okostelefonok az érettségin? – még nem

Ma reggel békés korzózás csodás hírportáljainkon, miközben gyermekeim a fejemen ugrálnak. Ha nem tennék, én se böngésznék, boldogan az igazak álmát aludnám még. Viszont a körülményeket most el is hagyhatjuk, mert amikor ezt a hírt olvastam kipattant a szemem, engedélyeztem mindenkinek a felkelést, s már a laptop billentyűzetét püfölöm.

az igazgatók engedélyezhetik a vizsgázóknak, hogy a tanulmányaik során alkalmazott segédeszközöket, például számítógépeket használjanak. index

A többi 3 pont apróság. Ez viszont hatalmas előrelépés. Mindent megváltoztathat, ami eddig a közoktatásban történt.

Ha a diák számítógéppel tanult, GEOMATECH, vagy éppen okostelefont, tabletet használt, akkor azt az érettségin is használhatja! Már nem csak egy-két helyen fognak számítógépet bevinni az órára az oktatásban, hanem mindenhol, ahol lehetőség nyílik rá. Több, mint 30 év után hatalmasat nyit az oktatás.

Reménykedjünk, s örüljünk együtt! Megnéztem, március van, ez nem lehet áprilisi tréfa! És akkor a bejegyzés feletti képA diák kérdése: “How would I trust you when you’re useng such outdated technology?” aktuálisabb, mint valaha. Mert mostantól elemi érdeke diáknak, tanárnak, hogy tanulmányaik során is használjanak számítógépet, okostelefont, tabletet.

Frissítés:

Egyelőre ez nem mindenkire, csak Sajátos Nevelési Igényű tanulókra vonatkozik. Lásd:

(9) A sajátos nevelési igényű tanulót, illetve a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulót – jogszabályban meghatározott munkamegosztás szerint – a szakértői és rehabilitációs bizottság vagy a nevelési tanácsadó szakértői véleménye alapján – a gyakorlati képzés kivételével – az igazgató mentesíti egyes tantárgyakból, tantárgyrészekből az értékelés és a minősítés alól. Ha a tanulót egyes tantárgyakból, tantárgyrészekből mentesítik az értékelés és minősítés alól, az iskola – az e törvény 52. §-ának (7) bekezdésében, valamint (11) bekezdésének c) pontjában meghatározott időkeret terhére – egyéni foglalkozást szervez részére. Az egyéni foglalkozás keretében – egyéni fejlesztési terv alapján – segíti a tanuló felzárkóztatását a többiekhez. Az érettségi vizsgán az érintett tantárgyak helyett a tanuló – a vizsgaszabályzatban meghatározottak szerint – másik tantárgyat választhat. A tanuló részére a felvételi vizsgán, az osztályozó vizsgán, a köztes vizsgán, a különbözeti vizsgán, a javítóvizsgán, az érettségi vizsgán, a szakmai vizsgán biztosítani kell a hosszabb felkészülési időt, az írásbeli beszámolón lehetővé kell tenni az iskolai tanulmányok során alkalmazott segédeszköz (írógép, számítógép stb.) alkalmazását, szükség esetén az írásbeli beszámoló szóbeli beszámolóval vagy a szóbeli beszámoló írásbeli beszámolóval történő felváltását
Közoktatási tv. 30. §

Sajnos még nem tartunk ott. De a remény felcsillant. 🙂 További szép hétvégét!