Az első Android az oktatásban előadásomat még a Telenor Okostelefon Akadémia elődjén, a Telenor Android Workshopon, 2011-ben mutattam be. Azóta elrepült az idő, képzés van az egyetemen, s rengeteg helyen beszéltem már a témában.

Azonban az alkalmazásokat, amikről beszéltem, még csak a prezentációban linkelve voltak megtalálhatók, illetve 1-1 appról írtam már itt a blogon. Most egy listába összeszedtem azokat az appokat, amikről beszéltem előadásban vagy az órán. Ez a bejegyzés folyamatosan bővülni fog. Javaslatokat is örömmel fogadok, s tervben van egy sokkal jobb rendszerezés is. Illetve amúgy egyáltalán egy rendszerezés. :) Érdemes lesz visszatérni erre az oldalra később is majd.

utolsó frissítés: 2018. 10. 25.

Matematika

Paperama

Paperama
Price: Free+

Eredendően a Slice.it alkalmazással indult ez a gyűjtemény. Még az okostelefon appok hőskorában a geometriai alakzatok felszeletelését lehetett játékosan tanulni. A paperama ehhez hasonló. Érdemes tenni vele egy próbát.

Einstein’s Riddle Logic Puzzle

Ismeritek a kié a hal? című kérdést, amit az emberiség csak 2%-a tud megoldani. Nos, ilyen feladatokat lehet itt gyakorloni, megcsinálni. Hajrá, jó játékot! Legyél okosabb, mint Einstein! :)

Clever Blocks

Clever Blocks
Price: Free
Clever Blocks 2
Price: Free

A Clever Blocks lényege, hogy egy lapra úgy helyezzük fel a kis Tetris darabkákat, hogy azok kitöltsék a lapot. Logika + Tetris = Clever Blocks

Binary Fun

A kettes számrendszerre mindenki úgy gondol, hogy az valami borzasztó dolog. Közben pedig ez az alkalmazás megmutatja, hogy a kettes számrendszer is lehet fun.

Divisor

Oszthatóság gyakorlására érdekes és játékos alkalmazás.

Divisor
Price: Free+
‎Divisor
Price: Free+

Hasonló a Div puzzle

Div Puzzle
Price: Free+
‎Div Puzzle
Price: Free+

Prime Factors

Prímtényezőkre bontást tudtok vele gyakorolni. Arra kell csak odafigyelni, hogy az osztókat szigorúan növekvő sorrendben fogadja csak el az alkalmazás.

Prime factors
Price: Free

Martian Multiples

Legnagyobb közös osztó, legkisebb közös többszörös gyakorlására.

Martian Multiples
Price: Free

Factor Monsters

Szorzattá alakítások gyakorlására. Amivel szörnyeket győzhetünk le.

Factor Monsters
Price: Free

KenKen / MathDoku

MathDoku
Price: Free
‎KenKen Classic
Price: Free+

A SuDoKu valószínűleg mindenkinek ismert. És szeretik is sokan. A KenKen a SuDoKu-nak a kicsit matematikaibb változata. A játék menet hasonló, azzal a különbséggel, hogy számolni is kell benne. 3×3 nehézségtől a 9×9 nehézségig lehet gyakorolni.

Wolfram|Alpha

WolframAlpha
Price: $2.99+
‎WolframAlpha
Price: $2.99+

Ez a legelső alkalmazás, amiért pénzt adtam. Azóta se bántam meg. A Wolfram|Alpha app segítségével közvetlenül csatlakozhatunk a Wolfram tudásbázishoz. Hihetetlen mennyiségű adat, elképesztő lehetőségek. Internet kapcsolat szükséges a használathoz!

Photo Math

Az ingyenes alkalmazás, amelyik megoldja helyetted a feladatokat. Hatalmas újdonság, tele vele a média. Mindez egy fél éve. Mára eltűnt. Az Android megjelenés is váratott magára. Nem tökéletes a feladatmegoldás, kevés műveletet ismer. Ennek ellenére jópofa játék, érdekes órákat lehet tartani vele, amikor a diákok enne segítségével tudják ellenőrizni a megoldásukat. Windows Phone verziója is van.

Részletesen az alkalmazásról itt olvashattok.

Photomath
Price: Free+
‎Photomath
Price: Free+

One Touch Drawing

One touch Drawing
Price: Free+
‎One touch Drawing
Price: Free+

Az alkalmazás segítségével a gráfelmélet Euler út és Euler kör fogalma ismerhető meg játékosan.

Részletesen az alkalmazásról itt olvashattok.

Untangle

Untangle
Price: Free

Az alkalmazás segítségével a gráfelmélet síkbarajzolhatóság fogalma ismerhető meg játékosan.

Részletesen az alkalmazásról itt olvashattok.

Cross Line

Hasonló az Untangle alkamazáshoz.

Cross Line
Price: Free+
‎Cross Line!
Price: Free+

Quick Route

Az utazó ügynök problémájára készült játék.

Részletesen az alkalmazásról itt olvashattok.

Fast Fill

A 4 szín tételt lehet különböző területek szinezésével gyakorolni.

Fast Fill
Price: Free

Trigonometry.Unit Circle

Mindent az egységkörben, mindent a trigonometrikus fügvényekről. Mindezt látványosan.

DragonBox játékok

Remek megközelítése az egyenlet megoldás gyakorlásának, mérlegelv elsajátításának. Szörnyekkel, sárkányokkal, gyűjthető extrákkal. Fizetős, de remek alkalmazások!

Dragonbox algebra 12+

DragonBox Algebra 12+
Price: $7.99

DragonBox algebra 5+ (kisebbeknek)

DragonBox Algebra 5+
Price: $4.99

DragonBox elements (geometria tanulásra)

DragonBox Elements
Price: $4.99
‎DragonBox Elements
Price: $4.99

DragonBox Numbers (kicsiknek számok tanulására)

DragonBox Numbers
Price: $7.99
‎DragonBox Numbers
Price: $7.99

DragonBox Big Numbers (számok tanulására, nagy számokkal)

DragonBox Big Numbers
Price: $7.99

Mathpix

A Mathpix a Photo Math-hoz nagyon hasonló alkalmazás. A lényege ugyanaz, lefényképezett egyenletet meg tud oldani. Fontos különbség, hogy míg az előbbi alkalmazás a nyomtatott szövegre fókuszál, addig a Mathpix az írott egyenletek megfejtésében is segíthet.

Részletesen az alkalmazásról itt olvashattok.

Mathpix
Price: Free

MyScript Calculator

MyScript Calculator
Price: Free
‎MyScript Calculator
Price: $2.99

A MyScript Calculator és a többi alkalmazásuk is a kézírás felismerés kiaknázásáról szól. Milyen jó, hogy még tanulunk itthon kézzel írni! A tabletek, telefonok képernyőjére tollal vagy az ujjunk segítségével rajzolhatjuk be a megoldandú műveleteket. Azokat pedig felismeri, majd kiértékeli az alkalmazás.

Find the sets

Közös tulajdonsággal rendelkező elemeket kell kiválasztani, halmazokat kell képezni. Érdekes logikai játék.

Sets Challenge

Halmazos játék

Sets Challenge
Price: Free

Set Operations, Venn diagram / hamazművelet

Magyar fejlesztésű alkalmazás, ami berajzolja, szinezi a halmazműveleteknek megfelelően a Venn diagramot.

Euclidea

Euclidea
Price: Free+
‎Euclidea
Price: Free+

Az Euclidea lényege, hogy az Euklideszi geometria alapjaitól próbálja eljuttatni a játékosokat a bonyolultabb szerekesztési problémákig.

GeoGebra alapokon az Euclid the game weboldal indította el pár évvel ezelőtt ezt a fajta játékot.

Pythagorea

Pythagorea
Price: Free+
‎Pythagorea
Price: Free+

Az Euclidea készítőinek másik játéka. Egy négyzethálós lapon kell matematikai problémákat megoldani. A nevéből adódóan olyan geometriai feladatokkal találkozunk, ahol Pitagorasz híres tételét kell többször is alkalmazni.

Math Addition Game For Kids

Sajnos ez a konkrét alkalamzás már nem létezik. De történelmi okokból itt marad az app. :) Megszámlálhatatlan alkalommal mondtam már el előadáson, órán, akárhol azt a történetet, amikor Bori lányunknak kerestem egy alkalmazást a számjegyek megtanulására. Amikor ráleltem erre az alkalmazásra, hagytam, had játszon vele. Dani fiúnk, a maga 4 évével szintén akart játszani. Ennek eredménye az lett, hogy 4 évesen tökéletesen ismerte már a számokat, tudott összeadni, s nemsokára már a helyiértékeket is tudta kezelni. Csak azért, mert játszott.

KhanAcademy

‎Khan Academy
Price: Free
Khan Academy
Price: Free

Salman Khan eleinte unokaöccseinek tartott video oktatást. Azóta már az egész világnak. Khan is egy TED előadás után lett világhírű. Mára a khanacademy történelem, programozás, s további területekkel bővül a kínálat.

GeoGebra

GeoGebra Classic
Price: Free
‎GeoGebra Classic
Price: Free

A fenti alkalmazások tabletekre érhetők el. A GeoGebra egy teljesértékű matematika és természettudományos alkalmazás. Fut böngészőben, s minden operációsrendszeren. Volt némi részem is abban, hogy elindulhatott a tablet alkalmazás fejlesztése.

Desmos

A Desmos egy online grafikus kalkulátor. Lelkes fiatal csapat fejleszti San Franciscoban. Az irodájuk tetejéről rálátni a városra. 2 éve jót dumáltunk velük, amikor ott jártam. De a fő értéke az, hogy gyors, s letisztult, 21. századi oktatási alkalmazás.

BuzzMath

Egy kanadai fiatalember és csapata fejleszti ezt a remek iPad alkalmazást. Általános iskolások számára gyakorló feladatok, játékok. Egyelőre nem a magyar tantervet követi, de igény esetén kapható erre is a fejlesztő.

Mathway

Egy újabb remek és szép alkalmazás a világ matematika ismeretének a tenyerünkbe költöztetésére. Angolul tudóknak praktikus lehet egy zseblexikon a matematika szerteágazó területeiről.

Grapher

Grapher
Price: Free

A Graphert nem akkor a csapat készíti, mint a GeoGebrát vagy a Desmost, ennek ellenére érdemes tenni vele egy próbát. Függvény ábrázolás, grafikon készítés.

Mathlete

Mathlete
Price: Free

Matematikai játék. Alapműveletek, fejszámolás, gyorsaság, pontosság. Érdekessége, hogy itt nem előre megadott válaszokból kell kiválasztani a helyes eredményt, hanem nekünk kell begépelni egy számológép szerű felületen. Nagyon jó gyakorló feladat. Nem csak alsóban, de később is. A fejszámolás, pontosság folyamatosan fejlesztendő.

Math Duel 2 player math

Osztályteremben, otthon, kocsmában, bárhol. Játszatok egymás ellen! Ki a jobb? Gyümölcsöt szeletelni bárki tud (nagyjából a Fruit Ninja kész személyes módját vették alapul a fejlesztők). De milyen vagy az alapműveletekben? Összeadás, kivonás, szorzás, osztás diszciplinákban lehet versenyezni.

10 pontot kell szerezni. Rossz válasz -1 pont. Az nyer, aki előbb eléri a 10 pontot. Tanórán levezetésnek, bajnokság a haverokkal, stb. rengeteg esetben használható kiválóan az alkalmazás.

Minecraft

Minecraft
Price: $7.49+
‎Minecraft
Price: $6.99+

A MineCraft az a játék, amit sose mertem kipróbálni. Rengeteg ember a környezetemben szabályosan függővé vált. Miért szerepel mégis itt? Mert egy olyan végtelenül egyszerű virtuális világot lehet felépíteni, ami okosan használva elképesztően hasznos lehet az oktatásban. Képzeljük el, amikor történelem órán egy osztály(nyi rabszolga) virtuálisan építi fel a piramisokat, így “saját bőrükön” tapasztalva milyen monumentális építmények a piramisok. Rengeteg egyéb felhasználása is lehet.

 

Brilliant

Brilliant
Price: Free+

A Brilliant.org hasonlóan a Lumosity-hez azt tűzte ki célul, hogy mindenki okosabb lesz, aki az oldalon eltöltött némi időt. Míg a Lumosity különböző kognitív készségek fejlesztésére helyezi a hangsúlyt, a Brilliant a STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) területekre koncentrál.

 

STEM (Természettudományok)

Smart Tools

Smart Tools
Price: $3.50

A Smart Tools egy alkalmazás gyüjtemény. Mérésekre természettudományos vagy matematika órákra. Megvehető a fenti app formájában egy csokorban, vagy egyesével ingyenesen.

Vieyra Software alkalmazások

Fantasztikus dolgok vannak itt is a természettudós tanároknak és diákoknak. Ingyenesen, de nem teszem be mindegyik appot. Erre tessék!

Vieyra

Electric Space Physics

Érdekes fizikai kisérletek, játékok.

Fizikaapp

A magyar fejlesztésű Fizika alkalmazás rengeteg jó dolgot igér a honlapján. Egyelőre az alkalmazásboltokban még nem elérhető az app.

Nasa

NASA
Price: Free

A Nasa hivatalos alkalmazása. Kell ennél több a csillagászat iránt érdeklődők számára?

Google Sky Map

Sky Map
Price: Free

A Google Sky Map az egyik legegyszerűbb eszköz a csillagok, csillagképek vizsgálatára.

Human Body for kids

Biológia, emberi test megismerésére.

Human brain

Mindent az agyunkról.

Human anatomy atlas

És további nagyon igényes, ámde nem olcsó anatómia alkalmazásokat találhattok itt.

GoReact

goREACT
Price: Free

Egy kis kémia, reakciók a tenyerünkben.

Periodic table

Egy látványos periódusos rendszer alkalmazás.

Elements

Elements
Price: Free

Elemek, puzzle, játékos tanulás.

Periodusos rendszer kviz

Periodic Table Quiz
Price: Free+

Ismered az elemeket? Teszt, kvíz.

Virtual Laboratory

Virtual Laboratory
Price: Free

Virtuális laboratórium.

Molecular viewer 3D

Molecule Viewer 3D
Price: Free

3D modellek a molekulákról.

3D molecular models

3D Molecular Models
Price: Free

És mégegyszer.

Nyelvtanulás

Duolingo

A Duolingo azon alkalmazások egyike, amit csak keveseknek kell bemutatni. Magyar ajkúak angolul tanulhatnak, aki pedig már az angolt megfelelő szinten elsajátította, további nyelvek tanulására adhatja a fejét. Mindezt játékosan, kreatívan. És már nyelvvizsgázni is lehet. Nem egy British Council, de cserébe ingyenes. S mindig az is marad. Nézzétek meg a háttértörténetet, mielőtt továbbolvastok. Ez egy hosszú bejegyzés.

Memrise

Nyelvtanulás, memóriafeladatokkal.

Busuu

További appok a Busuu boszorkánykonyháról. Ezek közül is kiemelném a gyerekeknek való angol, illetve spanyolul tanító appot:

British Council

A British Council is komolyan gondolja, hogy a nyelvtanulás és az okostelefonok, tabetek világa összehozható. http://kobak.eu/playbritishcouncil

Podcastek

Ha nyelveket szeretnénk tanulni, vagy csak egyszerűen nem a mainstream médiából akarunk értesülni a hírekről, akkor a podcastek világát ajánlom mindenki figyelmébe:

Tanárok svájcibicskája

Plickers

A Plickers a klikkelős tanári segédeszköz legötletesebb megvalósítása. Ha esetleg nincs minden diáknál telefon, internet, az se szabjon gátat annak, hogy interaktív kvízeket vigyünk be az órára!

Részletesebben az alkalmazásról itt olvashattok.

Plickers
Price: Free
‎Plickers
Price: Free

Kahoot!

A Kahoot (diák oldal, tanári oldal) célja, hogy a kvízeket játékossá tegyük. A számonkérés legyen játékos és szórakoztató.

Socrative

Socrative Student
Price: Free
Socrative Teacher
Price: Free
‎Socrative Student
Price: Free
‎Socrative Teacher
Price: Free

A legjobbabb alkalmazás, amennyiben online teszteket, rövid felmérőket szeretnénk készíteni. A socrative weben keresztül működik, de vannak appok is hozzá. Tanár, diák, tantermi használatra javasolt.

Chwazi Finger Chooser

Chwazi Finger Chooser
Price: Free

A kit feleltessek, hogyan válasszak ki egy diákot véletlenszerűen kérdésre megadja a választ ez a végtelenül egyszerű alkalmazás.

Nearpod

Nearpod
Price: Free
‎Nearpod
Price: Free+

A Nearpod készítői az ideális virtuális osztálytermet szerették volna kialakítani tabletek és telefonok segítségével. Nem csak számítógépeket alkalmazva.

Nearpod

Google Classroom

A Google régóta nyitott már az oktatás irányába. A Classroom egy Google szolgáltatásokra épített virtuális osztályterem.

Google Classroom
Price: Free
‎Google Classroom
Price: Free

Edmodo

Edmodo
Price: Free

Az edmodo amikor indult, egy bugyuta Facebook klónnak tűnt. Azóta átlépte árnyékát, s egy remek online virtuális osztályterem platform lett belőle.

 

MoveNote

Movenote
Price: Free
Movenote
Price: Free

Sajnos az itthoni oktatás egyik nagy hiányossága, hogy a prezentáció készítés és előadás alig kerül elő benne. A MoveNote kiváló alkalmazás arra, hogy prezentációt készítsünk, azt rögzítsük, majd utólag elemezzük, megbeszéljük.

Lumosity

A Lumosity csapat nem kevesebbre vállalkozott, minthogy segít az agyunkat fejleszteni. Kicsiknek, nagyoknak, remek fejlesztő feladatok találhatók az alkalmazásban. Sajnos nagyon hamar eljutunk a kasszához. Azonban érdemes az ingyenes résszel egy próbát tenni. Az agy fejlesztés kapcsán az utóbbi időben kaptak hideget-meleget.

Programozás

Codie

A magyar fejlesztésű Codie a napokban indította indiegogo kampányát, hogy az elképzelésből valóság legyen. Egy programozás alapjait megtanító, segítő minirobotot fejleszt a csapat. Sajnos a projektnek hamarabb vége lett, mint elindult volna.

CodeSchool

Code School
Price: Free

A CodeSchool oldal azzal a céllal jött létre, hogy programozni tanítsa az embereket. Szinte minden programnyelv megtalálható a kínálatban.

Az alkalmazás csak a HTML alapjait tanítja meg. Teljes kínálat a weboldalon.

CodeAcademy

A CodeAcademy is hasonló céllal jött létre, mint a CodeSchool. A felépítés is hasonló, egyre több programnyelv kerül be a kínálatba.

Skratch

‎ScratchJr
Price: Free

A Scratch az MIT programozás oktató cicája. Aranyos, s ötletes módon tanulhatják meg a gyerekek a programozás, algoritmikus gondolkodás alapjait.

TheFoos

A Foos alkalmazásról itt olvashattok bővebben.

 

Online egyetemek, kurzusok

Udemy

Udemy - Online Courses
Price: Free+

A Udemy egy piactér online kurzusok számára. Számtalan képzés közül választhatunk, de indíthat mindenki sajátot is.

Udacity

Udacity
Price: Free+

A Udacity egyetemi kurzusokat kínál, amiket online végezhetünk el.

Coursera

Coursera
Price: Free

A Coursera a legnagyobb, s leghíresebb egyetemek kurzusait gyüjtötte össze, s kínálja online elvégezhető formában.

edX

Hasonlóan a Coursera és a Udacity oldalakhoz, az edX is online képzéseket kínál.

TED

TED
Price: Free
‎TED
Price: Free+

A TED talán szerénytelenül is a világ legjobb előadásainak gyüjteménye. Az alkalmazásokból is megtekinthetők azok. Iskolákba, oktatásba, az ed.ted.com aloldal kész tananyagokat, diákok számára izgalmas videókat is tartalmaz.

 

Gyerekek számára

A DuckDuckMoose csatlakozott a Khanacademy családba.

iOS-re a játékokért erre kattintsatok!

Androidra kicsit kevesebb alkalmazás érhető el, azokért ide kattintsatok:

Wheels on the Bus
Price: Free
Itsy Bitsy Spider
Price: Free
Wheels on the Bus
Price: Free

Tanuljuk meg az óra használatát

clock game for kids 2
Price: Free

Állatok felismerése

Hangok és képük alapján ismerd fel az állatokat. Senki ne ijedjen meg, amikor ennek az appnak a hatására oroszlánok üvöltenek a nappaliban majd.

Animal Sounds
Price: Free

Történetmesélés

A mese fontosságáról már írtam itt a blogon. Ez az alkalmazás abban segíti a gyerekeket és a szülőket, hogy együtt történetkockák segítségével meséket kreáljon a gyermek.

Story Dice
Price: Free

Tangram gyerekeknek

Bár gyerekeknek szánt alkalmazásról van szó, igazából felnőtteknek is jó szórakozás. A tangram érdekes kínai eredetű kirakós, ahol érdekes síkidomokból kell kirakni pl. egy macskát.

Puzzle games for kids
Price: Free+

További hasznos alkalmazások

School Schedule Deluxe Retro

A címbeli alkalmazás egy “retro” órarend app. A retro kicsit erős, amikor egy Android alkalmazásról van szó. Akinek hagyományos órarendre van szüksége, az tegyen vele egy próbát!

Madárhang

Birdsong - Demo
Price: Free

Egyszer talán lesz nem demo verzió is. Sajnos egyre kevésbé vagyok bizakodó a témában. 1 éve jelent meg az alkalmazás a Zeneakadémia és a BME kollaborációjában. Szolmizálni tanít az app. mindezt játékosan. Szeretem.

Szókereső

Szókereső
Price: Free

Szavak, reakció, keresés.

Dots

Two Dots
Price: Free+
‎Two Dots
Price: Free+

Két Már három remek játék. A Dots és a TwoDots és a Dots & Co. mindkettőhárom megfigyelőképességet, logikát és kombinációt fejleszt. És remek szórakozás!

Published by kobak

Koren Balázs, apa, tanár, geek. Ebben a sorrendben. Többnyire. A blogon többnyire ezekről a kalandjairól ír. Apaként, tanárként hogy lehet zöld ágra vergődni az oktatásban a digitális eszközökkel. Máskor pedig utazásról, sportokról, vagy egyéb őrült hobbijáról írogat.

Privacy Preference Center