ülőhelyek a repülőn

by

in

Avagy hova üljek a repülőn? Az utóbbi két évben elég sokat repültem, volt szerencsém több légitársaság többféle repülőgépét kipróbálni. Ültem folyosón, ablaknál, néha középen is.

Flight Diary

Becsekkolásnál, ha nem fapadoson utazunk, általában felmerül a kérdés. Fapadosnál meg ki mit ér alapon megy a helyfoglalás. Mindkét esetben adott a kérdés: Hova praktikus ülni? Elmondom én mi alapján szoktam választani.

Alapvetően három hely lehetséges, ablak, közép, folyosó. Nézzük melyik helyre mikor érdemes ülni!

Ablak / window

Az ablak nálam a három óránál rövidebb, vagy akörüli utazásoknál játszik. Esetleg hosszabb esti járatoknál. Az ablak egyik előnye, hogy van kilátás, a másik ennél sokkal fontosabb, hogy itt lehet a legkényelmesebben aludni. Neki tudod dönteni a fejedet a erpülőgép falának, behajtogatod a lábadat az előző szék alá, s boldogság van.

Probléma általában akkor akad ezen a helyen, ha ki kell menned wc-re. Ekkor legalább egy, de inkább két embert kell átugrani. Ugyanígy a csomagodhoz való hozzáférés is hasonlóan nehézkes.

Közép / middle

Ide soha! Vannak kivételek, de ha lehet soha. Kilátás nincs. Fejed himbálózik, nincs hova lehajtani, kijutáshoz egy embert fel kell állítani.

Persze vannak szerencsejátékosok, akik abban utaznak, hogy beválasztanak egy középső helyet, s reménykednek, hogy vagy a folyosó vagy az ablak üresen marad. Szerencsejátékról írtam már több helyen (pl. Vegas), nem alapoznék rá semmit.

Folyosó / aisle

Mint látható a Flightdiary statisztikájában, ez a preferált helyem. Főleg a hosszabb utaknál, meg a napközbeni rövideknél is. Bármikor fel lehet állni, láb kinyújtható a folyosóra, csomag elérhető távolságban, ha bármire szükség lenne.

Egyetlen negatívum lehet, hogy erről a helyről téged ugráltatnak fel, ha valaki bentről ki akar menni.

Elől / hátul

Ez a másik izgalmas kérdés. Ezt az alapján döntöm el, hogy van-e csatlakozás a géphez. Ha van, s még az idő is szűkös az átszállásra, akkor minél előrébb kell ülni. Az első ajtó mindig nyílik a hátsó az lutri.

Ha nincs csatlakozás, vagy bőséges a rendelkezésre álló idő, akkor minél hátrább. Alapvetően az utolsó három sor a barátom. Itt a legvalószínűbb, hogy lesz üres hely. Itt van a legközelebb a mellékhelyiség. Ráadásul ha nyílik az ajtó hátul, akkor elsők között lehet kilépni a fényre.


Comments

7 responses to “ülőhelyek a repülőn”

 1. Amíg én sokat utaztam (ez már a múlté), ez a website eléggé hasznosnak bizonyult: seatguru.com

  1. Ezt nem ismertem, de azt hiszem használni fogom. 🙂 Köszönöm.

   1. lehet belőle okosodni, pl. lufthansán mediaboxos ülést nem választunk tengerentúli triphez, mert különben szarul járunk, stb (nem elég, hogy belső ülés, de még egy 20×30 cm-es fémdobozt is rugdalhatsz 12 órán át, or more :))

 2. Gabor Avatar
  Gabor

  A leghátsó sorokban, folyosó mellett hátrány lehet a kaja után toalettért toporzékoló sor melletted. Egyszer viszont volt szerencsém szárny előtti vészkijárat sorában ülni, fenséges lábtér, kilátás, alvás, könnyű kijutás helyről.

 3. Szerintem aki fél a repüléstől, vagy csak simán nem bírja az utazást, az lehetőleg üljön a gép közepére. Ha végignéz a gép belsején, akkor az fix teret ad, nem lesz rosszul az ablaktól, és azt mondják, hogy kevésbé érzi a gép hátsó részében a kilengést (bár lehet, hogy az utóbbi az blődség). 🙂

 4. hát én spec leszarom hova ülök. ahol nincs lábtér, azt a légitársaságot kerülöm, ha tehetem, onnantól meg úgyis végigalszom az utat, akármi van.

 5. dzsof Avatar
  dzsof

  Hátra. 3 gyerekkel legyen közel a wc meg az utaskísérők. És ott a legbiztonságosabb.
  http://www.popularmechanics.com/technology/aviation/safety/4219452