informatika tagozat

by

in

Ma volt alkalmam informatika tagozaton helyettesíteni. 9. osztályban. Az óra végén nem bírtam ki, s végeztem egy kis közvéleménykutatást.

Ennek eredménye, hogy a csoport (kb 15 fő) mindegyik tagja élénken érdeklődik a fájlcserélés iránt, rendszeresen használ is valami fájlcserélőt. Mindenki windowst használ, egy valaki vistát, a többiek xp-t. Egy kivételével mindenki fenn van az iwiwen, nem ismerik a facebookot, nem hallottak még a twitterről, blogokat 2 ember olvas (“kalózblogokat”), s az RSS-t senki se tudja micsoda.


Comments

22 responses to “informatika tagozat”

 1. Ez igen durva. Mit tanulnak vajon informatika tagozaton?

 2. Nekem sokkal durvább volt, hogy mi iránt érdeklődnek?!

 3. Szerintem nem csoda, hogy mi iránt érdeklődnek, én is akárhonnan hallok vmi jó zenét, annak 99 %-a úgy szerezte, hogy letöltötte.. ha jól értem a “fájlcserélés” fogalmát ez kimeríti (remélem legalábbis, nekünk gyenge info oktatásunk volt anno..) 🙂 és akkor még nem beszéltünk a filmekről..

 4. Egyáltalán nem meglepő. Sajnos az a magas fokú “nihilizmus” (idézőjelben, mert nem vagyok biztos benne, hogy ez a legjobb kifejezés), ami ezt a korosztályt körülveszi az oka annak, hogy gyakorlatilag semmi nem érdekli őket igazán. Az, hogy valaki informatika tagozatra középsuliban, inkább azért van, mert a szülők zsíros informatikus állást képzelnek el a gyereknek. Mert az jól hangzik. Persze, hogy ilyen legyen valamit tenni is kell majd. Ez az egyetemen majd ki is fog derülni. És szépen ki is hullik az, amelyik erre nem jön rá. Legalábbis remélem.

 5. Mondjuk a twittert és a facebook-ot megértem, de az RSS már necces, habár 9. táján még azért se venném elő a korbácsot. Inkább azt kellett volna vizsgálni, hogy teljesen alapvető fogalmakkal hogyan állnak.

 6. Erre tipikus példa az öcsém infós osztályba jár, de a számítógép véget ér nála az MSN + májvip(ie alatt) kombónál

 7. Áh.. és az a szörnyü hogy egyetemen szerintem hasonlo eredményeket kapnál, ismerem a szaktársaimat itt a koliban (nem vagyunk sokan 6-7 fö) és bizony rss.. csak én használom… torrent megy minden mennyiségben… Mindenki windows-t használ. 2-en már vistát. Blogot talán 1-2 ember olvasrajtam kivül. a Facebookot megszerintem azt se tudják hogy eszik-e vagy iszák :S :/.

  De persze van olyan mérnök infos is aki engem kért meg arra hogy egy DC-t beállitsak neki. és fogalma sincs a DHCP-röl(de ö már nagyon a véglet :D.. )

 8. Nem csodálom. Matek-infó-angol intenzív osztálban végeztem, most infó mérnöki fakultánsa hallgató vagyok a Kolozsvári Műszaki Egyetemen, és több az elektrónikám meg tavaly a matek is több volt, mint az infó. Nagyobb mennyiségű informatika (soft, hard az van bőven) harmadévtől várható.
  Suliban mit csinaltunk? C++, MySQL, PHP, HTML, CSS. Az utóbbi háromból csak alapok, de viszont általános PC használatra nem tanítottak. Van ismerősöm, aki mai napig nem képes jól kezelni a Wordot.
  Szvsz, nem csak a diákok hibája az, hogy mit tudnak. Ha tanár lennék, minden hónapban egy infó órán kitérnék az aktuális infó hírekre, kérdéseket várnék a diákok részéről, és elmagyaráznám amit tudni szeretnének.

 9. [quote comment=”44601″]…Ha tanár lennék, minden hónapban egy infó órán kitérnék az aktuális infó hírekre, kérdéseket várnék a diákok részéről, és elmagyaráznám amit tudni szeretnének.[/quote]

  Nem rossz gondolat. Szoktam a diékjaimmal beszélgetni, de hogy ezt az óra szerves részévé tegyem, ezen még nem gondolkoztam el…

 10. Rosszúl tettem volna, amikor azt mondtam, hogy már bizony én nem megyek pedagógia órákra, mert úgysem leszek jó tanár? 😀 Nem hiszem, sok mostani gyerek szerintem megőrítene 🙁

 11. Jött volna hozzánk. 😀 Modjuk mi most Tina Laborozunk.

 12. Jöhetek kötekedni? 😉

  Milyen informatikai tudással kerülnek át a gyerekek általános iskolából hozzátok? Használható az amit magukkal hoznak, az iskolán kívül megszerzett tudásból menyire egyszerűen építhető rendszert? Egyikre se tudok választ, viszont mind nagyon érdekelne.

  Másrészről, ahogy nézem az érettségihez szükséges kompetenciákat (a 2005-ös és a jövő évre vonatkozó infókat futottam át az OKM lapján) akad még ott bőven tudásanyag a blogok és az RSS mellett is. Nem érzem annyira katasztrofálisnak, ha emellett tisztában vannak a géppel, szoftverrel, vannak felhasználható ismereteik.

  Végül pedig, a kalózkodásról annyit, hogy a magyar neten igazán jó zenebolt nincsen. A dalok.hu elmegy épp, de csak magyar anyagokat tartalmaz, a többi pedig hajítófát se ér. Emellett nincs rendes mikrofizetés, ha lenne zenebolt, akkor se lenne hogyan fizetni. A lehúzós, SMS-es megoldások igénybevételéhez nagyon elkeseredettnek kellene lenni. Az a vicces helyzet alakult ki, hogy felnő egy digitális eszközökkel körülvett nemzedék, és nincsenek nekik készült szolgáltatások. Kalózkodni sokkal kényelmesebb, mint cédét venni, leripelni és a többi. Azt hiszem ezzel körbe is értünk.

  (Illetve nem, plusznak ott van, hogy a globális médiazaj miatt a reklámot sokkal hamarabb megkapjuk mint a termékeket. Filmek esetében ez meglepően hosszú idő is lehet. De ez tényleg csak a hab a süti tetejére.)

 13. most lehet beégek.
  én mint tanárkolléga(vagy mi), nem ismerem a twittert. nem ertem a delicioust. nem mozgat a facebook, fennvagyok bár, de eddig 2x léptem be. utalom az RSS-t, nekem napi rutin a blogroll linkek alapjan vegigmenni a blogjaitokon. vistát használok, de van egy mac-em is. mér kinőttem a fájlcserélésből, csak sorozatokat szedek.
  játékot, porgramot nem veszek. régen évi 5-6 játékot megvettem, mert éreztem, hogy van valamim, egy keménydobozom, amit kitehetek a polcra. most kapok 10ért egy dvd tokot, amivel kb. kitorolhetem. van eredeti windozom, de az is csak a campus/msdnaa miatt. minden programot megcrackelek, kiveve a totalcommandert, mert ha mar nem veszem meg, megtisztelem azzal, hogy shareware. regen meg az opera erdemelte ki a crackeletlenseget, de mar az is ingyen van.

  irhatnal egy postot a nooboknak, mint en, hogy kell twitterezni, deliciousozni, diggelni. hogy webkettes nagykepuzest tanuljon az egyszeri cudargyerek 🙂

 14. Tudom, hogy az egésznek negatív felhangja volt, amit itt kigyüjtöttem adatokat a kis körkérdésemből. Az pedig a másik fele a dolognak, hogyha megkérdezem valakitől, hogy mi az RSS, s nem tudja, akkor lehet, hogy utánanéz. Tehát a válasz ma már valószínűleg más lenne.

  [quote comment=”44618″]Jöhetek kötekedni? ;)[/quote]
  Örömmel látlak. Nincs is jobb egy egészséges vitánál, de sajnos nincs igazán min vitatkoznunk. 🙂

  Tisztában vagyok azzal, hogy az általam kérdezett dolgok nem kellenek az informatika érettségihez, sőt messze nem létszükség, hogy az ember ismerje őket. Azonban, ha valaki informatikai érdeklődésű, naphosszat a gép előtt ül, akkor gondoltam ismeri ezeket. Meglepett, hogy ennyire kizárólag a játék-iwiw-p2p témakörben mozognak.

  A magyar zenepiac helyzetének siralmas voltával sajnos én is tisztában vagyok. Kb. az általad leírtat mesétem el nekik én is, amikor megkérdezték, hogy mi a véleményem a fájlcserélésről.

  [quote comment=”44637″]most lehet beégek.[/quote]
  nem. Teljesen jó, hogy leírtad. Viszont nem tudtam, hogy tanárkollegák vagyunk. Erről majd mesélj! 😉

  A windows használat nem hiba, csak tudja, hogy van más is. Szinte mindenben tudják az emberek, hogy létezik alternatíva. Sajnos oprendszerek terén ez nincs meg. Az meg csak hab a tortán, hogy a sok mac örült szidja a windowsosokat, a windowsosok hülye kockáknak tartják a linuxosokat, a linuxosok pedig áruló burzsulyoknak nevezik a maceseket, a hithű *bsd fanatik a linuxosokat …

  A web2 cumók használatáról majd akkor lehet, hogy írok, s lehet, hogy újra gondolok pár dolgot, amit eddig természetesnek vettem. Köszönöm, hogy kinyitottátok a szemem.:-)

 15. A hozzám hasonló Vistásokat meg mindenki üti 🙁

 16. Személyes tapasztalatom Macel nem volt, de állítólag nagyon jó. Win XP jó egy lassúbb gépen, de ha már egy négymagos procid van XP nem kezlei rendesen, irány Vista. Ha jó a vasad, Vista is gyünyörűen fut, semmi gond nélkül.

 17. azt nem kérdezted, hogy hányan használnak legális windowst?

 18. Szerintem vagy sokan hazudtak volna, vagy a többségnél illegális operációs rendszer birtoklás lett volna az eredmény.

 19. [quote comment=”44706″]azt nem kérdezted, hogy hányan használnak legális windowst?[/quote]

  Mivel teljesen természetesen mesélték, hogy a vistát is simán fel lehet törni, az eredmény valószínűleg a nullához konvergál… Persze nem akarok rosszat feltételezni, de félek, hogy nem tévedek sokat.

 20. Szép Laci Avatar
  Szép Laci

  Akkor csatlakozok Ricsi barátomhoz én is 😀 Az RSS-en kívűl a többinek a nevét hallottam csak, fogalmam sincsen mire jók, pedig Webből éltem sokáig, sőt most is programozó vagyok. Viszont mindenkinek vannak olyan más dolgai amelyeket megemlíte és sokan csak pislognának 🙂

  Más irányból fogom megközelíteni, de jó helyre fogok kilyukadni remélem 🙂 A főbb problémát én ott érzem, hogy a fiatalok ezt látják mindenhol, hogy ‘Glamour, Glamour …’, azaz ha gazdag vagyok akkor az enyém minden. Nincsen céljuk, csak gazdagok akarnak lenni. Sohasem magukra koncentrálnak, hanem arra, hogy a körülöttük lévő világ miként reagál rájuk: lúzer vagy király. Más nem nagyon van. Kérdezd meg tőlük, hogy mitől lesznek boldogok, tuti, hogy méteres lista lesz amelyet ha végig kipipálnak, akkor is lenne újabb és újabb tagja a listának. Arra viszont, hogy mitől boldogtalan egy sokkal szűkebb listát adna, viszont nem ezt a listát eliminálják, hanem az elsőt akarják végigpipálni. Ez úgy kapcsolódik az informatikához, hogy ha a saját magukat nem ismerik és a saját életükkel nem tudnak sehogy bánni, akkor az érdeklődési körük sem fog könnyen bővülni. Nem csak az informatikában, hanem sehol máshol. A szülők pénze ezt pedig csak még jobban fokozza …

 21. azért az nem semmi…

  1. Azért ez 4 év elteltével valószínűleg más képet mutatna. 🙂