napló

by

in

Az osztályfőnöki munka segítője és megkeserítője. Most összesítettem kicsit késve a februári hiányzásokat. És ismét kicsit morcos lettem, amikor elém kerültek a kis négyzetek:

Napló - hiányzások

Namost, tudni kell, hogy régen volt késés (első 5 percében megjelent az órának) és igazolatlan (5 percen túl érkezett, vagy egyáltalán nem, s nem hozott igazolást) óra. Három késésből igazolatlan óra lett. Ma pedig minden egyes késő tanuló esetében be kell vezetni, hogy hány percet késett. Eztán az osztályfőnök kerül abba a szerencsés helyzetben minden hónap végén, hogy összeadogathatja a késések minden egyes percét. Ez jó móka, de egy kis négyzetbe kell beférnie a késéseknek, meg az igazolatlan óráknak is. Ez viszont, mint fent is látszik embert próbáló feladat.
Nem éppen a szépírásomról vagyok híres, de ha valaki gyöngybetűkkel ír, annak is össze kell kapnia magát, hogy beférjenek a számok a megfelelő helyekre.

2009 van, a késéses rendelet már régen (tudja valaki pontosan? 1994, 20. § (8) -ben) megszületett, hahó odafent, nem lehetne esetleg olyan naplót gyártatni, amibe ezt rendesen vezetni lehet? Köszönöm.

Ilyenkor elgondolkozik a tanár, hogy egy szép új világban a jegyek, késések, s minden egy nagy iskolai számítógépes rendszerben kerülnek adminisztrálásra, s gyorsan ráébred, hogy ez még bizony várat magára…


Comments

6 responses to “napló”

 1. e-naplo 😉

  (amúgy a naplót többet is lehet venni, több típus van, körül kell nézni, hátha van olyan gyártó, akinek megfelel a naplója. ha meg nem, akkor meg még mindig gyárthattok magatoknak naplót)

 2. Valószínű, hogy minden iskola megvette előre a százegynéhány naplót, s most a tartalékokból élünk. Az e-naplo jó lenne, de még azt hiszem várat magára a dolog.

  Kifakadásom igazából költői volt, csak ki kellett írnom magamból. 🙂

 3. Az az öt perc az mindenhol öt perc? Mert nálunk tíz perc után jár igazolatlan és ezt a percírkálós dolgot se vezették meg. Milyen iskolában tanítasz?

 4. ende Avatar
  ende

  Nemrég került szóba a mi iskolánkban is, és ott az egyébként igen tapasztalt (értsd 40 éve a pályán) tanárnőm osztotta meg velünk az infót, hogy ez a 3 késés 1 igazolatlan, és a percek számolása az Ő tudtával, nem túl korrekt (magyarán valamilyen szabályba ütközik) Nemes egyszerűséggel 15 perc késés, JÓ indokkal, csak késés… 15perc> késés, igazolással nyilván igazolt… 15perc> igazolás nélkül, igazolatlan, és így tovább. Hozzáteszem, nem egy ismerősöm iskolályában a fentiekhez hasonló rendszer alapján működik a dolog, de a normális elvileg ez a verzió.

 5. Idézem a hatályos törvényt:

  20. § (8) Ha a tanuló a tanórai foglalkozás kezdetére nem érkezik meg, késik, amit igazolnia kell. A késések ideje – a házirendben foglaltak szerint – összeadható. Amennyiben ez az idő eléri a tanórai foglalkozás idejét, a késés egy igazolt vagy igazolatlan órának minősül. Az elkéső tanuló nem zárható ki a tanóráról.

  Régen volt az 5 perc feletti késés igazolatlan, mint azt a bejegyzésben írtam is.

 6. Köszönöm, ezt nem tudtam, így már világos 🙂 Így viszont mázlim van, hogy nálunk nem szöszölnek ilyenekkel….