Valószínűségszámítás + excel

by

in

Minden alkalommal, amikor valószínűségszámításról tanulunk szoktunk pénzérméket dobálni és számolni a fejek és írások számát. Most sem történt ez másképp.

Ahhoz, hogy a diákok megértsék mit jelent a relatív gyakoriság, valószínűség, jó ha látják azt. Természetesen végtelen sok pénzfeldobást lehetetlen csinálni, de ha egy teljes osztály kezdi dobálni az érméket, gyorsan elég nagy számhoz el lehet jutni.

Miért fontos ez?

Defininíció: Ha n megfigyelésből álló megfigyelés-sorozatban egy esemény k-szor következik be, akkor a \frac{k}{n}​ hányadost az esemény relatív gyakoriságának nevezzük az illető megfigyelés-sorozatban. 

Definíció: Azt a számot, amelyet egy esemény relatív gyakorisága bizonyos feltételek mellett egyre jobban megközelít, az esemény valószínűségének nevezzük. 

Az egyre jobban megközelíti az, amit nehéz megmutatni, de ebben segített most nekünk a megosztott táblázat. A BIT-ben mindenkinek van laptopja, így egy megosztott Excel táblában kezdtük gyűjteni a fej – írás eredményeket.

Ilyenkor mindig élmény látni, ahogy gyűlnek az eredmények a táblában. Tekintsünk el a fenti képen található apró anomáliáktól és elírásoktól, mint a 70, 45 és a 12,3. Ezek természetesen korrigálva lettek. De ez van ha diákok dolgoznak (és néha akár egymás dolgába is beletrollkodnak).

A táblázat kitöltése során alakultak az arányok, a végén pedig látható lett az egész osztály számára az aránya a fejeknek és írásoknak. Hiába volt egyes diákoknál akár 15 – 5 arányban eltolódva 20 feldobás esetén a fejek vagy az írások javára, végül közel 50-50% volt az eredmény. (287 fej és 273 írás)

Mivel eddig nem volt adott az online, egy táblába való munka, így eddig kevésbé volt hatékony az adatok begyűjtése. Diákok írták maguknak, utána a táblán vagy számológéppel összesítettünk, stb. Most ez pillanatok alatt meg tudott történni.