lightroom

by

in

Az egész lightroom mizériával Gabánál találkoztam. Amikor olvastam róla nála, akkor még nem nagyon érdekelt. Persze valahol a tudatalattimban biztosan elraktározódott. Az iPhoto kellemes kis program, de ha már elegendően sok kép van a libraryban, akkor igencsak belassúl és néha szükség van egyéb képszerkesztő programok segítségül hívására a sikerhez. Jó volna ha lenne egy program, ami minden szükséges dolgot egyben tudna. Van benne egy-két nagyon hasznos dolog, mint a naptár/könyv készítési lehetőség, amik kiváló ajándékok lehetnek, ezek azonban nem olyan funkciók, amit az ember naponta használ.

Tehát adott volt a kérdés, hogy tovább a ’08-as termékcsaládra, vagy Aperture, vagy lightroom. A ’08-tól zsoltu gyorsan elriasztott, hogy az iMovie használhatatlan. Itt egyébként a ’06-os verzió szerintem teljesen jó. Az én igényeimnek legalábbis maximálisan megfelel. A verseny tehát a két nagy fényképkezelő program között folytatódott.

Az Aperture nekem picit túl komplikált kezelőfelületével eleve hátrányból indúlt. Így a lightroom 30 napos próbaverziója gyorsn fel is került a gépre. Képeket beimportáltam, s elkezdtem vele játszani. Egyik ámulatból a másikba estem, s rájöttem, hogy ez nekem kell. Persze megszámlálhatatlan helyen utánaolvastam, összehasonlítgatásokat böngésztem, majd az egyébként már eldöntött kérdésben még inkább megbizonyosodtam. Az ára nem épp barátságos, az utóbbi időben vagy ingyenes progikat használok, vagy ha nincs freeware/donationware az adott témára, akkor megveszem. Dilemma adott volt, vissza az iPhotohoz, vagy hack.

Ekkor segített, hogy az iskolában találtam egy katalógust, mely az adobe oktatás licencét reklámozta. Körülnéztem az oldalon, megtaláltam a forgalmazók közt az almáriumot, írtam nekik, majd megrendeltem tőlük a lightroom edu változatát (ráadásul most még őszi szünet akció is volt). Hosszas levélváltás, várakozás után pénteken elmehettem a személyes licencemért.

Így már én is boldog lightroom felhasználó vagyok.


Comments

11 responses to “lightroom”

 1. morcosmacko Avatar
  morcosmacko

  Én is (többnyire) a Lightroomot használom.
  Szemtelenség megkérdezni, hogy így oktatási és őszi szünet kedvezménykombóval mennyibe került?

 2. Nem szemtelenség, megírom mailben. Úgyis még nyitott kérdés a “tisztogatás”. Azóta se jutottam el se Hozzád, se a nikon szervízbe.

 3. Kobak, nekem is megírod, lszi? Előre is köszi.

 4. shaark Avatar
  shaark

  Hehe, én is pont most vásároltam be ilyen termékből, de nekem az Adobe Photoshop Elements-re eset a választás, amihez megkapja az ember az Adobe Bridge-t és így a kettő egy egész jó párost alkot. Én is hasonló módszerrel szereztem be a progit, 50% kedvezménnyel, így egész normális ára volt 😀

 5. Bocs, de miert nem publikus egy edu licenc ara? 🙂

 6. [quote comment=”41156″]Bocs, de miert nem publikus egy edu licenc ara? :)[/quote]

  Végülis teljesen igazad van. Először abból indultam ki, hogy a szoftver.hu -n úgyis fenn van, de nem láttam most én se. Aztán meg nem akartam ide hatalmas összegeket írni.

  A lényeg, hogy 27 volt maga a licenc, s 9 a telepítő CD. Kérdeztem, hogy az feltétlenül kell-e. Mondták, hogy igen, mert anélkül érvénytelen a licenc.

  Más kérdés, hogy a telepítő CD-n az 1.1 van, s már rég az 1.2 a legfrissebb. Aztán meg azt se értem, hogy akkor miért van két részre szedve az ár. 🙂

 7. shaark Avatar
  shaark

  kobak, gyere fel msn-re fordítás miatt, ha nem látsz vegyél fel újból 🙂

 8. udv a csapatban

 9. morcosmacko Avatar
  morcosmacko

  <off>
  Kobak, írtam neked mailt még vasárnap. Megkaptad?
  </off>

 10. [quote comment=”41369″]<off>
  Kobak, írtam neked mailt még vasárnap. Megkaptad?
  </off>[/quote]

  megkaptam, bocs, még nem jutottam a válaszig. :-/

 11. morcosmacko Avatar
  morcosmacko

  Semmi gond.