ez meg hogyan?

haromszog darabolas

Egyik tanítványom tette fel a kérdést, hogy ez most hogy is van. Mondtam Neki, hogy majd elmondom. Nem akartam lelőni a poént. Már régről ismerem ezt a feladatot, s nagyon szeretem az ilyen és hasonló matematikai problémákat.

Ja, várjatok két napot a megoldás beírásával (esetleg ötleteket adhattok) akik már tudjátok hol a bibi, hogy az “újak” is gondolkodhassanak. Persze lehet jelezni, hogy Te is tudod a megoldást.

Jó éjt, jó gondolkodást!


Comments

10 responses to “ez meg hogyan?”

 1. jo kerdes. matek fakt-on talalkoztam vele utoljara… azok a regi szep idök 🙂

 2. Es emlekszel meg a megoldasra? 😉

 3. igeen, asszem. 🙂 ja, es müködik asz oldalam ujbol! juhhuuu!
  es regisztraltam a gravataron.

 4. Huha, ennyi minden egy nap! 😀

 5. birop Avatar
  birop

  Ez egy jó feladat. Amikor először találkoztam vele, akkor épp az egyik szomszéd nyomta az orrom alá, hogy “na tessék!” Kb azzal az ábrázattal, amivel Daniken bizonyítja az UFO-k létezését. Ő is úgy gondolta, hogy az egész matek egy nagy huncutság volt, amit ő eddigi élete folyamán tanult. Hát megküzdöttem vele, mert a középiskolás matekkal már gondjai voltak. De a végén én győztem, meg a matek és az igazság. 🙂

 6. Segítség Mindenkinek: Nézd meg jól az átfogót!

 7. véb Avatar
  véb

  hehe, rájöttem, hogy ez egy Rodolfo trükk – csak a kezemet figyeljék mert csalok (ez esetben ezt a mondást a négyzetrács pótolja)…de közben nem látszik, vagyis senki sem figyel, hogy nincsen egy egyenesen a piros és a zöld háromszeg átfogója.

  btw. gimis koromban hallottam egy “áltételt”, mely szerint egy kör és egy pont viszonya csak olyan lehet, hogy a pont a körön kívül van. volt pici bibi a bizonyításban ugye (vigyázat, csalok!), de most már nem is a hiba, hanem a bizonyítás érdekelne. asszem valahogy a körhöz külső pontból húzott érintők azonos hosszával volt valami. nem emlékszel rá véletlen? végtelenül (???) hálás lennék, ha ismét hallhatnám ezt a bizonyítást, és rájöhetnék a hibájára:)

 8. Szia véb! Majd utananezek ennek. Gyujtom az ilyeneket. Hamarosan pakolok fel ujakat, csak mostanaban kicsit sok mindent csinalok egyszerre. 😉

 9. oxigen Avatar
  oxigen

  én még most sem értem…

 10. Igy hogy akarsz erettsegizni? 😉 Nyomtasd ki es fogj egy vonalzot!!