Deeper network

VPN, Web3, crypto

Azt hiszem ennyire trendi posztot már régen írtam. Persze egyáltalán posztot sem írtam még idén. 🙂 Web3 meg a crypto ma csapból is folynak. A crypto vagy azért mert valaki sok pénzt csinált vagy sokat veszített, de mindenképp izgalmas. Óriási az NFT iránti érdeklődés. Valamiért mindenképpen az érdeklődés központjában van.

De mi az a Web3? Alapvetően a Webnek az első állomása a statikus HTML oldalak voltak, aztán lett a Web2, ami már interaktív volt, lettek szolgáltatások, mint a Facebook, Twitter, stb. A Web3 olyan peer2peer szolgáltatásokat foglal magába, amik segítségével szabadabbá, elosztottabbá válik az Internet és nem 1-1 nagy szolgáltatótól függünk a jövőben.

A VPN a Virtual Private Network pedig azt jelenti, hogy virtuális magánhálózat… najó, az a lényege, hogy úgy kapcsolódunk az Internetre, hogy egy privát hálózatot hozunk létre. Így nem vagy inkább kevésbé vagyunk kitéve veszélyforrásoknak. Természetesen itt rögtön nagyon fontos lesz, hogy milyen minőségű és sebességű hálózaton keresztül történik ez meg.

A VPN szolgáltatás másik nagy előnye, hogy pillanatok alatt (virtuálisan) egy másik országba kerülhetünk. Azaz van arra lehetőségünk, hogy pl. itthonról amerikai IP címmel nézzük a Netflix teljes kínálatát vagy éppen külföldről magyar IP címmel be tudjunk lépni a netbankunkba.

pl. Németországban hiába gondoltam, hogy megnézem mi van az HBO Maxon…

Hogy kerül ez a három dolog egybe?

Régóta érdeklődéssel figyelem mik történnek a crypto piacon, s jelenleg pl. a coinmarketcap oldalán több ezer különböző crypto pénz/token (ezek közti különbségeket most nem fejteném ki) van listázva. Ezek közül van sok olyan, aminek hirtelen megugrik az értéke, azán meg földbe áll. Ezek aztán bekerülnek a médiába, mert izgalmas.

Amikor százalékszámítást tanítok, mindig a coinmarketcap oldalán kötünk ki, mert nagyon jól lehet szemléltetni a százalékos eltéréseket, jó grafikonokat lehet mutatni.

De a lényeg, hogy vannak értelmes projektek is, amikor a crypto egy fizetőeszköz valamilyen szolgáltatásért. Például VPN szolgáltatásért.

Ebből két remek szolgáltatás van, amit én követek.

Deeper Network

A Deeper lényege, hogy veszel egy eszközt, ami mindent megold neked. Kickstarter kampányban vettem az enyémet anno. Most már a saját weboldalukon lehet ezt megtenni (5% kedvezmény a linken).

A Mini nekem otthon teljesít, a picot pedig hordozható eszközként magamnál szoktam tartani. Most van még pár napig további apák napi kedvezmény is.

Az eszköz ún. zero config megoldást alkalmaz, vagyis tényleg csak annyi a teendő, hogy beteszed a router és a modem közé, s már működik is. Alapvetően a DPN smart route van kiválasztva, ami annyit jelent, hogy a lehető leggyorsabb hálózatot fogja használni. De megadható domainre bontva, hogy pl. a hulu, Netflix USA IP címmel működjön.

Továbbá van benne reklámszűrés is. Kevésbé jól konfigurálható, mint mondjuk egy AdGuard vagy pi-hole, de ez szerintem egy átlag felhasználót kevésbé fog zavarni.

Ha valaki crypto irányba is tovább akar lépni, akkor ún. DPR tokent kell vásárolni és abból kell stake-elni, vagyis letétbe helyezni. Ekkor a mini vagy a pico napi szinten elkezd kredit pontokat gyűjteni és ahogy a kredit értékünk növekszik, úgy fogunk naponta több DPR-t kapni. A stake 9 hónapra szól. Utána szabadul fel a lekötött tokenünk. Ha valaki többet köt le az elején, hamarabb fog több tokent kapni napi szinten.

Számtalan videóból lehet okosodni etekintetben. Összességében a Deeper tökéletesen használható mindneféle crypto bányászás és egyebek nélkül is.

Mysterium Network

A Mysterium egy kicsit összetettebb, mert ennek a használatához kell kliens oldalon egy alkalmazás. Ez iOS rendszert kivéve mindenre van telepíthető alkalmazás.

A bejegyzés írása előtt csatlakoztam a wifire és elindítottam a Mysterium VPN klienst.

Itt is tudunk termelni is ún. MYST tokent, de ehhez nekünk kell telepíteni a Mysterium szervert. Erre egyébként a legegyszerűbb egy régi Raspberry Pi is remek. Nekem egy Raspberry Pi 2-n fut a Mysterium szerver és tökéletesen működik, annak ellenére is, hogy 3 vagy újabbat javasolnak.

Az így megtermelt MYST tokeneket pedig remekül el tudom használni ha éppen olyan hálózaton kell dolgoznom, ahol jobban érzem magam, ha nem közvetlen a titkosítatlan WiFi-n keresztül küldöm az adataimat.

Melyiket érdemes?

Természetesen van sokkal egyszerűbb megoldás is VPN-re, mint a Deeper vagy a Mysterium. Amiért én ezeket használom, mert jópofának tartom ezt az adok-kapok megoldást, valamint érdekel a Web3 és crypto területeken mik hova fejlődnek. Nem, nem leszel milliomos, ha bármelyikbe beleugrasz. A Myst arra pont jó, hogy magadnak megtermeld, amit aztán elhasználsz. Havi szinten egy Myst szerver kb 2 MYST tokent tud termelni, ami bőségesen elegendő utána elhasználni. Forintosítva ez kb 1 dollár, ami a mai árfolyamon már kb 800 Ft. Ami nem kevés, de nem érzem a hirtelen meggazdagodás lehetőségét benne. 🙂

A Deeper esetén nálam szokott lenni egy pico és ha valahol több időt eltöltök, akkor inkább a picot szoktam belőni és akkor az szolgáltatja az Internetet. Csatlakozik a vezetékes vagy WiFi hálózathoz és én pedig a pico-hoz.

Ha csak kellene egy USA IP vagy magyar IP amikor külföldön vagy, akkor nem biztos, hogy ezekkel érdemes vacakolni, le lehet tölteni és elő lehet fizetni számtalan VPN szolgáltatásra. Ami ellenük szól, hogy sok esetben azoknak a VPN szervereknek az IP címe már tiltva van esetleg az adott szolgáltatónál vagy csak simán lassúak. A Deeper és a Mysterium esetén szinte végtelen kimeneted van, így ha egy kimeneti IP lassú vagy épp tiltott, akkor pillanatok alatt tudsz módosítani és máshol kibukkanni.

A Deeper bekerülési költséggel jár, mert kell egy eszközt venni. A Mysterium esetén kicsit kell dolgozni rajta, hogy legyen MYST tokenünk, amivel fizetni tudunk a szolgáltatásért. De összességében a használat mindkét esetben aztán már ingyenes lehet. A többi VPN szolgáltató havi díjas és így értelemszerűen drágább.

Ha valaki igazán bujócskázni akar online, akkor meg ott a Tor hálózat, de az egy külön történet. További megoldás, ha a biztonság a fő szempont, otthon futtatni egy vpn szervert és mindig azon keresztül netezni.