flattr

by

in

A német blogszféraez most a helyes, vagy a blogoszféra, vagy mi? (bueltge, admartinator, …) már pár hete a címbeli szolgáltatástól hangos. A flattr egy remek ötlet megvalósítása SkandináviábólUgye nem kell bemutatni a szintén innen származó piratebay oldalt? 🙂. Mi az ötlet? Mára szinte mindenütt nyomkodhatjuk a facebook like gombokat, s nagyon fog örülni a cikk szerzője, ha így teszünk. Mi lenne azonban, ha ennek anyagi haszna is lenne? Te örülnél? Én igen.

Valami ilyesmi járhatott a flattr életrehívóinak a fejében.

Mindannyian tudjuk persze, hogy van PayPal donate, abaqooos, meg még gondolom 100 másik kisebb kevésébé ismert módja annak, hogy adományokat fogadjunk, akkor minek egy 101. hasonló szolgáltatás? Miben jobb ez, mint az imént felsoroltak?

Más az alapelv, s emiatt sokkal egyszerűbb. Azt kell, hogy mondjam, a flattr használata semmivel nem bonyolultabb, mint a facebook like gombjának nyomkodása. Az pedig most hatalmas sikernek örvend, talán nem véletlen, hogy (középiskolai tanárként) naponta többször hallom a lájkol kifejezést.

A történet egyszerű. Eldöntöd, hogy mennyi pénzt szánsz a dologra. Havi 2 euro a minimum. Ez jelenleg inkább 600, mint 500 forint, de semmiképpen nem több, mint két sör. Feltöltöd az egyenleged, ezután ahol látsz flattr gombot, tetszik a tartalom, oda adhatsz pontot. Ahány pontot osztottál, annyi felé osztja a befizetett összegedet a flattr rendszere, s átküldi a pénzt a site tulajdonosoknak. Természetesen valami százalékot leszednek, különben nem tudna működni a dolog.

Egyszerű, működik. A németek nagyon szeretik, s használják. Jó lenne elterjeszteni nálunk is. Regisztráltam, egyenlegem feltöltöttem, kitettem a gombot egyelőre csak a sidebaron globálisan a blogra, s megy a mandroidra is. Ha bejön csinálok posztonkénti flattrelési lehetőséget. És Te?


Comments

19 responses to “flattr”

 1. Érdekes kezdeményezés, viszont a cikk elején hibás a link, a com-ból a c lemaradt.

 2. Köszönöm. Javítottam.

 3. shaark Avatar
  shaark

  Hajaj, tudnád mik készülnek még itt 🙂 A TAT egyik alapítója nagyon szervezkedik a mashup-ok és startup-ok területén itt Malmö/Lund régióban Svédországban (ahonnan a flattr is jön). Jönnek itt meglepetések nemsokára 🙂

 4. ford Avatar
  ford

  értem az összefüggést: középiskolai tanár, ergó anyagias, mert nincs megfizetve

 5. Kedves ford, kedvesseged nem tudom mivel erdemeltem ki. Egyebkent Isten hozott a blogomon.

  Ha kerhetlek, kifejtened a tanarsag es anyagiassag kozti osszefuggest? Aki nincs megfizetve az anyagias? Mibol gondolod, hogy en nem vagyok megfizetve? Varom. Koszonom.

 6. @kobak: miért, olyan jól meg vagy fizetve tanárként? 🙂 Amúgy én sem értem az összefüggéseket.

  A flattr meg jópofa kezdeményezés, szerintem én is regisztrálok rá. Havi ötszáz forint nem sok, ha támogatni akarok egy jó bloggert.

 7. @_alesi nem azt mondom, hogy olyan jól meg lennék fizetve, mint tanár, de pont emiatt csinálok több más munkát, hogy ne legyen ezzel gond.

  A flattr egyelőre inkább vinni fogja a pénzt, mint hozni, mert amíg nálunk nem terjed el, nem hinném, hogy bárki külföldi kattintana a magyar blogomra. 🙂

 8. Pont az utolso kommentetbe irtad meg a lenyeget, Amig viszi a penzt, mivel csak kulfoldi oldalakat utdok tamogatni, es valoszinu azokrol az oldalakrol nem fognak engem "lajkolni" addig nem latom sok ertelmet regisztralnom.

  Persze nem azt mondom hogy ebbol akarok sok sok penzt keresni, egyszeruen csak szivesebben hasznalnam a rendszert ha realis esely van arra hogy igen itthon is hasznaljak elegen ahoz hogy lassam van ertelme.

 9. Naja, de pont ez a jo, hogy 500 ft nem a vilag vege. Ennyivel orommel tamogatom az altalam szeretett bloggereket havonta. Ha meg en is kapok, meg jobban orulok. 🙂

 10. Nekem nagyon szimpatikus az elképzelés!
  Csatlakoztam is 🙂

  1. kobak Avatar
   kobak

   Betettem én is a gombokat midnenhova most már.

 11. @ford: ezért kár volt levegőt venni:D figy, ha ilyen rosszmájú kommentekre vagy beállva, inkább írd le egy papírra tedd el egy dobozba, és amikor karácsonykor egyedül üldögélsz a fa alatt, akkor bontsd ki és olvasgasd őket jó?:D

  1. kobak Avatar
   kobak

   🙂

 12. A rendszer ötlete egyébként nem rossz, bár az emberi lustasági faktor miatt kérdés hogy hosszútávon működik e. Úgy tudnám még ezt elképzelni hogy egy előfizetéses zárt rendszerben lennének csak elérhetőek a minőségi cikkek. Persze megtalálhatnád ezt a googleban is, de mindenképpen gyorsabb egy olyan gyűjteményben bogarászni ahol nem kavar be a másik 10milliárd (gagyi) cikk…

  Egyébként nem csak blogpostot lehet “lájkolni” hanem bármilyen digitális médiát, mp3-tól a videóig… Mondjuk egy ingyenes PDF-be építve ami infotermék, működne?

  1. kobak Avatar
   kobak

   Elvileg működhet a pdf-be ágyazás is feltéve, hogy elérhető az interneten.

   Kérdés, hogy itt Magyarországon lesz-e piaca a flattr-nek. Ha felkapná a blog.hu, vagy potr.hu, vagy bármi nagyobb blog/izé szolgáltató, akkor biztosan beindulna.

   1. nem felkapja, hanem lefejleszti a saját (bár sokkal drágább) verzióját, majd az bedől (mert drága, mert nem értik, mert irigyek és nem adok nehogy már neked jó legyen alapon), és ráragasszák a cetlit, “na ez se működik” nem egy dolognak lett így vége kis hazánkban.

    amúgy ez tényleg egy jó irány lehetne, remélem nem az én verzióm lesz a vége:D

    1. kobak Avatar
     kobak

     Nézd pozitívan! Aztán ráérünk keseregni, ha mégse úgy lesz. 🙂

 13. Szia! Így pár hónap távlatából: megérte kirakni a gombot, kattintottak rá? Vagy csak nem kerül semmibe kinnhagyni?

  1. Ha feltetted volna, megérte volna, de mert senki sem csatlakozott szinte a remek kezdeményezéshez, valószínűleg lekerül hamarosan. (Bevallom, nem igazán foglalkoztam a dologgal az utóbbi időben.)