nyertesek és vesztesek

by

in

A tegnapi nap a WhatsApp felvásárlásától volt hangos. A nemzetközi tech sajtó, a hazai blogok, Twitter, Facebook tele volt a hírrel. A Facebook felvásárolta a WhatsApp-ot. Nem is kevés pénzért.

A WhatsApp is, s a Facebook is jól járt az üzlettel. Azonban a tech világ, a Startup szféra nem csak nyertesekkel van tele. Két vesztest szeretnék kiemelni. Két olyan oldal/szolgáltatás, ami jó is volt, szép is volt, de mégse jött nekik össze.

Zootool

A Zootool akkor került be a látóterembe, amikor a Delicious sorsa bizonytalanná vált. Yahoo! vagy nem, tulajdonlási problémák közben kerestem, s szembe is jött a kiváló alternatíva. Nem csak alternatíva volt, de importálta is a Delicious könyvjelzőismet.

Teljesen át is költöztem. Ráadás ifttt integráció, böngésző bővítmény, az egész oldal szép, letisztult, képek adhatók hozzá, …

kobak on Zootool

Magyarul egy olyan szolgáltatás, ami mindent tud, jobban is mint a többiek, mégse volt képes kitörtni. Visszatértem én is a megújult Delicious-ra, s a Zootool egészen a mai napig ki is esett a látóteremből. Míg ma megkaptam a hírt az inboxomba. Bezárnak.

Editorially

Az Editorially megalkotta a Google Docst, csak sokkal jobbra. Jobb kollaboráció, Markdown szintaxis, s letisztult csodaszép környezet.

Editorially

Pár hete jelentették be, hogy nem éri már meg működtetni az oldalt. Lekapcsolják.

Végszó

A WhatsApp nem töltött be űrt a szolgáltatással. Volt, van Viber, Skype, s még rengeteg egyéb csevegő és üzenetküldő szolgáltatás. A Zootool remekül startolt rá a Delicious gyengélkedésére. Az Editorially jól pozícionálta magát az online szerkesztők prémium felhőjébe. Azonban az utóbbi kettő mégis elhalt. Mi a titok? A felhasználó, a közösség! Ha van felhasználó, lesz szolgáltatás. Nem a WhatsApp letisztult kódsoraiért fizetett a Facebook. Hanem a kb 450 millió felhasználóért. A közösség, a felhasználó, ami az érték!