Samsung 840 EVO

by

in

Nálam járt látogatóba egy ilyen remek kis kütyü a Samsung jóvoltából.

Samsung 840EVO

Vicces módon a doboza is kisebb, mint a háttérben álló (egyébként szintén Samsung gyártmány) HDD. Kibontás után, szép letisztult és könnyű háttértárat tartottam a kezemben.

Két dolgot próbáltam ki vele. Bepakoltam egy régi asztali gépbe, s felhúztam rá egy Ubuntu 13.10-et. Nem mértem sebességeket, de az AMD64-es kb 10 éves asztali gép 1 GB RAM-mal új életre kelt. Amint a rendszer kinőtte a rendelkezésre álló memóriát a swapolás mellett is egész emberi teljesítményt nyújtott a számítógép.
Igaz, hogy az SSD árába háromszor belefér a régi asztali PC ára. Azonban amikor az árakat kerestem, meglepett, hogy mennyit csökkentek az egy évvel ezelőttihez képest az SSD árak.

Egy éve még elképzelhetetlennek tartottam egy 500 GB-os SSD megvásárlását. Most sem olcsó, de már 100e Ft-os határon belül van.

KBK_9883-kobak

KBK_9884-kobak

Végül bepakoltam az SSD-t egy külső házba, s remek volt, hogy nem hallottam, hogy külső eszközt csatlakoztattam a laptophoz. Time Machine backup, filmek, nagyobb fájlok ide-oda mozgatása után azt kell, hogy mondjam ha cserélhető lenne a Macbook Air vinyója, elgondolkoztam egy méret duplázáson.


Comments

3 responses to “Samsung 840 EVO”

  1. Azt hiszem, cserelheto is az Air hattertarja.

    1. Úgy tudtam, hogy nem. Ami biztos, hogy nem triviális, mint a régebbi Macbook (nem retina Pro) modelleknél.

  2. Matrixfan Avatar
    Matrixfan

    Szia Kobak! Technikailag megoldható, az OWC kínál upgrade modulokat. Találtam egy oldalt ami európai oldalt:
    http://macupgrade.eu/catalog/ssd-macbook-air-ssd-c-124_242.html