filmötlet

A minap épp egy kedves tanítványomnak magyaráztam valószínűségszámítást, amikor eszembe jutott, hogy mennyivel jobb szemléltetni az egészet. A diák látja és ezzel biztosan jobban megmarad benne. Lottóhúzásról beszélgettünk.

43 949 268 lottószelvényt kellene kitölteni, hogy biztosan legyen 5-ös találatunk a “hagyományos”90 számból választunk 5-öt lottón. Ez egy nagyon nagy szám. Ezt a diák látja, de nem fogja fel, mert nincs igazán mihez viszonyítania. Érted, hogy esélytelen lottózni? Tudod mennyi időbe telne kitölteni ennyi lottószelvényt? És abba belegondoltál, hogy az mennyibe kerül?

Az utóbbi kérdésre mindenki könnyen megadja a választ. Meg kell szorozni egy szelvény árával. Egy újabb nagy szám, de megint nem tudnak általában mit kezdeni vele. Illetve arra mindenki rájön, hogy sokkal nagyobb, mint a megnyerhető összeg.
Az előbbi kérdés viszont annál érdekesebb. Alapul véve azt az irreális elképzelést, hogy egy szelvényt ki tudunk tölteni egy másodperc alatt, s közben egy pillanatra sem foglalkozunk mással, ez 43 949 268 másodperc, ami kb. 12 208 óra, ez pedig nagyjából 508 hét. Ez hosszú idő, ráadásul ennyi időt kevés ember bírna ki alvás, evés, ivás, s egyebek nélkül. 🙂

Ekkor jutott eszembe, hogy kéne egy bevállalós producer, rendező, stb. meg sok önkéntes, akikkel meg lehetne csinálni egy dokumentumfilmbeMythBusters jellegű dologra gondoltam. az összes szelvény kitöltését. Ez előzetesen borzasztó sok számolást, tervezést igényel, s ott a kérdés, ami engem leginkább érdekel, hogy a valóságban lehetséges-e egyáltalán megcsinálni a biztos lottónyereményt (pénzügyileg biztos ráfizetés).

Hány önkéntes? Hány lottózóba kell elmenni, hogy mindet bevegyék időben? Ha egy is kimarad, akkor az egész terv megy a kukába. Ha megnyertük hogyan találjuk meg újra a nyertes szelvényt? Ha úgy látjuk, hogy ez lehetetlen az ötös lottón, akkor lehetséges-e a hatoson, vagy a skandináv lottón?

Ezeken gondolkodtam pár napja. Ha végigcsinálnánk, s ebből film készülne, biztosan kötelező tananyag lenne minden diákomnak! 🙂

Esetleg már valaki valahol megcsinálta??


Posted

in

by

Tags: