lighttpd #2

by

in

lighttpd logo Nemrég írtam a lighttpd-ről. Akkor még csak szerettem volna kipróbálni. Most már lassan egy hete használom. Tényleg nagyon gyors és alig van “igénye”. Nálam itthon fut tesztüzemben egy 500mhz-es p3-on.

Nem csináltam teszteket, benchmarkokat, mert nem érdekel. A lényeg, hogy megbízhatóan fut. Ennek ellenére nem tenném fel éles szerverre még. Annyira nem ismerem.

Összelőttem php5-tel, meg mysql-lel. A php-t cgi-ként eszi meg, tehát be kell kapcsolni a cgi támogatást a webszerverben. A debian (unstable) verzióban ezt a lighty-enable-mod cgi parancs segítségével könnyen meg lehet tenni (azt hiszem ez egyébként nem debian specifikus, de mivel nem próbáltam mást, nem tudom).
Támogat még virtualis hostokat (itthon nem próbáltam, meg nincs is rá szükségem), ssl-t (még nem próbáltam, de ki fogom próbálni), userdirt (szintén nem érdekel).

Nem is olyan régóta része a debian testing ágának is, nem csak az unstable-nek. Ubuntu dapperben szintén benne lesz majd, ha jól tudom.

Mindenképpen érdemes lesz szemmel tartani a projektet. Nem trónkövetelő, de kisebb feladatokra, gyengébb gépekre kiváló választás.