webp

by

in

A Google csinál rengeteg jó dolgot is, meg persze sok furcsaságot. Az egyik ilyen furcsaság a webp képformátum. Egyébként akinek rajtam kívül problémája akadt azzal, hogy ezt a rövid szócskát hogyan ejtse ki, akkor elárulom: “veppi” állítólag a hivatalos ejtés.

Adott a helyzet, hogy egy cikkhez, vagy csak úgy szükség van egy képre. Ha az webp formátumú, akkor sajnos szívás van. A képnézegetők még nem készültek fel a Google támadására. Így kénytelenek vagyunk a Google házatáján megoldást keresni.

A Google Developers megfelelő oldala ellát minden információval a telepítésre vonatkozóan. A legegyszerűbb leszedni a megfelelő bináris fájlt innen. Kicsomagolás után rengeteg mindent kapunk, én a legfontosabb parancsot és fájlt említem csak. Ez pedig a dwebp.

A kép.webp fájlból az alábbi paranccsal tudunk használható png formátumú fájlt kreálni:

dwebp kép.webp -o kép.png

Természetesen, aki mélyebre ásna a webp képformátum rejtelmeibe, érdekli mit csinál a többi fájl, az olvasson tovább erre.

Ha valaki nem találna webp formátumú képet magának, akkor feltettem egyet ide: http://kobak.org/uploads/kobak.org.logo.webp.

kobak-logo-normal-transp-32

Ideális esetben az itt látható kis képet kéne megkapnotok a konverzió után.