ez meg hogyan?

haromszog darabolas

Egyik tanítványom tette fel a kérdést, hogy ez most hogy is van. Mondtam Neki, hogy majd elmondom. Nem akartam lelőni a poént. Már régről ismerem ezt a feladatot, s nagyon szeretem az ilyen és hasonló matematikai problémákat.

Ja, várjatok két napot a megoldás beírásával (esetleg ötleteket adhattok) akik már tudjátok hol a bibi, hogy az “újak” is gondolkodhassanak. Persze lehet jelezni, hogy Te is tudod a megoldást.

Jó éjt, jó gondolkodást!

By kobak

apa, tanár, geek

10 comments

  1. igeen, asszem. 🙂 ja, es müködik asz oldalam ujbol! juhhuuu!
    es regisztraltam a gravataron.

  2. Ez egy jó feladat. Amikor először találkoztam vele, akkor épp az egyik szomszéd nyomta az orrom alá, hogy “na tessék!” Kb azzal az ábrázattal, amivel Daniken bizonyítja az UFO-k létezését. Ő is úgy gondolta, hogy az egész matek egy nagy huncutság volt, amit ő eddigi élete folyamán tanult. Hát megküzdöttem vele, mert a középiskolás matekkal már gondjai voltak. De a végén én győztem, meg a matek és az igazság. 🙂

  3. hehe, rájöttem, hogy ez egy Rodolfo trükk – csak a kezemet figyeljék mert csalok (ez esetben ezt a mondást a négyzetrács pótolja)…de közben nem látszik, vagyis senki sem figyel, hogy nincsen egy egyenesen a piros és a zöld háromszeg átfogója.

    btw. gimis koromban hallottam egy “áltételt”, mely szerint egy kör és egy pont viszonya csak olyan lehet, hogy a pont a körön kívül van. volt pici bibi a bizonyításban ugye (vigyázat, csalok!), de most már nem is a hiba, hanem a bizonyítás érdekelne. asszem valahogy a körhöz külső pontból húzott érintők azonos hosszával volt valami. nem emlékszel rá véletlen? végtelenül (???) hálás lennék, ha ismét hallhatnám ezt a bizonyítást, és rájöhetnék a hibájára:)

  4. Szia véb! Majd utananezek ennek. Gyujtom az ilyeneket. Hamarosan pakolok fel ujakat, csak mostanaban kicsit sok mindent csinalok egyszerre. 😉

Comments are closed.