monszunt meghazudtoló éghajlat várta a replülőből kiszálló kis csapatot. Első nap a városba bejutás és az időhöz (éghajlat + eltolódás) való alkalmazkodás volt a feladat. Másnap többnyire városnézéssel telt, majd az első napi átmeneti szállásról átköltöztünk a GWU kollégiumába. Itt a szervezés gépezetébe kisebb porszem került, így a több, mint 160 országból érkező csapat elhelyezése nem ment annyira flottul, mint azt reméltük.

15-én megkezdődött a gyakorlás. Ekkor még sok apróbb javítást kellett abszolválni a roboton. Tabletet cserélni, programot korrigálni, optimalizálni, stb. Miután minden rendben volt, következett a vizsgálat. Ezen is átment a robot és megkaptuk a matricát, hogy indulhatunk a versenyen.

Ezután már a rendes pályán az összesorsolt 3-3 csapat tesztelhette tudását készülvén a másnap kezdődő versenyre.

A First Global Challenge nem kis érdeklődésre tartott számot. A verseny második napján Ivanka Trump is tiszteletét tette a pályán.

A díjkiosztón pedig este Jim Yuong Kim, a világbank vezetője szólt a résztvevő diákokhoz.

A versenyen a Team Europe sorra hozta a győzelmeket, így jutottunk el oda, hogy végül a 2 napos összesen 6 versenyből álló sorozatban 716 ponttal elsőként végezzünk a First Global Challenge versenyen.

Lengyelországgal (második) egy csapatban is játszottunk, de a végén ők lehettek volna az egyetlen csapat, aki megszorongathatott volna bennünket.

A First Global Challenge nem csak robotokról, programozásról és a STEM-ről szól. Bár kétségtelen, hogy ezek kiemelten fontosak. Egy olyan verseny, ahol a kollaboráció, az együttműködés szerepe legalább olyan nagy, mint az előzőeké. Minden meccsünk előtt a másik két csapattal stratégiát beszéltünk meg, hosszasan egyeztettünk, közösen gyakoroltunk. Egyik verseny előtt kiderült, hogy a velünk egy csapatban lévő szenegáliaknak nem működik a kapaszkodó mechanikájuk. Ekkor csapatunk egy része nekilátott, hogy segítsen és közösen megjavították azt. Így történhetett, hogy azt a fordulót is 100 pont felett sikerült teljesítenie a három csapatnak.

Ez a kollanoráció és az április óta tartó felkészülés végül meghozták a sikert. Boldogan tértünk volna haza bármilyen helyezéssel, elsőként viszont nem csak boldogan, de büszkén is szállunk fel holnap a repülőre.

Team Europe egy része Joe Sestak-kal a verseny fővédnökével

 

Afgán lánycsapat és a Team Europe egy része

Comments

2 responses to “#FGC2017”

  1. Hervay Krisztina Avatar
    Hervay Krisztina

    Gratulálunk, nagyon büszkék vagyunk Rátok!

  2. Tóth-Kovács Klára Avatar
    Tóth-Kovács Klára

    Hatalmas siker, gratulalunk! Koszonjuk, hogy kivitted a gyerekeinket.