Firefox OS – itt a sarkon

by

in

A Firefox OS az utóbbi hónapokban egyre izgalmasabb lett. No, nem csak mert egy újabb kütyü, hanem mert bekerültem a magyar Engagement Team-be. Így nem csak izgatott várakozással tekintek egy újabb eszköz megjelenésére, hanem belülről láthatom a rendszert. A koncepció (szabad Internet kötöttségek nélkül, html5 alapú eszköz, …) kézzel foghatóvá vált, amikor az első Keon (developer phone) a kezembe került, s most pedig itt az első “igazi” eszköz megjelenése.

Szerethető, kicsi, olcsó és gyors. Kell ennél több? Nincs lagolás, nincsenek drága, több száz megabájtos alkalmazások. Nincs várakozás, csak egy kis gyorsan pattanó eszköz, amin pattan a Firefox. Androidon is a Firefox a default browser nálam már pár hete. Gyorsabb, praktikusabb, mint a beépített böngésző.

Nézzük mi történt tegnap!

A Mozilla blogon olvasható a hír, hogy Mozilla and Partners Prepare to Launch First Firefox OS Smartphones. Vagyis indul a boltokba az első Firefox OS eszköz.

Telefonica blog bejelentésében is olvasható, hogy a pillanat itt van a sarkon. Ezt kapják a Telefonicánál vásárlók:

Movistar to offer the ZTE Open for €69, including €30 of balance for prepaid customers and a 4GB microSD card.

– ZTE Open, 69 Eurót kell letenni a telefonért, cserébe 30 Euro elkölthető egyenleget, s egy 4 GB-os microSD kártyát kapunk.

Ez egy kifizethető és versenyképes ár, amiért egy remek kis telefont kaptok Firefox OS-el:

Pár egyszerű ok, amiért én is csatlakoztam a Firefox OS csapathoz:

  • Firefox OS végre lerombolja azt a tévhitet, hogy csak a gazdagoknak lehet okostelefonja, s folyamatos Internet kapcsolata. Új telefon? Mobilnet? Előfizetéssel, jó borsos áron eddig is elérhető volt. A Firefox OS telefonok PrePaid (kártyás) csomagokban is elérhető áron kaphatóak.
  • Firefox OS nem igényel folyamatos és gyors Internet kapcsolatot. Firefox OS elsőként meglépte azt, amit sem az Androidon, sem iOS platformon nem mertek. Nincsenek natív appok, minden HTML és CSS and JavaScript. Így az appok sokkal kisebbek, nem kell óriási alkalmazásokat letölteni.
  • Firefox OS maga az Internet a zsebedben. Firefox és kész. A tűzróka intéz mindent a háttérben. Természetesen a hardveren, s a linux kernelen kívül, ami fut alatta.
  • Firefox OS fejlesztőbarát. HTML5, s indulhat a fejlesztés. Nem kell különböző programnyelvekkel, SDK-val, egyéb trükkökkel vacakolni. Minden operációs rendszeren, mindenkinek működik./li>
  • Firefox OS appok az Interneten laknak. A marketplace mindenki számára elérhető. Itt vannak az appok, s bárki megtalálja rajta az alkalmazásokat pillanatok alatt egy egyszerű kereséssel. Ez eddig nem is lenne nagy dolog, hiszen valami hasonló van Androidon és iOS-en is. A lényeges különbség, hogy a fejlesztőknek nincs bekerülési díj.
  • Firefox OS nem figyeli minden tappolásod. Nincs PRISM, nincs kötelező regisztráció, fizetés, egyéb extra “költség”.

Mindez eddig koncepció volt csupán, s alig egy maroknyi ember próbálgathatta, tesztelte a Firefox OS-t. Most ez megváltozik. Alcatel, ZTE, Telefonica, Deutsche Telekom, Spanyolország és Lengyelország felkészül! Jönnek a telefonok. Immáron nem csak egy maroknyi geek játékszere a Firefox OS, hanem az egész világ számára elérhetővé válik. Szabad Internet, szabad telefon, elérhető áron. Kell ennél több? Hamarosan itthon is.

Forrás: Christian Heilmann írását használtam alapnak a bejegyzéshez.


Comments

3 responses to “Firefox OS – itt a sarkon”

  1. Egy nevelovel tiszteljuk mar meg szegenyt. ” – A Firefox OS”… Ertem, hogy angolbol forditottad, de ez igy rosszul nez ki.

    1. OK, köszönöm, javítom. Bocs, kicsit el voltam havazva.

  2. Ja, es: “Minden operációs rendszeren, mindenkinek működik./li>”