apache -> lighty

by

in

Míg minden attól hangos a magyar interneten, hogy mi történik a Startup konferencián, s hogy mi lesz, s mi nem lesz az új 3.0-ás iPhone firmwareben, addig én debian upgradeltem az egyik iskolai szerveren.

Ez általában viszonylag fájdalommentes folyamat szokott lenni, bár már nem is emlékszem az utolsó ilyen bátor dist-upgrade lépésre (kicsit rendszertelenek a debian frissítések:-)). Most se történt semmi baj, csak az eddig használt apache 1.x nem része már a Lennynek, így kénytelen voltam valami mást keresni. Az apache2 jó, de az adott gépen nem találtam megfelelőnek, mivel alig lenne kihasználva a tudása, viszont a kevéske memóriát valószínűleg elfogyasztaná.

A választás eztán a lightyra esett. A konfigja áttekinthető, bár meg kellett szokni az apache után. Azt az egy weboldalt, amit az iskolai hálózatban ki kell szolgálnia, azt teszi tökéletesen. PHP5 megy cgi-vel, MySQL+PHP működik, ssl-hez kellett cert, de az is van. És tényleg gyors, s kicsi. Vicces, hogy pár éve még nem voltam ennyire elégedett vele. 🙂

Mostanra azonban már eljutott bőven arra aszintre a lighty, hogy nyugodt szívvel ajánlható éles rendszerekre is, nem csak mobil kütyükre, meg otthoni játékra.


Comments

2 responses to “apache -> lighty”

  1. Ismet tanultam valamit 🙂 Eddig elegge el voltam zarkozva, ha webszerverrol volt szo. Apache es kesz. Microsoftos cuccbol nem kertem, fizetos helyeken is foleg Apache van es a nyilt forraskodu dolgok is jobban mukodnek Apache-val.

  2. Sok nagy oldal is lightyn fut már. Egyre jobb kezd lenni. Mondjuk azért nagyobb szerveren, ahol van erőforrás, még nem állnék át apache2-ről.