kitesurf, első tripla kiteloop

by

in

Hihetetlen az a fejlődés, ami a kitesurf sportágban zajlik az elmúlt években. Az egész sportág születése valamikor az 1970-es évek végére tehető. Akkor indultak az első próbálkozások. Azonban azok még messze nem voltak se biztonságosak, se igazán alkalmasak a sportolásra. Valahol ahhoz hasonlítható, amikor a snowboard születésekor szörfdeszkával meg kerekek nélküli gördeszkával próbáltak emberek csúszni a havon. Még nem volt snowboard, de előre vetítette mi lesz majd belőle.

Majdnem 20 év telt el, amikor 1997-ben a Wipika megjelent az első olyan ernyőivel, amik már felfújható részeket tartalmaztak. Ezek már a mostani ernyők elődjének tekinthetők, mivel ha leestek, nem teltek meg vízzel, volt lehetőség újraindítani őket. Azonban ekkor még messze nem volt szó arról a technológiáról, biztonságról, irányíthatóságról, ami mára kialakult.

Újabb kb 20 évet ugrunk a kitesurf hajnalától. Egészen pontosan múlt hét péntekre ugrunk. Amikor Lorenzo Casati beadta az első tripla kiteloopot. Ezzel kiteboard történelmet írva.

Az alábbi videóban néhány korábbi dátum is helyet kapott.

  • 2003 Ruben Lenten, első kiteloop
  • 2022 Giel Vlugt, első dupla kiteloop
  • 2023 Lorenzo Casati, első triple kiteloop
Lorenzo Casati – triple kite loop

Giel és Lorenzo dupla, illetve tripla kiteloop-ja időben egész közel van egymáshoz. A technológiára kellett kb 20 évet várni, hogy odaérjen. Rubel Lenten első kiteloopja még egészen más ernyővel, technológiával történt, mint Giel és Lorenzo ugrásai.

A 2000-es években megindult a fejlesztés. 4, illetve 5 zsinóros ernyők, egyre biztonságosabb kioldó technikák, egyre könnyebb anyagok, gyorsabb, stabilabb és fordulékonyabb ernyők.

Mára a kitesurf egy olyan könnyen művelhető sportág lett, mint a sí vagy a snowboard. Ezzel együtt az egyik legösszetettebb mozgásforma, amit eddig életem során űztem. Egyszerre kell figyelni a deszkára, a vízre, az ernyőre, a szélre, s nem árt arra is odasandítani, mi van az ember előtt. Mindez kiváló szellemi és fizikai kihívás. Amikor elkezd az ember ugrani (nem, még a 2003-mas Ruben Lenten szinten se vagyok), akkor meg már teljesen három dimenzióban kell koncentrálni.

Vissatérve a sport történetébe, mivel igazán a kétezres években indult meg a kite-nak az igazi sportággá válása, az utánpótlásnevelés, edzések mind mostanra kezdik beérni azokat a fiatalokat, akik nem “áteveztek” egy-egy másik sportágból, hanem kite-tal a kezükben nőttek fel és kezdtek akár már nagyon fiatalon bele. Lorenzo Casati így lehetett mindenidők legfiatalabb versenyzőjeként tavaly King of the Air győztes mindössze 17 évesen.

Így a technika fejlődése bár már-már úgy tűnik kezdi elérni a limiteit, az emberi tényező, a versenyzők fejlődése most kezd csak igazán kettesbe kapcsolni. A speed kitesurf már olimpiai sportág és ennek hatására is még több ember kezd majd bele ebbe az egészen fantasztikus sportba.