LaTeX kézikönyv (updated)

by

in

LaTeX konyvMa reggel a LaTeX kézikönyvvel indultam be tanítani, mert be kellett fejeznem a tételsort, hogy fel tudjanak készülni a diákok a témazáróra. A dolog még nem tökéletes, de már arrafele tart. Holnap átbeszéljük, javítgatjuk, s aztán jön a végleges verzió. Azt mindenki megtanulja (a tanár is álmodik néha), s aztán dolgozat.

Ezt a könyvet nem olyan régen kaptam Zsótól, így még messze nem forgattam annyit, mint a régi LaTeX könyvet. Most, hogy beleolvastam, mert kellett pár apróság (amiket majd beleírok ebbe a tételsorba is) nagyon megtetszett. A maga több, mint 700 oldalával nem egy könnyű olvasmány, azonban le a kalappal a szerzők előtt, nagyon jó lett. Az előző könyvet majdnem teljesen átírták. Áttekinthetőbb lett, de sokkal részletesebb is. Azonban azt hiszem annak, aki most kezd LaTeX-ben írni, annak a régebbi könyv talán jobb segédlet.

Matematikához pedig nem illik “wördöt” használni. A LaTeX és a matematika “egymásnak lettek teremtve”. 🙂


Comments

5 responses to “LaTeX kézikönyv (updated)”

 1. Hajaj, haverral amikor nekiálltunk analízis vizsgákra tanulni mindig kitaláltuk hogy rendesen kidolgozzuk a tételeket (LaTeX-ben), de aztán 10-11 fejezet után valahogy mindig elegünk lett. Itt van pl. az egyik félévünk “eredménye”: http://typelab.hu/misc/analizis/

  Jó dolog a Tex (mivel editálod, puszta kézzel?)

 2. Vim-mel. Az puszta keznek szamit? 😉

 3. Szepen megcsinaltatok a teteleket. Grat. Amit en most osszedobtam, az volt kb 1 oras munka (az is inkabb a gepeles miatt :-)). Majd nekilatok szepen rendbe szedni az egeszet. Csak mar surgetett az ido, hogy szegeny diakok mihamarabb tanulhassanak.

 4. birop Avatar
  birop

  Már többször nekifutottam, hogy elmélyedjek a LaTeXben, de a kezdeti sikerek hiánya eléggé negatívan hatott a motivációmra, és így elhalt a dolog. Mostanában jött rám megint az ötlet. Gondoltam telepítem a MiKTeX legújabb verzióját. Hát nem ment. Majd szomorúan előszedtem egy CD-n egy régebbit, az ment. De még mindig ott toporgok, hogy valami komolyabbat nem sikerült összehoznom. Lehet, hogy pont ez a könyv hiányzik. Lehet, hogy csak egy értelmes feladat. Mindenesetre, amíg ilyen nehézkes a használata, csak a szűk matekos (fizkius) réteg fogja használni. Egy részük meg talán nem is meggyőződésből, hanem sznobizmusból, mondván, hogy ezt használja mindenki. A wördös egyenletszerkesztőt meg ugye bárki képes használni, igaz, hozza az összes olyan hibát, amit egy Word prezentálni tud. De ez gyakorlatilag a Win vs Linux problémakör.

 5. A TeX elsore nem egyszeru. Masreszt nagyon jo. A sznobizmusban pedig teljesen igazad van. 🙂

  A zold LaTeX konyvet ajanlom kezdeni, legalabbis en azzal kezdtem anno, s azota szeretem, hasznalom. Az uj nagyon jo, de szerintem tul sok elsore. A “kezdo” nem tud szelektalni a rengeteg informacio kozott.

  Masreszt ajanlom a math.bme.hu/latex weboldalt. Itt van par rovid pdf bevezeto.

  A MikTeX sztem katasztrofa. 🙁 Jobban jarsz egy linuxos liveCD-vel, vagy egy linux telepitesevel.