GMail, Inbox archivált üzenetek automatikus olvasottnak jelölése

by

in

A GMail alkalmazásban és méginkább az Inboxban az új üzenetek archiválása sokszor már érkezéskor megoldható. Azonban én szeretem, ha nincsenek kósza olvasatlan levelek valahol az archivált üzeneteim között.

A levél kezelésem valahogy úgy működik, hogy az olvasatlan levelek elsőbbséget élveznek, hiszen azt jelenti, hogy még nem olvastam, nem foglalkoztam velük. Ha a levél, illetve az abban foglalt dolgok elvégezettek (esetleg átkerültek mondjuk a trelloba), akkor archiválom azt. Ami olvasottként, de az inboxban van, arra még később vissza kell térnem.

A lehetőség mindig vonzó volt, hogy egy gombnyomásra el tudok tüntetni leveleket az inboxból, akár úgy is, hogy nem kell megnyitnom azokat. Azonban ilyen esetben olvasatlanként tengődnek tovább a rendszerben, s nem egyszer ijedtem már meg, hogy egy-egy levelet csak véletlenül archiváltam, közben pedig biztosan van benne valami, ami miatt az olvasatlan. Ezekre a helyzetekre, meg a világbékére írta meg Mark Crittenden a bejegyzését, amiben leírja hogy lehet ezt megoldani.

 1. Kattints a script.google.com oldalra.
 2. Itt lépj be, ha még nem tetted meg és kattints az új script létrehozására.
 3. Törölj ki mindent.
 4. Tedd be az alábbi függvényt (A Google API reference alapján íródott):
  function markArchivedAsRead() {
   var threads = GmailApp.search('label:unread -label:inbox');
   GmailApp.markThreadsRead(threads);
  };
  
 5. Mentsd el a projektet: File > Save.
 6. Futtasd le a scriptet Run > markArchivedAsRead. Ekkor egy kis ablak figyelmeztetni fog, hogy jogosultságokat szeretne kérni. Engedélyezd a jogokat a GMail számára.
 7. Ha minden rendben volt, nem kaptál hibaüzenetet, akkor állítsd be, hogy automatikusan induljon: Resource > Current Project’s Triggers. Nekem negyed óránként fut. Persze futtatható percenként is. De nem biztos, hogy van értelme és hosszútávon díjazná a Google.
 8. Mentsd el újra és dölj hátra.

Mostantól boldogan archiválhatunk.

Frissítés: Ha a script hibára fut, annak az oka általában az, hogy túl sok olvasatlan üzenet van archiválva. Ez kivédhető, ha nagy mennyiségben archiváltok, hogy sűrűbben futtatjátok a scriptet. Másik ok lehet, hogy már most sok olvasatlan archivált leveletek van. Ebben az esetben egy szűrés az olvasatlan üzenetekre: “is:unread”, majd ott egy mindent olvasottá jelöléssel szűrhető, hogy a jövőben ne fusson ilyen hibára a script.