online egyetem. igaziból

Mai nap nagy nap a távoktatás történetében. Elkezdődött valami, amit sokan nem hittek, hogy lehetséges. Bennem is vannak kétségek ezzel kapcsolatban (hiszek a személyes tanári jelenlét csodájában), de nagy kiváncsisággal követem az eseményeket.

A Georgia institute of Technology és a Udacity csapata az AT&T támogatásával meghirdetett online computer science master képzésének ma van az első napja.

világ első online mester képzése

Eddig is volt rengeteg példa, hogy bizonyos egyetemi tárgyakat el lehetett végezni távoktatásban. Sőt a Coursera hatalmas előnye, hogy itthonról a világ legjobb oktatóit hallgathatom, de ezek mind 1-1 izgalmas tantárgyat dolgoztak fel. Amire most a GT és a Udacity vállalkoztak az valami teljesen más.

Miért? Mert nem csak az érdekes dogokat tanítják. Egy mesterképzésben nincs már az a fajta szabadság, ami egy Coursera vagy Udacity felvett tantárgyban adatik a felhasználói oldalon. Itt komoly felvételi követelmények vannak, s ezért a képzésért fizetni kell.

Felvételi követelmények vannak:

Preferred qualifications for admitted OMS CS students are an undergraduate degree in computer science or related field (typically mathematics, computer engineering or electrical engineering) from an accredited institution with a cumulative GPA of 3.0 or higher. Applicants who do not meet these criteria will be evaluated on a case-by-case basis, however work experience will not take the place of an undergraduate degree. The following are required for admission:

– Evidence of award of a 4-year bachelor’s degree or its equivalent (prior to matriculation) from a recognized institution, demonstrated academic excellence and evidence of preparation in their chosen field sufficient to ensure successful graduate study
– For international applicants, satisfactory scores on the Test of English as a Foreign Language (TOEFL)

Ez az oktatás olyan formában nem a mindenki oktatása, mint ahogyan arról Daphne Koller beszél. Viszont egy olyan kapu nyílt ki a mai nap, ami hatalmas változásokat hozhat az oktatás és az online oktatás világába.

A mai nap kitárult egy amerikai egyetem kapuja a világ minden diákjának (megfelelő előkövetelményeket, aki teljesítette, s az oktatási díjat befizette), tanulni vágyójának. A mesterképzés nem olcsó így sem, de összehasonlíthatatlan a “normál” képzéssel.

Kövessétek az eseményeket a képzés weboldalán, illetve Facebook oldalán! Nagy érdekéődéssel várom hogyan alakul a képzés, s lesznek-e követői ennek a kezdeményezésnek.