jövő okostelefonja, okostelefonok jövője

by

in

Mint azt tudjátok, erősen kötődöm az Android világhoz. Nyár óta azonban a magyar Firefox OS Engagement Team tagja vagyok. Ez sokakban rögtön kérdéseket vethet fel. Most akkor hűtlen lettem az Androidhoz?

Nem. Továbbra is Nexus eszközöket használok, s a legfrissebb Android verziók futnak azokon. Illetve nem. A Nexus 10-es tabletemen jelenleg a legfrissebb Ubuntu Touch fut.

Ubuntu Touch on Nexus 10

Akkor most hogy is van ez? Emlékeztek még arra az időre, amikor mindenki egyre-másra pakolta fel a PC-re a Windowst, különböző Linux disztribúciókat, vagy éppen már régen elfeledett BeOS vagy más rendszereket? Ez az, amit remélek, hogy elkövetkezik az okostelefon/tablet piacon.

Vannak jelek, ami szerint ebbe az irányba tart az okostelefon piac is. Egyre több gyártó teszi lehetővé a bootloader megnyitását (Sony, HTC, Huawei, Motorola, …), ezzel a szabad telepítést. A Geeksphone Peak telefonomon pl. (ez egy Firefox OS fejlesztői eszköz) kipróbáltam az Androidot:

A Nexus 10-en Ubuntu fut, s telepíthetnék a telefonomra is Firefox OS-t a változatosság kedvéért. A lehetőségek adottak. Egyre bíztatóbb a helyzet arra nézve, hogy a gyártók a jövőben hardverre tudnak majd koncentrálni, s a felhasználó dönti el, hogy milyen operációs rendszert telepít, vagy mivel kéri a telefont.

Megvásárlás után pedig ha nem tetszik a rendszer, akkor le tudom cserélni azt egy másikra.

Ideális jövő

Gondolom mindenki látta a Phoneblocks izgalmas termékötletet már:

Egy ilyen telefon, illetve a Sony, Samsung, LG, HTC, Alcatel, stb. gyártók által gyártott eszközök mindenféle operációs rendszer lehetőségekkel.

Ha pl. Androiddal érkeznek, akkor azok Vanilla (gyári) Android rendszerrel lesznek telepítve. A Samsung TouchWiz, HTC Sense, s mindenkinek a saját Android módosításai telepíthetőek lennének a Play Store-ból, így aki Samsung, HTC vagy bármelyik másik gyártó által fejlesztett érzetet szeretne, az meg tudja oldani magának.

A Tizen vagy a Sailfish OS is lehetőséget kapnak újra egy ilyen világban. A jelenlegi helyzetben lobbizni kell a gyártóknál, hogy ez kerüljön előtelepítve a telefonokra. Ez egy ilyen felállással megváltozhatna. Lehetőséget kapnak a picik is. A nehéz helyzetben lévő RIM/BlackBerry is ha nyitna egy ilyen új világ felé. Ennek első lépése lehet a tegnap megjelent BBM Android és iOS verziója.

Az Apple marad a saját külön útján, náluk a hardver és a szoftver továbbra is együtt marad, mint az a mai napig így van a laptop, számítógép piacon is. Izgalmas új helyzet a Nokia-Microsoft házasság. Valószínűleg ők is ebbe az irányba lépnek majd el. Erre jó példa az XBox illetve Surface termékcsalád.

Mit gondoltok? Álom vagy ideális jövő?


Comments

2 responses to “jövő okostelefonja, okostelefonok jövője”

  1. Net Udmeg Avatar
    Net Udmeg

    Valaminek mindenképp történnie kell ebben a körben. Jelenleg a legtöbb felhasználónak lövése nincs arról, hogy mit vesz / kap és az vajon tetszeni fog-e neki. Tudja-e majd használni. Viszont ha megvette, akkor jó ideig azzal kell együtt élnie, mert azért a Magyar átlag nem váltogatja a telefonokat évente.

  2. Annyiban pontosítanék, hogy nem mindenki próbálgatta végig a Dekstop piacon se az elérhető operációs rendszereket, a nagy átlag azt használta/ja, amit leraknak elé.
    Persze lehetőséget adnak a kisebbek is és ez dicséretes, de jelentős tábort csak akkor gyűjthetnek maguk köré, ha egy-egy gyártót megnyernek maguknak.