projekt management a karantén-tanulásban

A wmn-re írt vendégposztomban írtam le előszöt a karanténoktatás szót. Azóta örülök, hogy többen átvették már ezt a kifejezést. Hiszen ez ami most van, ez se nem digitális oktatás, se nem távoktatás. Ez valami egészen más. Emiatt kell neki valami saját név.

4 gyerek itthon. 3 iskolás. Káosz, kapkodás, fejetlenség, lehetetlen utolérni magunkat. Új nap, újabb feladatok. Növekvő bizonytalanság, frusztráció. Egy átlag iskolai nap, szülői szemmel.

De nem kell ennek feltétlenül így lennie. Sok megoldás létezik arra, hogy a növekvő káoszban rendet tartsunk. Megmutatom az egyiket, amit mi alkalmazunk. Magáról a módszertanról Ádám készített egy videót is. Érdemes megnézni, ha esetleg nem ismeri még valaki.

Danival sikerült a módszert bevezetni. Amikor már ő is látta, hogy ez a rendszer kezd átláthatatlanná válni, bevezettük a Trello használatát. Minden hétfő reggel felvesszük a már meglévő heti feladatokat, majd reggelente ránézünk a Canvas-ra, hogy érkezett-e új feladat. Amennyiben igen, azok is bekerülnek a Feladatok oszlopba.

Trello tanulásra

Amikor Dani elkezd egy feladatot csinálni, akkor áthúzza a Csinálom oszlopba. Itt szigorúan egyszerre csak egy feladat lehet, egy kártya. Ha elkészült vele, átkerül az Ellenőrízd oszlopba. Ekkor vagy szól és ellenőrízzük vagy rátesz engem is a kártyára, s tudom, hogy ellenőríznem kell a feladatát.

Ekkor ez a kártya megáll. Ő el tud kezdeni másik feladaton dolgozni, ha egyikünk sem ér rá éppen ellenőrízni az adott feladat elvégzését. Ha az ellenőrzés során minden rendben van, a kártya megy a Kész, beküldhető oszlopba. Amennyiben nincs rendben, akkor visszakerül a Csinálom oszlopba, ahol újrá át kell azt nézni, s ha elkészült újabb ellenőrzés következik.

A Kész, beküldhető oszlopból pedig beküldés után átkerül a jobb szélső Beküldve kupacba.

Így minden feladat életciklusa pontosan nyomonkövethető. Nem veszik el feladat, ráadásul mindenkinek átláthatóvá válik a teljes folyamat, a kivitelezés minden lépése. Tisztában vagyunk, melyik feladat nem megy, melyikre kell még egyszer ránézni, ellenőrízni.