ez meg hogyan?

haromszog darabolas

Egyik tanítványom tette fel a kérdést, hogy ez most hogy is van. Mondtam Neki, hogy majd elmondom. Nem akartam lelőni a poént. Már régről ismerem ezt a feladatot, s nagyon szeretem az ilyen és hasonló matematikai problémákat.

Ja, várjatok két napot a megoldás beírásával (esetleg ötleteket adhattok) akik már tudjátok hol a bibi, hogy az “újak” is gondolkodhassanak. Persze lehet jelezni, hogy Te is tudod a megoldást.

Jó éjt, jó gondolkodást!

Published by kobak

apa, tanár, geek

10 replies on “ez meg hogyan?”

  1. Ez egy jó feladat. Amikor először találkoztam vele, akkor épp az egyik szomszéd nyomta az orrom alá, hogy “na tessék!” Kb azzal az ábrázattal, amivel Daniken bizonyítja az UFO-k létezését. Ő is úgy gondolta, hogy az egész matek egy nagy huncutság volt, amit ő eddigi élete folyamán tanult. Hát megküzdöttem vele, mert a középiskolás matekkal már gondjai voltak. De a végén én győztem, meg a matek és az igazság. 🙂

  2. hehe, rájöttem, hogy ez egy Rodolfo trükk – csak a kezemet figyeljék mert csalok (ez esetben ezt a mondást a négyzetrács pótolja)…de közben nem látszik, vagyis senki sem figyel, hogy nincsen egy egyenesen a piros és a zöld háromszeg átfogója.

    btw. gimis koromban hallottam egy “áltételt”, mely szerint egy kör és egy pont viszonya csak olyan lehet, hogy a pont a körön kívül van. volt pici bibi a bizonyításban ugye (vigyázat, csalok!), de most már nem is a hiba, hanem a bizonyítás érdekelne. asszem valahogy a körhöz külső pontból húzott érintők azonos hosszával volt valami. nem emlékszel rá véletlen? végtelenül (???) hálás lennék, ha ismét hallhatnám ezt a bizonyítást, és rájöhetnék a hibájára:)

  3. Szia véb! Majd utananezek ennek. Gyujtom az ilyeneket. Hamarosan pakolok fel ujakat, csak mostanaban kicsit sok mindent csinalok egyszerre. 😉

Comments are closed.