gondolataim windows telepítés után

Az asztali gép 6 gigás vinyójára telepítettem egy xp-t. Nem vágytam rá, de sajnos kell. A sajnos azért, mert tökéletesen és boldogan megvagyok windows nélkül is. Azonban egyre több helyen kell windowst is karbantartanom, s ha magam nem nézek rá néha, akkor az nem lesz jó.

Szegény ubuntu esett áldozatul a dolognak. Előszöris cd berak, boot. Particionálás, majd pedig a telepítés indítása. A particionáláskor én az utóbbi időben mindig a gyors formázást választom. Eddig mindig működött. Akkor mire jó a lassú formázás?? Namindegy.

Grafikus telepítő indul, jönnek a szép szlogenek, majd indulás. Belépés, windows update indítás. Keres, frissít, ujraindít. Sokszor egymás után. Ezután vírusírtó telepítés (avast 4 home), google pack (adobe reader, google earth, ff, adware, picasa összeállításban), mplayer + frontend, xp-antispy, total commander. Ezután kezdem azt érezni, hogy kész vagyok a szűz rendszer telepítésével. Jöhetnek az extrák.

Egy szépen beállított, minimum a fenti extrákkal ellátott windows tökéletes partner lehet a mindennapi munkához, játékhoz, netezéshez, stb. Innentől kezdve felhasználóbarát is. De eddig a pontig ellenség. Támadható, instabil, üres (nincs rajta semmi, amit használni lehetne).

Ezzel szemben, ha fogok pl. egy uhu-t, a telepítés (végig grafikus) kb 1 óra, de akkor már office-tól kezdve média lejátszón át a jogtárig minden fenn van a gépen. OSX telepítése ennél kicsit bonyolultabb, de mind időben, mind nehézségben valahol az xp és az uhu között van.

Azt már nem említem, hogy a linux (uhu is és a legtöbb disztribució) ingyenes, szabadon letölthető. Az OSX-et a vásárolt apple géphez adják. Az xp-t általában külön kell venni, illetve külön felszámolják.

Ennek ellenére a windows a legelterjettebb operációs rendszer. Érthetetlen, ugye?

Azonban ez csak egy szempont volt. Nem a telepítés könnyű, vagy kis időigényes volta a legfontosabb nézőpot operációs rendszer választásnál. Van rengeteg más tényező is, ami közrejátszik abban, hogy mit válasszunk. Ezeket most nem vesézném ki, mert akkor itt ülnék a billentyűzetet püffölve reggelig.

Nem akarok senkit sem meggyőzni arról, hogy a windows rossz. Csak annyit szeretnék, hogy
mielőtt végleg döntenél egy operációs rendszer mellett, próbáld ki a többit is!

Kis story a végére: Feleségem világ életében windowst használt. Elrejtettem anno a gépén egy ubuntut. Néha használta, s jókat játszott a frozen bubble-val. Pár hónapja már csak mac-je van. Boldogan használja, s nagyon szereti. Linuxra nem állt volna át. OSX-re átállt.


Posted

in

by

Tags: