Tapipad mint tablet?

A Windows, ChromeOS világ már régóta kisérletezik az érintőkijelzővel. Ezek sokszor messze vannak a tabletek, illetve okostelefonok pontosságától. Viszont akkor is hasznosak, ha esetleg valamilyen interaktív rajzos felületen kell információt bevinnünk.

Az Apple külön utakon jár. Itt is. A legújabb MacOS és iPadOS bevezetésével az iPad (ha Pro és van tollunk) lehet érintőkijelző. De ehhez persze szükség van egy iPadre, tollra és egy Mac-re.

Viszont ha valaki ránéz egy MacBookra vagy egy MacBook Prora, akkor valószínűleg az első dolog, ami szembetűnik, az a bazinagy tapipad. Ami az esetek többségében teljesen felesleges és kihasználatlan.

Erre a helyzetre gondoltak egy merészet a TenOneDesign csapata. Az Inklet 2 (feltételezem, hogy volt egy első verzió is, amivel nem találkoztam) a tapipadból csinál wacom táblát. Legalábbis valami hasonló a cél.

Egy Facebook hirdetésben jött szembe, s megtetszett a gondolat. Az ár sem teljesen elrugaszkodott. 20 dollárért lehet beszerezni az alkalmazást. De ajánlanak egy saját gyártmányú tollat is. Az még 5 dollár. Viszont a nemzetközi szállítás még 10 dollár. Így aki követte a dolgokat, akkor ha a teljes csomagot szeertnénk, az már 35 dollár. Ez jelenleg kb 10.000 Ft. Így feltettem a kérdést a Twitteren, van-e valakinek tapasztalata az alkalmazással.

Választ sajnos nem kaptam. Ennek ellenére továbbra is érdekelt lehet-e használni erre a célra a MacBook tapipadját.

És mint az már többször beigazolódott, nem baj, ha az ember blogot ír. Így ezt jeleztem a fejlesztőknek is. És ha érdekli őket egy őszinte vélemény az Inklettel kapcsolatban, akkor küldjenek nekem egy licencet és tollat.

Kaptam. Egyelőre licencet. Kipróbáltam.

Inklet telepítés

A telepítés barátságos, egyszerű és gyors.

Inklet 2 telepítő
Pogo penem még nincsen, de kerestem egy kapacitív tollat.

Miután engedélyeket megkapta, megkezdtem a használatát az alkalmazásnak. Az inklet ikon beült a felső taskbarra és kattintásra aktiválható.

Kényelmes, könnyen működik, vannak billentyűparancsok is, aminek segítségével ezen a folyamaton gyorsíthatunk is egy kicsit.

Működés

A weboldal szerint az Inklet rengeteg alkalmazással működik már most is együtt, de ezek listája folyamatosan bővül. A jelenleg támogatott alkalmazások:

Photoshop (minden verzió), MediBang Paint Pro, Zoom video conferencing, Microsoft OneNote, Affinity Photo & Designer, Lightroom, Photoshop Elements, Pixelmator Pro, SketchBook Pro, Sketch, GIMP, Formulate Pro, Skim, Scribbles, Art Rage, Corel Painter, PDFPen, Adobe Illustrator (minden verzió), Inkscape

kompatibilis alkalmazások – https://tenonedesign.com/inklet.php

Sajnos a böngészők és a böngésző alapú alkalmazások nem szerepelnek a listán. Így a kadvenc Canvas vagy Jamboard felületeken nem tudom használni, hogy csak pár online whiteboard alkalmazást említsek. Azonban működik a most kedvelt és sok helyen használt Zoom alkalmazással, OneNote-tal és a Pixelmatorral is, amik megtalálhatók a gépemen.

Tettem egy kisérletet, hogy egy kicsit rajzolgatok a Pixelmatorban.

Első próbálkozások

Összehasonlíthatatlanul jobb az élmény, mint amikor az ember egérrel akar rajzolgatni. Viszont igényel némi alkalmazkodást a részünkről a pozicionálás. Ha valaki rajzolt már wacom táblán vagy tableten dolgozott, akkor nem gondol rá, hogy huzogassa a pointert. Itt viszont szükség van erre. Nem tudja az Inklet (vagy még nem jöttem rá, hogyan), hogy mi pontosan honnan szeretnénk folytatni, ha felemeljük a tollat. Illetve tudja, ugyanott folytatja, ahol abbahagytuk.

Azaz, ha valaki egy egyenletet ír be, akkor az egyenlőség beírásához a felső vonal meghúzása után vissza kell húzni a célkeresztet, ahonnan folytatni szeretnénk az írást.

Ezt nehéz megszokni először. Viszont idővel alakul. Lehetséges, hogy a TenOneDesign Pogo penje lényegesen jobb élményt biztosít ebben.

Első benyomás után is látok fantáziát továbbra is az Inkletben. És köszönet a csapatnak, hogy kaptam kipróbálási lehetőséget. Pár nap múlva visszatérek a kérdésre.