Mesterséges Intelligenciát mosógépnek!

Ma a Smart konferencián egy remek kerekasztalban vehettem részt, ahol elhangzott a számból a fenti mondat. Nem pont így, de ez volt a lényege. Ha azt szeretnénk, hogy a Mesterséges Intelligencia tényleg az oktatás javát szolgálja, mosógépet kell belőle csinálni. Meg kell mutatni pont olyan egyértelműen és kézzelfoghatóan, hogyan segít, hogyan teszi könnyebbé az emberek munkáját az MI, mint a mosógép a mosást. Konkrétan órákat spórol szemben a kézzel való mosással. Nem kérdés ma már senki számára, hogy kézzel vagy mosógéppel mosson. De a mosógép semmi egyik pillanatról a másikra terjedt el.

Jelenleg a Mesterséges Intelligencia esetén a ChatGPT, amit a többség ismer. Lehet vele beszélgetni. Állítólag a diákok azzal iratják a házi feladatot. De ha beírom neki pl., hogy hogy írjuk azt, hogy majomparádé, akkor már ebben sem tud értelmes választ adni:

Látva a fenti magasröptű beszélgetést, ki gondolná, hogy ez az MI fogja majd segíteni a munkánkat?! Ne csodálkozzunk, hogy a tanárok többsége legyint ma már egyet, amikor felmerül az, hogy MI és továbblép. Megy az élet tovább. Nem változott meg a világ, nem alakult át a munkája, az élete.

Egyébként a ChatGPT 4 esetén a fenti beszélgetés kicsit rövidebb.

Vagyis igenis van a Mesterséges Intelligencia világában fejlődés, előrelépés. Hihetetlen jó dolgokat lehet megcsinálni pl. a 4-es GPT-vel, de ezek az információk egyelőre “rejtve vannak”, mert akad egy havi 20 dolláros kis kerítés, ami miatt sokan ezt nem látják.

Amikor majd olyan szolgáltatások, mint a Gradescope, Redmenta AI asszisztens vagy a Conker, stb. stabilan, jól működően mindenki életét megkönnyítik, eljön a pillanat, amikor mosógép lesz az MI!

Ez a momentum szükséges ahhoz, hogy a Mesterséges Intelligencia tömegeket tudjon megszólítani az oktatásban is. Amíg ez nem jön el, addig marad egy maroknyi csapat, akik keresik, kutatják hogyan tud ez az innováció az oktatás javára lenni. És ők egy nagyon izgalmas, futurisztikus világban tevékenykednek ám! Érdemes csatlakozni.