A Mesterséges Intelligencia első éve

by

in

Kicsit azért több, mint egy éve itt van velünk a ChatGPT. Amit sokan egyből azonosítanak is a Mesterséges Intelligenciával, de tegyük hozzá, hogy ez teljesen hibás. Pont olyan mintha a Tesla lenne az elektromos autó. De végülis ahogy a Tesla volt, ami a köztudatba hozta az elektromos autózást, úgy a ChatGPT volt, ami elhozta a Mesterséges Intelligenciát mindenkihez.

Mi történt az elmúlt másfél évben? 2022. november. Megjelenik a GPT 3.5 és elkezdi mindenki használni. Fantasztikus! Kérdezünk tőle és válaszol. Sokszor még jókat is. És végülis ez a lényeg, lehet vele beszélgetni. Első alkalom, hogy a MI itt van mindenki számára megfogható módon. Olvastunk arról korábban már, hogy a Deep Mind Go meg sakk robotokat csinált, amik jobbak, mint az ember, de ez a hétköznapjainkra szinte semmi közvetlen hatást nem gyakorolt. Elolvastuk, megnéztünk egy Terminator filmet, kicsit megijedtünk és az élet ment tovább. Most viszont itt az MI, ami mindenkinek belépett a hétköznapjaiba, át tud menni a Turing-teszten is akár és mindent megváltoztat.

Mindent megváltoztat? Erről zengett a média az elmúlt időszakban. Leváltja az újságírókat, a designereket, programozókat, … , tanárokat. Na, azokat azért nem! 🙂 De menjünk lépésről lépésre.

Elveszi a Mesterséges Intelligencia a munkánkat

Még nem. Kicsit átalakítja. Aztán meg majd mégjobban. Most egy bejegyzést írok éppen ide a blogra. Írhatná a ChatGPT is helyettem, de mégis én magam teszem. Pedig, ha egy jó promptot összehozok, akkor biztos érdekes írás születhetne belőle. De azt gondolom, hogy nem lenne rá senki kiváncsi. Mert ez a blog arról szól, hogy én mit gondolok. Ha valaki olvassa, akkor azért teszi, mert erre kiváncsi.

És ezzel rákanyarodunk a miért kérdésekre. Miért hallgatok meg egy podcastet, olvasok el egy cikket? Mert valaki véleményére vagyok kiváncsi. Olyanéra, akinek tudom, hogy releváns a véleménye az adott témában. És nem arra, hogy mit tud összekalapálni a Mesterséges Intelligencia. Természetesen, ha gyorsan akarok információt szerezni egy témában, akkor kiválóan használható a ChatGPT, Bing, Gemini, … hogy összegyűjtse és rendszerezze a tartalmakat.

Fantasztikus képeket tudunk készíteni ma már pillanatok alatt MI segítségével, de ez nem veszi el a fotósok munkáját, mert a gyerekeim ballagásáról vagy esküvőről, születésnapról nem egy MI által generált képet szeretnék, hanem egy olyan fényképet, ami akkor és ott készült.

Sorolhatnék még jónéhány példát arról, hogy kinek nem veszi el még a munkáját és miért az MI. De van, ahova viszont két lábbal tör be és rengeteg mindent megváltoztat. Emellett viszont nem lehet szó nélkül elmenni.

Sorra röppennek fel a hírek, hogy bezárt a Green Fox, bezárnak a programozó iskolák. Pedig az IT az elmúlt években akkora munkaerőhiányt prognosztizált és jelzett, hogy soha nem volt szükség annyi programozóra, mint manapság. És megjelent a generatív AI és ezen a téren óriási változások történtek, történnek a mai napig.

The programming barrier is incredibly low. We have closed the digital divide. Everyone is a programmer now – you just have to say something to the computer

Jensen Huang, Nvidia

Azért itt sem eszik ennyire forrón a kását, de kezd látszani, hogy egy gyorstalpalót elvégzett programozó, aki összepattint rövidebb kód snippeteket egész egyszerűen helyettesíthető Mesterséges Intelligenciával. Elvégzi ezt a feladatot akár a ChatGPT, akár a CoPilot. Viszont egyre nagyobb lesz az igény a képzett programozóra, aki rendszerben tud gondolkodni. Így aki úgy érzi, hogy ilyen fenyegettetésben van, ideje továbbképeznie magát.

Látjuk azt is, hogy már lassan nincs olyan platform, ahol a support oldalon humán erőforrással tudunk beszélgetni, a Generatív Mesterséges Intelligencia abszolút legyőzte ebben az emberi erőforrást. Türelmes, válaszol, nem alszik, nem kér fizetésemelést.

Oktatás és a Mesterséges Intelligencia

Azt írtam fentebb, hogy az oktatásban a Mesterséges Intelligencia nem váltja le a tanárt. És ebben egyébként még a ChatGPT is egyetért velem. 🙂 De itt is nagy változásoknak nézünk elébe. Igen, a diákok elkezdik, elkezdték használni.

Rettegünk, hogy puskázni fognak, de elfelejtjük azt a nagyon fontos tényt, hogy az a generáció, akinek a homlokára van égetve, hogy mindent tud, mert digitális bennszülőtt, az nem kérdez. Bátran próbálkozik, tesztel, próbál megúszni feladatokat és akkor lesz belőle ez:

Meg kell tanítani a diákokat használni a Mesterséges Intelligenciát. Tisztelet a kivételnek. Mert vannak, akik ügyesen használják azt, de a többség sajnos nem jut túl a “csináld meg a házi feladatomat matekból” kérdésen és aztán csodálkozik, hogy miért nem történik meg a csoda. Kérdezni ciki, hiszen ő az Internet korának a gyermeke és ért hozzá. Vagy legalábbis értenie kellene?

Tanári oldalon pedig az, aki kizárólag annyit tett az órán, hogy felolvasta a tankönyvet vagy a saját porosodó egyetemi jegyzeteit, azokat már régen le kellett volna hogy váltsa a magnó vagy a CD lejátszó, esetleg a video. De ha ez nem történt meg eddig, akkor a Mesterséges Intelligencia se biztos, hogy képes lesz ezt az akadályt megugrani. Mindamellett, ezt a feladatot a MI remekül el tudná látni, ráadásul differenciáltan, mindegyik gyereknek a saját ütemében tudná átadni a tananyagot. Még a gyakoroltatásban is tudna segíteni.

Minek akkor mégis a tanár? Miért gondolom, hogy nem fog leváltani a Mesterséges Intelligencia?

Soha nem volt fontosabb a diákokkal való összhang, az együttműködés, az ő tanulásuknak a segítése, mint most. A 21. században hatalmas lehetőségek vannak és szinte végtelen tudást szippanthatna mindenki magába. És a tanár szerepe ma már nem a falu legokosabb embere, aki mindenhez ért, a tanár ma egy olyan segítő, irányító személy, aki képes arra, hogy elkalauzolja a diákokat ebben a labirintusban, amibe beleszülettek, s útvonalakat, kijáratokat mutasson nekik. Nem fog tudni mindegyikkel egyesével végigmenni ezen az úton, de az emberség, a személyes jelenlét, az iránymutatás a mai világban sokkal fontosabb, mint valaha.

Amikor sokan temetik a tárgyi tudást, mert ott a zsebünkben az Internet, a Google kereső, most már a Mesterséges Intelligencia is, akkor álljunk meg egy kicsit és lépjünk hátra egyet. Menjünk végig a lenti flowcharton.

És ha valaki a sárgába érkezett, akkor azt jelenti, hogy úgy tud MI-t használni, hogy megfelelő tudással és felelősségtudattal rendelkezik. Igen, ezek nélkül nincs ChatGPT, se bármelyik másik nagy nyelvi modell. És ahhoz, hogy biztos alaptudásunk legyen, hogy képesek legyünk kritikai gondolkodásra, csak egy jó tanár tud megtanítani.

Mesterséges Intelligencia és a társadalmi egyenlő(tlen)ség

Amikor megjelent a ChatGPT és mindenki számára ingyenesen elérhetővé vált, beköszöntött a boldogság és a társadalmi egyenlőség fantasztikus utópiája. Végre mindenki kérdezhet, kap választ, segítséget. Nincsenek társadalmi különbségek, csak Internet kell. Persze már ezutóbbi szegregál, de tekintsük azt, hogy mindenkinek van Internet elérhetősége.

Aztán jött a szembesülés, hogy ezt a dolgot nem azért hozták létre a technológiai óriások, hogy a világ jobb hely legyen, hanem mert ez nekik üzletileg meg kell, hogy térüljön. Nem, nincs itt semmi gonoszság a háttérben, csak üzlet. Ha bemegyünk a boltba egy kifliért, akkor természetes, hogy fizetünk érte, hiszen a bolt beszerezte, a pék megsütötte, valaki odaszállította, stb. Az a hihetetlen számítási kapacitás, ami a Mesterséges Intelligencia platformok mögött áll (a kutatás, fejlesztésekről, amik ezt megelőzték nem is beszélve), azt valakinek meg kell fizetnie.

És eljött az előfizetéses MI kora. Amikor ha valaki tényleg eredményesen szeretné használni a rendszereket, akkor elő kell fizetnie. És nem filléres tételekről beszélünk. Havi 10-20-30 dollárok röpködnek egy-egy szolgáltatás havi előfizetésére, ami rendesen meg tudja dobni a digitális rezsinket. Ezen a ponton pedig sajnos az a kezdeti szép és idilli kép, hogy mindenkinek segít az MI már teljesen átalakulni látszik.

Ha valaki összehasonlítja a 3.5 és a 4-es GPT tudását vagy a rengeteg extra szolgáltatást, amit egy ChatGPT plus előfizetés ad, akkor nyilvánvaló, hogy aki meg tud engedni magának egy előfizetést, az óriási előnybe tud kerülni a többiekkel szemben.

De nem csak anyagi területeken nyílik az olló. A Mesterséges Intelligencia azoknak tud segíteni, akik már rendelkeznek egy megfelelő tudással. Ők még jobbak lehetnek a MI által. Így az anyagiak mellett az oktatás, a tanulás, a tudás még jobban felértékelődik a Mesterséges Intelligencia korában.

fenti kép a tengr.ai-val készült Csizmazia-Darab István promptját alapul véve egy tanári karikatúra.
A prompt: “teacher in the art style of expressive funny caricatures unreal charming, funny very huge oversized head , funny very small body, 360 panorama, fisheye lens, funny caricatures art style trending, fisheye lens distortion, intricate details, highly detailed, funny illustrate, fisheye lens, comedic caricatures, funny extremely highly expressive eyebrows, funny mischievous grin, funny caricatures, in diagrammatic drawing in color pencil draw style, style of gustaf tenggren, disney classic animated feature 1937”