#FGC2022Geneva

2017. Washington, DC. Az első First Global Challenge. Ott voltunk, jöttünk, láttunk és legnagyobb örömünkre… győztünk. Hihetetlen élmény volt. De most nem erről akarok írni.

Eltelt néhány év azóta már. Közben 2 év Covid is volt. Online verseny, vergődés, hogy az FGC szelleme életben maradjon, de szervezők is, mindenki tudja, hogy nem ugyanaz ezt a versenyt online megszervezni. Ennek ellenére mindent megtettek, hogy a lehető legjobb legyen.

2022. Genf. 2 év után személyesen. Az MCC támogatásával sikerült egy 4 fős magyar csapatot felkészíteni és kivinni a versenyre.

ilyen élőben. Kicsit más, mint amikor csak online-ban mennek a versenyek.

Az FGC egy különleges verseny. 2017 óta készítünk fel csapatokat Bácsi Sanyival. Ez nem egy átlagos robotverseny. Szükség van egy jó robotra, de a robot megépítésén túl itt óriási szerepet kap az együttműködés, jó stratégia. A robot megtervezése és megépítése után a programozása következik. A robot többnyire nem magától, előre programozottan mozog a pályán, mint pl. egy WRO versenyen. Itt a gyerekek irányítják azt, de az irányítást, kezelést is nekik kell megtervezni, programozni.

Emiatt a csapat is különböző területeken erős diákokból áll. Az építő és programozó mellett elengedhetetlen egy stresszhelyzetben is higgadtan, gyorsan reagáló driver és egy csapat kommunikátor. Az FGC csapat verseny. Nem csak abban az értelemben, hogy a diákoknak csapatban kell készülni a versenyre, de abban az értelemben is, hogy 3-3 ország csapatai együtt kell, hogy dolgozzanak a pályán is. Idén a korábbi évekhez képest is nagyobb hangsúlyt fektettek a szervezők arra is, hogy a két “ellenfél” szövetség csapatai nem egymással versengenek, hanem együtt dolgozzanak egy közös célért. Ez elsőre lehet, hogy meglepően hangzik, de ennek a versenynek pont ez a szépsége.

Ha együtt dolgoznak, hogy lesz győztes? Hogy hirdetnek eredményt?

Minden évben olyan a feladat, ami valami módon kötődik egy globális problémához. Volt már tengerek, vizek tisztítása, energiaválság (sajnos most is aktuális), most pedig a CO2 volt a verseny központjában.

Carbon Capture. Az idei téma

A versenyen egyszerre 3-3 robot van a pályán. Az alábbi videóban pedig látszik mi a feladat. Minden csapat ugyanazzal a készlettel indul, ebből kell megépíteni azt a robotot, ami a legjobban képes megoldani a feladatokat.

Pálya, feladat bemutató.

Minden csapat 12 meccset játszott. A meccseken elér carbon pontok kerültek átlagolásra, miután legrosszabb pontszám levonásra került. Ez az átlag, ami alapján összeállt a végső rangsor.

12 menet után a legjobb 24 csapat került a rájátszásba. Arányosan rendezve az eredmények alapján a 8 szövetséget. Ezután a többi 138 ország csapatai közül 8-at besorsoltak minden szövetségbe. Az így kialakult 4 nemzetből álló szövetségek mérettek meg a rájátszásban. Egyszerre továbbra is csak 3 csapat lehetett a pályán, de kötelező volt a 4 rájátszás menetben minden nemzetnek legalább egyszer pályára lépnie.

Mi Szenegál és Puerto Rico csapataival kerültünk egy szövetségbe, miután a 13. helyen bekerültünk a rájátszásba. A sorsolás során Észak-Macedónia csapata lett a negyedik ország a mi szövetségünkben. Az Észak-Macedón csapat már épp csomagolt és indult volna haza, amikor megtudták, hogy még folytathatják a versenyt. Leírhatatlan volt a meglepetés és öröm, amivel a hírt fogadták.

A rájátszás 4 meccse után harmadik helyen jutottunk a döntőbe. Izgalmas két döntő menet után a bronzérmet sikerült a csapatnak megszereznie.

FGC

Az FGC egy nagyon más verseny, mint a többi. A siker nem csak a roboton, programozáson múlik, hanem az együttműködésen, jó stratégia megválasztásán. Az idei évben az önző stratégiákat nem jutalmazta a rendszer, jobban jártak azok a nemzetek, akik akár el is vesztették a meccseiket, de sok carbont tudtak gyűjteni.

A kollaboráció, a világ minden tájáról érkező csapatokkal való egyeztetés, együttműködés, közös stratégia kialakítása hihetetlen izgalmas feladat. Sokszor nem elég az angol nyelv, afrikai nemzetek csak franciául vagy éppen úgy sem értenek, de ekkor előkerül a papír, a mutogatás, valami megoldás mindig születik.

A diákok megtanulják, hogy kell úgy irányítani, segíteni, együttműködni, diplomatikusnak lenni, mégis határozottnak, segíteni, elfogadni a másik véleményét is. Mindezt pillanatok alatt, akár villámsebességgel is újratervezve.