repülés náthásan

by

in

SOHA! Én most már tudom, tudjátok Ti is! Náthásan sose repülünk. Borzalmas fájdalmakat lehet átélni, ha mégis így tesz az ember, s olyan balga, mint én. Nem néztem utána, kifele voltam a megfázásból, gondoltam, minden jó. Nem.

Előre szólok, soha semmi bajom nem volt repülőn, repülés közben. Kivéve most. Felszállásnál bedugult a fülem, gondoltam semmi gond. Leszállásnál viszont már pattogott, s fájt is. Utána nem hallottam, csak tompán, s sípolt.

Aztán amikor átszálltam, s a következő repülővel emelkedni kezdtünk már fel voltam készülve. A fél órás átszálló időt arra fordítottam, hogy magyar és külföldi fórumokat, oldalakat nyálaztam át, mit kell ilyenkor tenni.
Majd jobb híján kértem a légiutaskisérő hölgyektől két poharat, s azt a fülemre szorítva éltem túl a felszállást. Igen, úgy néztem ki, mint egy ufó, de ez érdekelt legkevésbé. Majd nagyon kedvesek voltak, s elláttak egy másik pohárral, amibe betettek valami izét, hogy jó meleg legyen. Na, így már elviselhető volt a leszállás is.

Tehát, ha náthásak vagytok, s mégis repülni kell: orrspray (esetleg orrcsepp) + füldugó. A kettő kombinációja megmenthet egy borzasztó kellemetlen élménytől.


Comments

7 responses to “repülés náthásan”

 1. llipilee Avatar
  llipilee

  Ugyanez allergiaval.
  Egyszer csináltam egy bud-lon-bud kört egy napon belül, allergiaval. Akkor döntöttem el hogy 1 napos üzleti utat soha többé, min. 1ejszaka ott

  1. Egy Tallinn Riga vonalat letoltam simán két pohárral a fülemen. Most nem olyan rossz.

 2. chybee Avatar
  chybee

  Ez egyértelműen összefügg a náthával? Többször tapasztaltam sajnos fájdalmas füldugulást, ami a fent leírt tünetekkel járt napokig. Fájdalmasan feszülő dobhártya, tompa hallás stb. Arra nem emlékszem, hogy akár meghűléssel is küzdöttem volna.

  1. Szerintem egyértelmű. Nem feltétlen náthával, allergiával, bármivel, ami miatt nincs szabad átjárás a felső légutakban, s nem tud kiegyenlítődni a légnyomás a fülben. Ezért hasznos a pohár a fülre módszer, mert úgy ezen lehet kicsit segíteni.

  2. Jó eséllyel érzékenyebb a dobhártyád az átlagnál, nekem mondjuk a repüléstől nem, de a búvárkodásnál gyakran előjön. De ahogy kobak is mondja, megfázás piszok fájdalmas élmény lehet egy repülőút – én még nem, de párom már tapasztalta.

 3. Peter Avatar
  Peter

  Búvár vagyok, és ott ez a jelenség alapvetően fontos: tanítják is az élettanát, és a kezelését is. A dolog egyéni, van akinél nehezebb, van akinél könnyebb. Persze akinél annyira nem megy, az nem fog búvárkodni. Repülni viszont…

  A fájdalom abból adódik, hogy a levegő nyomása leesik, ahogy a gép feljebb emelkedik, ugyanakkor a középfülben megmarad a nyomás, és ez nyomja kifelé a dobhártyát (felszállásnál).

  Egyébként a nyomás nem annyira esik le, mint amennyi a külső nyomás, csak annyira amit az emberek még egész jól el tudnak viselni. Ez kb. 1000m-es magasságnak felel meg, és így a gépben levő túlnyomás, és az ebből adódó mechanikai terhelés, ami a géptestet nyomja kifelé egy kicsit kisebb, mintha nem csökkentenék a levegő nyomását.

  A középfülben levő, levegővel töltött üregek az orron keresztül kapnak levegőt, és ez a járat bizony el tud dugulni ha náthás vagy. Ezért mindenképpen javasolt felszállás előtt (ha ilyen gondod van, akkor még akkor is ha nem vagy náthás) valamilyen spray használata, fél órával, 20 perccel korábban. (Nekem Rhino Spray +)

  Felszállás során meg kell próbálni nagyokat nyelni, ásítani. Ilyenkor bent nagyobb a nyomás, annak kellene kijönnie az orr felé.

  Leszállásnál (eddigre a nyomás ha lassan is és kínok között is de kiegyenlítődött a fenti, kisebb nyomásra) szintén követhető ez a módszer, de ha ez nem vezet eredményre, akkor be kell fogni az orrodat, és megpróbálni kifújni a levegőt a befogott orron keresztül erősen. Így a középfül felé való járaton megnő a nyomás, és ki tudja nyitni a járatokat. Felszállásnál viszont az orrfújás csak ront a dolgon.

  Ez a nyomáskülönbség egyébként búvárszemmel tekintve nagyon kicsi, kb. 5m mélységre való merülésnek felel meg, míg mi lemegyünk 40méterre is.

  1. Köszönöm a részletes, s kimerítő leírást.