jövő okostelefonja, okostelefonok jövője

Mint azt tudjátok, erősen kötődöm az Android világhoz. Nyár óta azonban a magyar Firefox OS Engagement Team tagja vagyok. Ez sokakban rögtön kérdéseket vethet fel. Most akkor hűtlen lettem az Androidhoz?

Nem. Továbbra is Nexus eszközöket használok, s a legfrissebb Android verziók futnak azokon. Illetve nem. A Nexus 10-es tabletemen jelenleg a legfrissebb Ubuntu Touch fut.

Ubuntu Touch on Nexus 10

Akkor most hogy is van ez? Emlékeztek még arra az időre, amikor mindenki egyre-másra pakolta fel a PC-re a Windowst, különböző Linux disztribúciókat, vagy éppen már régen elfeledett BeOS vagy más rendszereket? Ez az, amit remélek, hogy elkövetkezik az okostelefon/tablet piacon.

Vannak jelek, ami szerint ebbe az irányba tart az okostelefon piac is. Egyre több gyártó teszi lehetővé a bootloader megnyitását (Sony, HTC, Huawei, Motorola, …), ezzel a szabad telepítést. A Geeksphone Peak telefonomon pl. (ez egy Firefox OS fejlesztői eszköz) kipróbáltam az Androidot:

A Nexus 10-en Ubuntu fut, s telepíthetnék a telefonomra is Firefox OS-t a változatosság kedvéért. A lehetőségek adottak. Egyre bíztatóbb a helyzet arra nézve, hogy a gyártók a jövőben hardverre tudnak majd koncentrálni, s a felhasználó dönti el, hogy milyen operációs rendszert telepít, vagy mivel kéri a telefont.

Megvásárlás után pedig ha nem tetszik a rendszer, akkor le tudom cserélni azt egy másikra.

Ideális jövő

Gondolom mindenki látta a Phoneblocks izgalmas termékötletet már:

Egy ilyen telefon, illetve a Sony, Samsung, LG, HTC, Alcatel, stb. gyártók által gyártott eszközök mindenféle operációs rendszer lehetőségekkel.

Ha pl. Androiddal érkeznek, akkor azok Vanilla (gyári) Android rendszerrel lesznek telepítve. A Samsung TouchWiz, HTC Sense, s mindenkinek a saját Android módosításai telepíthetőek lennének a Play Store-ból, így aki Samsung, HTC vagy bármelyik másik gyártó által fejlesztett érzetet szeretne, az meg tudja oldani magának.

A Tizen vagy a Sailfish OS is lehetőséget kapnak újra egy ilyen világban. A jelenlegi helyzetben lobbizni kell a gyártóknál, hogy ez kerüljön előtelepítve a telefonokra. Ez egy ilyen felállással megváltozhatna. Lehetőséget kapnak a picik is. A nehéz helyzetben lévő RIM/BlackBerry is ha nyitna egy ilyen új világ felé. Ennek első lépése lehet a tegnap megjelent BBM Android és iOS verziója.

Az Apple marad a saját külön útján, náluk a hardver és a szoftver továbbra is együtt marad, mint az a mai napig így van a laptop, számítógép piacon is. Izgalmas új helyzet a Nokia-Microsoft házasság. Valószínűleg ők is ebbe az irányba lépnek majd el. Erre jó példa az XBox illetve Surface termékcsalád.

Mit gondoltok? Álom vagy ideális jövő?

Published by kobak

apa, tanár, geek

2 replies on “jövő okostelefonja, okostelefonok jövője”

  1. Valaminek mindenképp történnie kell ebben a körben. Jelenleg a legtöbb felhasználónak lövése nincs arról, hogy mit vesz / kap és az vajon tetszeni fog-e neki. Tudja-e majd használni. Viszont ha megvette, akkor jó ideig azzal kell együtt élnie, mert azért a Magyar átlag nem váltogatja a telefonokat évente.

  2. Annyiban pontosítanék, hogy nem mindenki próbálgatta végig a Dekstop piacon se az elérhető operációs rendszereket, a nagy átlag azt használta/ja, amit leraknak elé.
    Persze lehetőséget adnak a kisebbek is és ez dicséretes, de jelentős tábort csak akkor gyűjthetnek maguk köré, ha egy-egy gyártót megnyernek maguknak.

Comments are closed.