flattr

A német blogszféraez most a helyes, vagy a blogoszféra, vagy mi? (bueltge, admartinator, …) már pár hete a címbeli szolgáltatástól hangos. A flattr egy remek ötlet megvalósítása SkandináviábólUgye nem kell bemutatni a szintén innen származó piratebay oldalt? 🙂. Mi az ötlet? Mára szinte mindenütt nyomkodhatjuk a facebook like gombokat, s nagyon fog örülni a cikk szerzője, ha így teszünk. Mi lenne azonban, ha ennek anyagi haszna is lenne? Te örülnél? Én igen.

Valami ilyesmi járhatott a flattr életrehívóinak a fejében.

Mindannyian tudjuk persze, hogy van PayPal donate, abaqooos, meg még gondolom 100 másik kisebb kevésébé ismert módja annak, hogy adományokat fogadjunk, akkor minek egy 101. hasonló szolgáltatás? Miben jobb ez, mint az imént felsoroltak?

Más az alapelv, s emiatt sokkal egyszerűbb. Azt kell, hogy mondjam, a flattr használata semmivel nem bonyolultabb, mint a facebook like gombjának nyomkodása. Az pedig most hatalmas sikernek örvend, talán nem véletlen, hogy (középiskolai tanárként) naponta többször hallom a lájkol kifejezést.

A történet egyszerű. Eldöntöd, hogy mennyi pénzt szánsz a dologra. Havi 2 euro a minimum. Ez jelenleg inkább 600, mint 500 forint, de semmiképpen nem több, mint két sör. Feltöltöd az egyenleged, ezután ahol látsz flattr gombot, tetszik a tartalom, oda adhatsz pontot. Ahány pontot osztottál, annyi felé osztja a befizetett összegedet a flattr rendszere, s átküldi a pénzt a site tulajdonosoknak. Természetesen valami százalékot leszednek, különben nem tudna működni a dolog.

Egyszerű, működik. A németek nagyon szeretik, s használják. Jó lenne elterjeszteni nálunk is. Regisztráltam, egyenlegem feltöltöttem, kitettem a gombot egyelőre csak a sidebaron globálisan a blogra, s megy a mandroidra is. Ha bejön csinálok posztonkénti flattrelési lehetőséget. És Te?


Posted

in

by

Tags: