digitális bennszülöttszelidítés

Ezt a kifejezést először a biztonságos Internet előadáson hallottam az iskolában, de nem szeretnék arra elkanyarodni. Sokkal érdekesebb, hogy a napokban lezajlott egy konferencia, ami pont azt a hatalmas szakadékot szeretné betömni (legalábbis hidat építeni rá), ami a bennszülöttek és a bevándorlók között tátong. Jó látni, hogy amióta Konrád is fellépett a katedrára, egyre több az oktatással kapcsolatos bejegyzés nála.

És gyakorló apaként, középiskolai tanárként elsőkézből értesülök erről, s látom mi zajlik a fejekben. Az a generáció, aki nem ismeri ezeket a modern eszközöket, azok nagyon nehéz helyzetben vannak a mai diáksággal szemben. A mai diákság ezt pedig szemérmetlen módon boldogan kihasználja!

Röhögnek, amikor a tanár nem ismeri fel a különbséget az okostelefon és a számológép között (nekik ez olyan, mint egy gyakorlott háziasszonynak a kukta és a serpenyő, két eszköz teljesen más tudással, funkciókkal), boldogan írják a dolgozatot copy-paste a Wikipediáról, stb. Erre pedig sok kolléga nincs felkészülve. És a probléma nem az, hogy a diákok csalnak! Nem, a probléma az, hogy megváltozott a világ, s az oktatás csak lehajtott fejjel kullog a nyomában!

Igenis össze kell szednünk magunkat, s fel kell készülni, integrálni kell az új eszközöket a mindennapi oktatásunkba! Vesszőparipám az Internet és a modern eszközök használata matematikaórán (de ugyanúgy más órákon is). Erről tartottam már Android Workshopon előadást, de legutóbb januárban Lőcsén a Matematika Didaktika konferencián beszéltem az okostelefonok használatáról:

Amikor a bejegyzést reggel még Bori oviba szállítása és az első órám kezdete között elkezdtem megírni még egy darab hozzászólás nem volt Konrád bejegyzéséhez, mostanra azonban már negyedszáz véleményt lehet olvasni a poszt alatt.

Akkor a kütyü használat másik oldala. TILOS minden órán interaktív táblát, mobiltelefont, stb. használni. Nagyon fontos, hogy a diákok lássanak táblát (filces vagy krétás), írjanak papírra dolgozatot, mert nem mindenkinek van otthon lehetősége iPadre, Galaxy Note-ra, stb. jegyzetelni, kizárólag azon dolgozni. És azt is fontos tudni, hogy van, amit nem lehet ezekkel az eszközökkel jól tanítani.

És semmilyen eszköz nem helyettesíti a tanárt. Az összes kütyü, hightech gadget segédeszköz lehet a tanár kezében, amivel szerintem élni kell! Mert a tanulást érdekesebbé lehet tenni, s a témát a diákokhoz közelebb lehet hozni. Eddig erre otthon készítettünk segédeszközöket, most itt az Internet, meg a sok kütyü.

Érdekes, s már nagyon vártam, hogy a kommentek között felbukkanjon a telefon elfelejteti a fejszámolást felvetést. Egy sztori kapcsán merül ez fel a hozzászólások között. Ez a legkevésbé sem igaz, ha a tanár, szülő fel van készülve, akkor remek játékok (!!) vannak, amik tanítják, s gyakoroltatják a fejszámolást.

A digitális bennszülött diákjaim boldogan ülnek a gép előtt, s matek (főleg azt, hiszen ott adtam meg a kezdőlökést), angol (spelling) és természettudományos feladatokat oldanak meg a World Education Games oldalon. És aki egy nap négy órán keresztül összead, kivon, szoroz és oszt fejben időre, annak bizony fejlődik a fejszámolási képessége!

Végül két cikket ajánlanék a végén mindenkinek, az első az iPad használat jótékony hatásait értékeli, a második sokkal meglepőbb lehet, érdemes végigolvasni.


Comments

6 responses to “digitális bennszülöttszelidítés”

 1. Képzeld én egyetemre járok, ráadásul ELTE IK Prog. Inf. BSc végzős vagyok, és még kb a 3+5-öt is számológéppel, telefonnal, számítógéppel stb, mikor mi van kéznél, számolom ki! 😀 Jobban elhiszem a végeredményt egy kütyünek mondjuk 67+18 esetében mint magamnak, és még talán gyorsabban is megy 😀 Inkább megírok fél óra alatt egy szkriptet egy 10 másodperces feladatra, mint hogy 30-szor kelljen ugyanoda kattintani… ugyanez van a fejszámolással is, inkább előkaparok valami gépet, de ne kelljen fejben 😀

  1. Az ismétlődő feladatokra természetese a script. 🙂 Viszont a fejszámolás fontos szerintem. Nem feltételezem rólad, de ciki amikor valakinek esélye nincs arra, hogy legalább nagyságrendileg lássa mennyit fog mondjuk fizetni a pénztárnál.

 2. city Avatar
  city

  Szia
  A cikkben szereplő http://www.applelistic.net/ jelenleg nem elérhető.

  Üdv
  Attila

  1. Nekem most megy. Próbáld meg újra.

 3. Klassz poszt, tetszett.

  1. Köszönöm. Örülök.