Miért ne vegyél iPhone 4(S)-t!

Szándékos a kicsit bulváros címadás. Az ötletadó, a ma délutáni beszélgetésem egyik diákommalez a bejegyzés éppen emiatt nem a harmincas jól kereső üzletembereknek szól.. Az Apple marketinggyára kiváló, s a termékei gyönyörűek. Effelől semmi kétség. A kérdés viszont az, hogy egy 16 éves diáknak szüksége van-e egy közel kétszázezer Forintos telefonra.

Sokan háboroghatnak, hogy mit pattogok, ezt a bejegyzést is egy Macbookról írom, nekem is van iKütyüm, s nem mellesleg alapítója vagyok az örök megújulásra kárhoztatott iTouch.hu-nak.

Akkor miért a fenti cím? Azért mert tanárként rengetegszer szembesülök a kérdéssel, hogy milyen telefont vegyek, iPhone 4, vagy 4s legyen-e a kiválasztott. És amikor visszakérdezek, hogy mire használná a kedves tizenéves az újdonsült eszközt, akkor a játék, s zenehallgatás általában a válasz. Esetleg internetezésre.

Mielőtt bárki nekem esne (egyébként nyugodtan, arra vannak a kommentek), álljunk meg egy kicsit, s gondolkodjunk, s izlelgessük a telefon árát. 189 ezer Forinttól. Ez egy átlag tanár kéthavi fizetése. És nem az irigység beszél belőlem, de elgondolkozom mindig egy picit azon, hogy kell-e ilyen drága eszköz egy tizenévesnekVolt egy régebbi bejegyzésemhez egy kedves megjegyzése anno valakinek, hogy irigy vagyok, mert tanár vagyok. Ezért tartottam fontosnak megjegyezni a dolgot. 🙂.
Tehát miért sokallok ennyi pénzt egy telefonra áldozni? Mert van alternatíva fele ennyiért. És nem arról beszélek, hogy most akkor mindenki legyen Androidos, mert az Android a legzöldebb robot! Vegyél 3GS-t, esetleg egy most levedlett használt 4-et, vagy egy iPod touch-t. Vagy vegyél fele ennyiért egy jó minőségű androidos telefont. A maradék pénzből meg menjetek el a pároddal nyaralni, s még egy kis roamingolás is belefér.

Ami miatt mégis az Android irányába terelném kedves okostelefon vásárlás előtt álló barátunkat, az a választék. Az Apple jelenleg háromféle telefont kínál, amiből a 4 és a 4S szinte egyforma. És az érkező iPhone 5 is valószínűleg ugyanezt a vonalat fogja továbbvinni. Ha azonban ez esetleg már nem tetszik, vagy rájössz, hogy most épp pl. a legújabb beats füleseket irigyled a szomszéd padban ülő cimborától, akkor már nehéz váltani. Ha valaki elkezdett egy rendszert használni, az alkalmazások, amiket megvásárolt már oda kötik. Mert arra már általában nem marad pénz, hogy az AppStore-ban megvásárolt alkalmazásokat újra megvedd a Marketen, vagy egyéb szoftverboltban.

Egy telefon melletti döntés ma már messze túlmutat a készüléken. Ma már a készülékeddel együtt elkötelezed magad egy operációs rendszer, s egy szoftverbolt mellett is. Ha pedig valamelyik mobilszolgáltató elképesztő akciójában veszed meg a telefont, akkor még irányukba is elkötelezed magadat. Miért ne vegyél akkor iPhone 4(S)-t? Hiszen végre van már teljes AppStore, lehet végre zenéket is venni, a tökéletes boltról beszélünk. Miért akarnálak lebeszélni róla?!

Nem akarlak. Azt szeretném, hogy gondold végig, mielőtt egy böröndnyi pénzt kiadnál, s elköteleznéd magad. Olvasd el pl. ezt a rövid bejegyzést. Ne azért vegyél drága telefont, mert a szomszédnak van. Persze, ha végig gondoltad mindezt, úgy döntesz, vedd meg, légy vele boldog, s ne nézz hátra! Vagy vegyél egy iToucht, Androidos telefont, próbáld ki mit tud egy ilyen eszköz, szükséged van-e egy ilyenre.


Posted

in

,

by