wl-500g és az oleg féle firmware

by

in

Már múlt héten feltettem a legújabb Oleg féle firmwaret, de csak most jutottam oda, hogy elkezdjek játszani vele. Előszöris betelneteztem, majd feltettem egy ssh-t. Reboot.

Külső vinyót particionáltam immáron a “rooterből” szépen fdisk + parancssor társaságában. Majd jött az ipkg. Feltettem egy vim7-et, meg egy vsftpd-t. Még a vsftpd-t be kell konfigolni, hogy menjen szépen.

Csomagok meg vannak bőven a routerhez. Még gondolkozom egy apache2, php, mysql felpakolás, belövésen. De az majd csak a soknapos hétvége terméke lesz. 🙂

Mindenesetre jó érzés, hogy egy teljesértékű és működő linux lakik a routeremben. Ja, és ha majd egyszer nagyon sok időm lesz, akkor felpakolok a routerre egy debiant. 🙂


Comments

12 responses to “wl-500g és az oleg féle firmware”

 1. mrbond Avatar
  mrbond

  apache helyett en a lighttpd-t ajanlanam.
  mint latom az is van csomagbol.
  sokkal gazdasagosabb, mint az apache, konfigolni sem bonyolultabb.
  ha nem hasznalsz semmi apache phpmod specifikus dolgot jobb lesz a kis vasra
  szvsz

 2. [quote comment=”27248″]apache helyett en a lighttpd-t ajanlanam.
  mint latom az is van csomagbol.
  sokkal gazdasagosabb, mint az apache, konfigolni sem bonyolultabb.
  ha nem hasznalsz semmi apache phpmod specifikus dolgot jobb lesz a kis vasra
  szvsz[/quote]

  igazad van. Szeretem a lighttpdt, csak valamiért átsiklottam felette. Köszönöm a kiegészítést.

 3. Meresz, megmondom oszinten amit te akarsz lassan az 1 szerver lesz, nem 1 router. 🙂 Nallam a router alapvetoen tuzfal, utvonalvalaszto, es monitorozo feladatokat lat el. De mindenkepp erdeklodve hallgatom mikre jutsz. 🙂

 4. “ha majd egyszer nagyon sok időm lesz, akkor felpakolok a routerre egy debiant.”

  Ménemvindózt? Az lenne ám az igazi kihívás! 😀

 5. [quote comment=”27260″]Meresz, megmondom oszinten amit te akarsz lassan az 1 szerver lesz, nem 1 router. 🙂 Nallam a router alapvetoen tuzfal, utvonalvalaszto, es monitorozo feladatokat lat el. De mindenkepp erdeklodve hallgatom mikre jutsz. :)[/quote]

  …de ha képes rá, akkor miért ne! 🙂

  [quote comment=”27272″]
  Ménemvindózt? Az lenne ám az igazi kihívás! :D[/quote]

  Mert nem akarom bántani szegény routert. 🙂

 6. shaark Avatar
  shaark

  Kobak, annyira feszegeted a húrokat, hogy lassan én is veszek egy ilyen routert…

  Nem vagy valami beépített embere asus-nak? 😛

 7. [quote comment=”27277″]Kobak, annyira feszegeted a húrokat, hogy lassan én is veszek egy ilyen routert…

  Nem vagy valami beépített embere asus-nak? :P[/quote]

  Ha az lennék, akkor nem fizettem volna érte! 🙂

 8. Óbakker, bocs Kobak, de én már egy hete szopok ezzel a routerrel. 🙂 Éppen most raktam vissza a gyári beállításokat, mert meggajdult. Hm hm. Valahogy az SMC konfig oldala sokkal jobban kézre állt és átláthatóbb volt. Itt pl. nem látom az összes hálózaton levő gép IP-jét (három, abból kettó wless, de csak kettőt mutat a disznó…) Talán csak a megszokás.

  De amiért kommentelek az az, hogy az én masinám jelenleg 1.9.7.2-es firmmel van, míg az Oleg féle legfrissebb az 1.9.2.7-7f… Hogy is van ez? Ezt raktad fel?

  Amit a mondjad-nál említettem, hogy a régi routerrel összekapcsolva fogom felturbózni a lefedettséget, perpill kudarcba fulladt, mert nem vagyok tisztában a dolgokkal. Asszem utána kellene olvasnom.

 9. [quote comment=”27618″]Óbakker, bocs Kobak, de én már egy hete szopok ezzel a routerrel. 🙂 Éppen most raktam vissza a gyári beállításokat, mert meggajdult. Hm hm. Valahogy az SMC konfig oldala sokkal jobban kézre állt és átláthatóbb volt. Itt pl. nem látom az összes hálózaton levő gép IP-jét (három, abból kettó wless, de csak kettőt mutat a disznó…) Talán csak a megszokás.
  [/quote]

  Van Openwrt firmware is hozzá. Esetleg érdemes azt kipróbálni. Annak nem tudom milyen a menüje. Az Oleg féle a menüt nem teszi szebbé, sem átláthatóbbá. Sajnos.

  [quote]
  De amiért kommentelek az az, hogy az én masinám jelenleg 1.9.7.2-es firmmel van, míg az Oleg féle legfrissebb az 1.9.2.7-7f… Hogy is van ez? Ezt raktad fel?
  [/quote]

  Igen, azt tettem fel. Azt hiszem nekem is 1.9.7.2 volt rajta előtte. Az eredeti asus fw sw update menüjében simán felment.

  [quote]
  Amit a mondjad-nál említettem, hogy a régi routerrel összekapcsolva fogom felturbózni a lefedettséget, perpill kudarcba fulladt, mert nem vagyok tisztában a dolgokkal. Asszem utána kellene olvasnom.[/quote]

  Nem tudom én se, hogy az hogy menne, de biztosan van rá valami lehetőség…

 10. A http://www.macsat.com/macsat/index.php oldalt ajánlom, ott van infó az openwrt-ről és az oleg féle fw-ről is.

 11. Szia Kobak!
  Nekem sehogy nem sikerül a routerre usb-n kötött hdd-t működésre bírni osx alatt (oleg firmware-el).
  Mi a titok? Ftp, smb, nfs…egyikkel sem megy. Akármit próbálok. Igaz nem vagyok egy linux guru, nem tudok jogosultságokat macerálni. Lehet ez a baj.
  De a mai napom ráment. És lassan kivágom az ablakon.

 12. Miklós, mivel mostanra az én routerem már tschoppy birtokában van, közvetlen megoldást nem tudok adni. Ami biztos, hogy ftp-n mennie kellene a dolognak (máshogy nem, a gyári fw-el). A samba sajnos OSX-en nekem nem volt sose tökéletes. Próbálj meg afsd-t feltenni. Emlékeim szerint van csomagban. Az az osx-en kedvelt protokoll.