lágytojás főzés

by

in

Arra jöttem rá, hogy a lágytojás készítés az egyik legnagyobb kihívás a konyhában. A jó lágytojás készítés. Próbáltam először csak amolyan megérzés alapján. Lett belőle keménytojás, s főztem olyat is, amin a főzés nyomai igencsak nehezen voltak felfedezhetők. Ki kellett fejleszteni az ideális metódust.

lágytojás, GoogleLáthatóan nem vagyok egyedül a kérdéssel, a Google 6590 találattal örvendeztet meg a lágytojás készítés keresésre.

Miért nehéz az ideális lágytojást főzni?

Mert mindenkinek más az ideális lágytojás. És ez a más másodpercek kérdése. Van, aki azt szereti, hogy teljesen folyik a sárgája, mások az épp csak nem kemény állagú sárgáját várják el. Ráadásul minden tojás más. Kisebb, nagyobb, keményebb, lágyabb héjú, s még sorolhatnám. Tojást egyébként a YouTyúk fészekből szerezzük be.

De most vissza a lágytojáshoz. Nekem az ideális lágytojás a teljesen kemény fehérje, s a még folyékony, de már messze nem vízszerű sárgája. A tükörtojást is hasonlóan szeretem. A recept, ami alapján én a lágytojást készítem nagyon egyszerű, s többnyire működik:

lagytojas

 

  1. Tojásokat már a hideg, langyos vízbe beleteszem.
  2. Amikor az első buborék megjelenik (még nem forr teljesen, de már majdnem), akkor indítok egy 5 perces visszaszámlálót.
  3. Amikor lejár az idő, leöntöm róla a forró vizet, s hideg vizet engedek a tojásokra.

Praktikus a vízbe egy csipet sót tenni. Ez segít, hogy ne repedjen be a tojások héja. Ez persze lehet, hogy csak valami városi legenda, de ennek ellenére meg szoktam tenni.

Az pedig minden egyes alkalommal külön izgalom, hogy mit sikerült aznap főzni. Ilyenkor jövök mindig rá, hogy a Kinder tojás is pont ugyanezt az elvet követi. Felbontja az ember, s nem tudja milyen lesz a sárgája, mi vár a közepén.

2015-05-17 11.10.56-kobak

A jó lágytojás az egyik legjobb reggeli eledel. Nem véletlenül kísérletezem vele. Ti hogy készítitek a lágytojást? Minden jó tanács, módszer jöhet!