pijoszkát!

by

in

A cimbeli egészen fura szó az “Apa meséld el nekem a Piroskát!” mondat megfelelője Bori szájából. Általában elhangzik esténként altatáskor. Néha már én is unom a történet elmesélését, ami egyébként egy brutális krimi. Vagy nem is tudom hova soroljam be.

Piroska az ártatlan szereplő elindul elvinni a nagymamának a kosárban található finomságokat. A farkas jól kitervelt gyilkosságot hajt végre, amikor Piroskát elküldi virágot szedni, s először a nagymamával, majd pedig Piroskával végez (felfalja őket). Ezután jön a vadász, aki először felvágja a farkas hasát (már ez se éppen barátságos cselekedet), majd pedig köveket tesznek a hasába, hogy amikor kimegy inni a kúthoz, beleessen (ezt már nem szoktam elmesélni).

Brutális történet. A múltkor a Hófehérkébe kezdtem bele, de az se jobb. Hihetetlen!


Comments

7 responses to “pijoszkát!”

 1. kajszi Avatar
  kajszi

  Kajszi éppen orvosi kommunikáció előadásról jön, ahol kifejtették h a társadalomban meglévő félelmek a gyermekkori mesékkel indulnak. (Pl. a Tesz-vesz városban nem szerepel soha oroszlán, csak a doki az. A Kisvakondban a nyuszimama szüléséhez kipakolnak csomó orvosi eszközt. stb. Ez megalapozza a gyerekben, h az orvostól félni kell, és mivel ebben a hitében folyamatos megerősítést kap, felnőttként félni fog a dokiktól.)

  Szóval, csak figyelj, h mit mesélsz Borinak. 😛

  Mellesleg tőlünk kaptál 1szer 1 mesekönyvet, amiben tiszta jó mesék vannak.

 2. Meséld csak nyugodtan: pszichológiailag meg vagyon magyarázva miért is mehet. (cf. Bettelheim)

 3. Ha már unalmas, akkor lehetne bolondítani a történetet ürgyalogsággal, mutáns angyalokkal és élősködő agy-lárvabogarakkal. 🙂

 4. Jancsi és Juliska sem jobb… 🙂
  Van egy Mesetár című könyvünk, abban csak ilyen krimik vannak. (Legjobb az Alice Csodaországban, de a többiben minimum a farkast kútba dobják, kövekkel a hasában.)

  Én jobban szeretem az Annipani és Boribont vagy a Bartos Erika könyveket. (Anna és Peti sorozat). Mi most ezekből mesélünk, Vikinek bejönnek.

 5. Tibu Avatar
  Tibu

  Ovónő feleség szerint leheséges, hogy nem ilyen meséket kellene mesélned esténként…. 🙂

 6. Az említett mesék a kedvenceim voltak gyerekkoromban, s nem lettem degenerált és sorozatgyilkos, nincs szarukeretes szemüvegem, se zsíros hajam, és nem boncolok titokban macskákat és kutyákat… és pengével sem kockázom be az alkaromat…
  Egyszer volt egy okos pszicho doki aki kitalálta, hogy a Tom és Jerry nem valló gyerekeknek, mert annyi durva ütés, verés van benne. (mindketten meg is halnak egy-egy részben)
  Másik okostojás szerint a lövöldözős játékok arra késztetik a gyerekeket, hogy elővegyék apu fegyverét és írtsák ki a fél iskolát.
  Szerintem, az a gyerek, aki gyerekkorban nem találja meg a valóság és a képzelet közötti határt, abból antiszociális ember lesz. Nem tiltani kell ezeket a meséket, rajzfilmeket és játékokat, hanem figyelni a hatását. Ha baj van, pedig időben orvosolni.. Amíg lehet…

 7. Emberek, félreértés ne essék, nem hiszem, hogyha normális nevelést, s szeretetet kap a gyermek, akkor károsak lennének a fenti mesék. Ha azonban csak ezeket látja, nincs normális családi háttér, akkor nagy bajokat okozhat, mert akárhogyanis szépítjük, ezek igenis brutálisak.

  @HiA Bartos Erika összes megvan. 🙂 De valamiért azokat kocsiban és délután szereti Bori olvasni. Este mindig fejből mesélés van, sötétben.

  @tibu írok ezzel kapcsolatban mailt.

  @Dragon Z mint fentebb írtam a lényeg szerintem, hogy el legyenek a dolgok utólag rendezve, s ne a brutalitás legyen kihegyezve a mesében.

  @jagelloZ azt hiszem ugyanarról beszélünk. 🙂