android a mobiltelefonok osx-e

Használtam iPod touch-ot a kezdetektől, volt a kezemben iPhone 3G, s birtokoltam egy hónapig (talán picit tovább) egy iPhone-t is. Ismerem az iPhone OS-t. Felhasználói szinten. Nagyon szép, nagyon jó, de vannak némi korlátai. Hasonlóan az androidnak is.

Emlékszem, amikor pár éve egy kedves tanítványom lelkesen mesélt az androidról, s én csak legyintettem. Az iPod touch, iPhone, na az valami. Itt van, s nem csak álom. És valóban. Nem tudtam elképzelni jobbat nála.

Aztán, amikor ráuntam az iPhone jailbreak+unlock játékra, akkor megszabadultam tőle, s nagyon sokat törtem a fejemet, hogy mi legyen. Persze jó volt telefonálásra a nokia, de megszerettem a fényképezést a telefonnal, nomeg egy csomó kényelmi funkció kötött már ezekhez az összvér termékekhez.

Végül rengeteg utánaolvasás és tájékozódás után a kiváncsi és opensource énem felülkerekedett az apple fanboy énemen, s az android nyert.

Kézbevenni a nokia után jó volt. Az iPhone után kicsi volt, de hamar megszoktam, s mostanáig vallom, hogy jobb kézben tartani a kicsi 3.2″ -os android telefonokat, mint a nagy bumfordi iPhone-t (a touch után is féltégla érzésem volt az iPhone-nal). Cserébe ha fektetett billentyűvel írok, az elfoglalja a fél kijelzőt. :-/

És akkor térjünk a lényegre, miért írom, hogy az android a mobiltelefonok osx-e? Amikor elkezdtem OSX-etTudom, hogy hivatalosan Oeszten, de nekem oesiksz. használni, akkor csodálkoztam, s nem tudtam megszokni, hogy hiába nyomkorászom a piros pöttyöt a programok továbbra is futnak. Cserébe megeszik a memóriát, de hamarabb pattannak, ha újra kiálltok értük. Ez pontosan ugyanígy van az androidon. Multitask. És a notification rendszer hihetetlenül jó. Kapom a hírt, ha új twitt van, sms, e-mail, gmail, facebook notification, stb. Mindent be tudok állítani, le tudok tiltani, s a programok egymást hívják, ha szükség van valami más funkcipnalitásra, de nem lépnek ki. Bármikor vissza tudok térni a “hívó” programba ugyanoda, ahol átmentem a másikba.

Az android gyors. Nekem legalábbis az. A homescreen pedig szerintem sokkal barátibb. Úgy rendezem el, ahogyan akarom. Ha lyukakat hagyok a programok között, akkor lyukakat hagyok. Ennyi.

Az OSX része a dashboard, mérhetetlen sok hasznos és haszontalan widgettel. Ezek a kis programocskák a háttérben élnek, s gombnyomásra/kattintásra előcsalhatjuk őket (soha nem értettem miért nem lehet ezeket kirakni az asztalra. Mennyivel jobb lenne ott, ha mindig láthatóak lennének…). Ez az iPhone-ban nincs meg. Vannak ilyesmik, de azok is ugyanolyan programok.
Az androidon léteznek widgetek, s ezek ott élnek a homescreenen. Állandóan frissülő időjárásjelentéstől kezdve az analóg órán át a facebook widget-ig minden van. Mint az OSX-en.

Az android nem tökéletes, de egy nagyon gyorsan, s egyelőre úgy tűnik jó irányba fejlődő platform. Folyamatosan érkeznek a telefonok, s fejlődik a rendszer. Egyre több mod jelenik meg. A cyanogenmod kapcsán kialakult hisztinek meg nagyobb volt a szele, mint maga a probléma. A fejlesztők már régen túlléptek a dolgon, amikor pár hírportál új információként hozta le a dolgot. Ma estére pedig már az új ROM megjelenése van kitűzve (úgy tűnik csak holnap lesz). Egyébként meg hajrá apple, csináljatok versenyt, azt szeretjük mi végfelhasználók!


Posted

in

by

Tags: