melyik ujjad?

Evés előtt imádkozni szoktunk. Ezt pedig összekulcsolt kézzel teszi az ember általában. Biztosan más okból is összekulcsolja az ember a kezét, nekem ez a legkézenfekvőbb. Namost ez szép és jó, de ezt kétféle módon tehetjük, mivel ebben a helyzetben a két kezünk el van csúsztatva egymáshoz képest, hogy az ujjaink beférjenek egymás közé. No, nem tudományoskodom, miután felmértem több ismerősöm között, rájöttem, hogy nem látok semmi összefüggést a dolog mögött. Zsónak bal keze van felül, anyukámnak is, Borinak és nekem jobb. Neked?

Published by kobak

apa, tanár, geek

12 replies on “melyik ujjad?”

 1. Én úgy tudom, de lehet, hogy hülyeség, hogy amelyik hüvelykujjad alulra kerül, az az erősebb (domináns) kezed.
  Ugyanezt a szabályt ismerem a karjaink egybefonására: amelyik kézfejed felülről megy be a hónod alá (milyen hülyén hangzik 🙂 ), az a dominánsabb kezed.

 2. [quote comment=””]Én úgy tudom, de lehet, hogy hülyeség, hogy amelyik hüvelykujjad alulra kerül, az az erősebb (domináns) kezed.
  Ugyanezt a szabályt ismerem a karjaink egybefonására: amelyik kézfejed felülről megy be a hónod alá (milyen hülyén hangzik 🙂 ), az a dominánsabb kezed.[/quote]

  Ez érdekes, mert valóban ugyanaz a kezem van összefonva felül, mint amelyik ujjam. 🙂 Ezt nem ismertem. Mindig tanul az ember. 😀

 3. Elvileg valóban az a domináns, de sok esetben -pl. nálam is- megdől ez az állítás. Erre meg azt szokták mondani, mert rejtett bal-jobb kezes az illető, csak gyerekkorában leszoktatták róla.
  Szóval nincs az az elmélet, amit ne lehetne elég körmönfontan, de mégis alátámasztani 🙂

 4. jobbkezes vagyok,

  – kezkulcsolda: bal felul (par eve neha tudatosan jobbra valtok)
  – karosszefonas: jobb felul

 5. 🙂 Én is néha váltogatom, hogy melyik legyen felül 😀
  Hogy szimmetrikusan szokjam meg… Vagy mindkettŒ egyformán kopjon 😛

 6. Nekem is a bal került felülre kézkulcsolás közben
  karösszefonáskor is a bal nyert szal úgy látszik a bal kezem a dominánsabb. Pedig jobb kezes vagyok és rajzolni is a jobb kezemmel tudok.

 7. un.,

  Andris (2008. Már. 31. @ 21:44) azt irta, hogy kezkulcsnal az _also_, mig karosszefonaskor a felso oldal jelzi a dominanciat.

  Eszerint a ‘laboratoriumi’ jobb (ill. bal) kezesnel a valasz rendre: bal, jobb (ill. jobb, bal).

  ——–

  Andrisnak a ‘kopas’-ert jar a 10 pont :))

 8. Nekem a bal ujjam van felul.
  Karosszefonasnal a jobb csuklom megy be alulrol.

 9. szerintem ez csak azon múlik hogy ki milyen kezes én balkézzel csinálok mindent és a bal újjam is volt feljebb

Comments are closed.