első benyomások

by

in

Nost, mint már fenyegetőztem, jönnek a habaris posztok. A habari jó. Szokni kell, mert sok dologban nagyon különbözik a wordpresstől. Akkor kezdjük kívülről!

A habari kinézetre nem sokban különbözik a wordpress alapú blogoktól. Van egyre több téma, a témagyártás hasonlóan megy, persze bele kell tanulni, mert mások a már wp-ből megszokott beépített függvények, stb. Az oldalon megtalálható mindaz, ami egy wp alapú blogon is. Különbség, hogy nincsenek kategóriák, csak tagek. WordPressben van kategóriánkénti feed, itt meg tagenkénti.
Ha már feed, akkor meg kell jegyezni, hogy a habari alapvetően az atom-ot kedveli, de van rss2.0 plugin hozzá.

A kommentek alapbeállításként a moderációs sorba kerülnek. Ezt még nem sikerült kikerülni (nem tudom még, hogy hol kell ezt átállítani), viszont megjegyzendő, hogy nincsenek spamek. Amióta átálltam még nem jött egy sem. Ja, nincs trackback/pingback, de szintén lehet pluginnal aktiválni.

Beljebb jutva, az admin felület fantasztikus. Egyszerű, szép és letisztult. Szeretem. Plugin egyelőre nem sok van, így aki megszokott pár extra dolgot wordpressben, annak vagy meg kell magának írni a dolgot, vagy várni kell, hogy ezt megtegye más. Persze az összes “nagy dologhoz” van támogatás, flickr, viddler rendszer része, twitter plugin is könnyen található. Amint az látható én is bedobtam pár dolgot a sidebarba. Ja, itt jegyezném meg hogy nincs widget drag-n-drop, mint wp-ben (nekem nem is hiányzik), tehát forrásba kell bedobni a megfelelő dolgokat.

Az admin felületről itt van Michael Heilemann screencastja kedvcsinálónak:

Vannak persze dühítő dolgok is, de ezek nem olyan veszélyesek, s főleg az átállásból adódnak. Pl. a tageket ki kell gyomlálnom, a feedek valahogy még kicsit kaotikusak, de már kezdenek rendeződni. Itt kérek elnézést a feedolvasóktól. Bekerültek újra oda a del.icio.us linkek, s a feedburner egyből az elmúlt három nap adagját Rátok zúdította. A flickr silo plugin nekem nem megy, s a már fent említett komment moderálásos történet is ide tartozik.

Semmi nem tökéletes, s ezt tudni kell, de a habari messze közelebb áll hozzá az én szememben, mint a wordpress 2.6+ (anno az 1.5.x -ről volt hasonló véleményem :-)).

update: első komolyabb bug a rendszerben, hogy ha egyszerre több taget nevezek át, akkor nem veszi át a bejegyzéseket. Ezt pedig túl későn vettem már észre, így néhol elvesztek a tagjeim sajnos.


Comments

One response to “első benyomások”

  1. Gondolom azért nincs hozzá (még) spam, mivel új motor, stb. nem használják sokan. Majd ha sok embernél lesz, megjelenik rá a spam.