hogyan legyen sok látogatód?

A minap pár érdekes írást volt szerencsém végigfutni a címbeli témában angol és német nyelven. Ez adta az ötletet a gondolatok magyar nyelvű összefoglalásához.

1) Kezdő lépések

Miért blogolsz? Unatkozol csak? A barátaidnak írsz, vagy a nagy világnak szánod a gondolataidat? Ha az utóbbi, akkor lépjünk tovább!

Megvan a téma, akkor válassz egy címet, meg valami egyedi, de nem zavaró kinézetet (a nagyon extrém kinézet akár taszító is lehet)! Megvagy? Akkor kezdj el írni! Az első pár hónap valószínűleg csak a barátaid, ismerőseid fogják látogatni a blogod, meg akiknek Te/Ők hirdetted. Ez nem baj. Azonban rajtuk is láthatod, hogy amit írsz, az érdekli-e őket, vagy sem. Használj fel minden visszajelzést!

Nézz körül, s olvass sokat! Ha valami olyan témát találsz, ami érdekel, esetleg kiegészítésed, ötleted van a dologhoz, akkor írj kommentet. A hozzászólásodban általában megadhatod a blogod címét, így pár kiváncsi olvasó biztosan ellátogat Hozzád.

2) Nézzünk körül a világhálón!

Működik már egy ideje a blog, s még mindig nem sikerült elüldöznöd minden látogatódat? Akkor kezdjük el a blogodat ismertté tenni az Interneten!

Fontos tudnod, hogy a blogok mércéje nem elsősorban a google. Fontos a google, meg az összes többi kereső oldal is, de a blogoknál nem ők a mérvadóak.

Előszöris, Magyarországon érdemes regisztrálnod a blogod a következő helyeken:

  • blogring.hu – Regisztrálod a blogod, s megvárod az admin válaszát, hogy megfelel-e a szabályoknak. Ha igen, akkor felvesznek. Ezután annyi a dolgod, hogy minden egyes írásod után rugdosd értesítsd a blogringet, hogy frissültél.
  • blog.lap.hu – írsz nandnak az oldalon, s javaslod a blogod. Jobb esetben már javasolt Téged valaki, s szerepelsz az oldalon.
  • blogsearch.hu – magyar blogkereső. Regisztrálod magad, s várod a találatokat az oldalról.

Ha fotóblogot üzemeltetsz, akkor ezeken kívül a további oldalakat ajánlom:

Külföldi oldalak, ahol érdemes regisztrálnod:

  • technorati – Ide mindenképpen! A regisztrációnál tölts ki szépen mindent, s a kódot, amit kapsz, azt másold bele a blogod header-jébe, vagy footer-jébe! Ezzel értesíted a technoratit, ha frissült az oldalad.
  • feedburner – Minden blogszolgáltató, blog motor ad rss feed-et. Azonban a “saját” feed nem rendelkezik annyi extrával, mint a feedburner feed. Regisztrálj, utána add hozzá a blogodat, majd állítsd be az összes extrát, amit szeretnél!

Ezek mind kimondottan a blogok keresésére/olvasására, böngészésére kialakított oldalak. Itt csak blogokat találsz, azok kategóriákba vannak sorolva, így könnyebben kereshetőek.

Ezekkel is megvagy, de még híresebb szeretnél lenni. Lássuk, mit tehetünk!

Előszöris kérj valakitől meghívót a statgéphez! Ezenkívül regisztrálhatsz még egy rakat egyéb stat szerveren. Ezek is mind-mind ismertté teszik az oldalad.

A statisztikáknak van azonban egy másik fontos előnye is. Ez pedig az, hogy látod, mi érdekli a látogatóidat, azok honnan jöttek, a keresőkben milyen kulcsszavakat adtak meg.

3) Egyéb nem blogspecifikus dolgok

Már volt szó a googleról. A google az oldalak népszerűségét az általa pagerank-nek keresztelt rendszerrel méri. Ez egy szám 1-10-ig. A google-toolbar-t ha telepíted, akkor láthatod, hogy melyik oldalnak mennyi a mérőszáma. Létezik firefox kiterjesztés is erre.

Hogyan nő a pagerank-je az oldaladnak? A képlet egyszerű. Minden külső oldalról érkező link növeli az oldalad rangját. Persze nem mindegyik ugyanannyival. Minél nagyobb rangu oldal linkel rád (és minél kevesebb egyéb link van az oldalon), annál jobban nő a Te oldalad “google népszerűsége”.

A google, mint minden kereső úgy értesül az oldalad állapotáról, hogy bizonyos időközönként ellenőrzi azt. Ezt fel tudod gyorsítani, ha a google sitemap oldalon regisztrálod az oldalad, s íly módon értesíted annak változásairól a keresőóriást.

Social bookmarks (Szociális könyvjelzők). Ide sorlandó többek között a del.icio.us, a digg és még egy csomó egyéb linkgyüjtő oldal. Ha valaki ide felpakolja az oldalad, azzal is olvasók özönére számíthatsz. Feltéve, hogy tényleg érdekes, amit írtál.

Külön kiemelendő a két magyar digg variáns az internetmedia és a linkter.

4) záró gondolatok

Röviden ennyi. Azonban minden reklámnál fontosabb, hogy a blogod a Te egyéniségedet kell, hogy hordozza. Ha csak látogatószámra vadászol, akkor a dolog nem fog sokáig tartani. Próbálj meg mindig megmaradni önmagad!

A legjobb reklám – a fent leírtak ellenére is – az ember. Ha szeretik, amit írsz, akkor vissza fognak jönni az oldaladra, s el fogják mondani (linkelnek a blogodra), hogy érdemes azt olvasni. De sajnos annak is hamar híre kel, ha nem vagy jó…

5) további olvasnivalók, források

Ha érdekel a téma, mások jobban elmélyedtek benne. Itt a három írás, amiket én is felhasználtam. Az első két helyen érdemes a kommenteket is legalább végigfutni. Sok érdekességre lelhetsz ott is.

basicthinking.de
Paul Stamatiou
akamarketing


Posted

in

by