gondolataim windows telepítés után

by

in

Az asztali gép 6 gigás vinyójára telepítettem egy xp-t. Nem vágytam rá, de sajnos kell. A sajnos azért, mert tökéletesen és boldogan megvagyok windows nélkül is. Azonban egyre több helyen kell windowst is karbantartanom, s ha magam nem nézek rá néha, akkor az nem lesz jó.

Szegény ubuntu esett áldozatul a dolognak. Előszöris cd berak, boot. Particionálás, majd pedig a telepítés indítása. A particionáláskor én az utóbbi időben mindig a gyors formázást választom. Eddig mindig működött. Akkor mire jó a lassú formázás?? Namindegy.

Grafikus telepítő indul, jönnek a szép szlogenek, majd indulás. Belépés, windows update indítás. Keres, frissít, ujraindít. Sokszor egymás után. Ezután vírusírtó telepítés (avast 4 home), google pack (adobe reader, google earth, ff, adware, picasa összeállításban), mplayer + frontend, xp-antispy, total commander. Ezután kezdem azt érezni, hogy kész vagyok a szűz rendszer telepítésével. Jöhetnek az extrák.

Egy szépen beállított, minimum a fenti extrákkal ellátott windows tökéletes partner lehet a mindennapi munkához, játékhoz, netezéshez, stb. Innentől kezdve felhasználóbarát is. De eddig a pontig ellenség. Támadható, instabil, üres (nincs rajta semmi, amit használni lehetne).

Ezzel szemben, ha fogok pl. egy uhu-t, a telepítés (végig grafikus) kb 1 óra, de akkor már office-tól kezdve média lejátszón át a jogtárig minden fenn van a gépen. OSX telepítése ennél kicsit bonyolultabb, de mind időben, mind nehézségben valahol az xp és az uhu között van.

Azt már nem említem, hogy a linux (uhu is és a legtöbb disztribució) ingyenes, szabadon letölthető. Az OSX-et a vásárolt apple géphez adják. Az xp-t általában külön kell venni, illetve külön felszámolják.

Ennek ellenére a windows a legelterjettebb operációs rendszer. Érthetetlen, ugye?

Azonban ez csak egy szempont volt. Nem a telepítés könnyű, vagy kis időigényes volta a legfontosabb nézőpot operációs rendszer választásnál. Van rengeteg más tényező is, ami közrejátszik abban, hogy mit válasszunk. Ezeket most nem vesézném ki, mert akkor itt ülnék a billentyűzetet püffölve reggelig.

Nem akarok senkit sem meggyőzni arról, hogy a windows rossz. Csak annyit szeretnék, hogy
mielőtt végleg döntenél egy operációs rendszer mellett, próbáld ki a többit is!

Kis story a végére: Feleségem világ életében windowst használt. Elrejtettem anno a gépén egy ubuntut. Néha használta, s jókat játszott a frozen bubble-val. Pár hónapja már csak mac-je van. Boldogan használja, s nagyon szereti. Linuxra nem állt volna át. OSX-re átállt.


Comments

5 responses to “gondolataim windows telepítés után”

 1. Itt (http://support.microsoft.com/?kbid=302686) ezt irja:

  When you choose to run a regular format on a volume, files are removed from the volume that you are formatting and the hard disk is scanned for bad sectors. The scan for bad sectors is responsible for the majority of the time that it takes to format a volume.

  If you choose the Quick format option, format removes files from the partition, but does not scan the disk for bad sectors. Only use this option if your hard disk has been previously formatted and you are sure that your hard disk is not damaged.

  Gondolom ezek a lehetosegek minden normalis oprendszerben benne vannak, maximum ott expliciten kozlik, hogy mit ertenek “fast” es “regular” alatt, ez az info dugdosas az ms sajatja (sajnos), a user valoszinuleg hulye es megijed attol a szotol hogy bad block, meg a vegen felreinterpretalja, es azt hiszi hogy a gep azt mondja hogy bugos a harddiszk.

  Abban 100% igazad van hogy ha felraksz 1 xp-t, az semmire se valo hasznalhatatlan rendszer, amire fel kell tenni meg csilliard kusztom dolgot hogy jo legyen.

 2. Ma is okosabb lettem egy picit. Koszonom a linket/leirast. 🙂

 3. nekem az a benyomásom, hogy sokan félreértitek a windows xp tulajdonságait. ez is lehet egy stabil rendszer. abban igazatok van hogy vehetne példát az appletől, és géphez ingyenesen hozzájutható lenne.

  amúgy meg annyi a különbség a gyorsformázás és a teljes formázás között, hogy gyorsformázásnál nem ellenőrzi le a vinyó felületét bad sectorok után kutatva, mint ahogy iwo is írja

 4. Csak annyi, hogy nemtom miért tart 1 orán át az uhu telepités… max 15 perc… :).. én pont ezért szeretem.. még nem találtam ennél gyorsabbat…

 5. OldMan, megoldható 10 perc alatt is, de ahhoz olyan gép kell. 🙂 A wint is a kis asztali gépre telepítettem. Ami nem egy mai darab. Ott az 1 óra reális.

  Laci: Az xp stabil, de nem out of the box. Kell rá berhelni egy csomó mindent. Ez az többekközött, amit én nem szeretek benne. Ennek ellenére, ha mindent feltettél, frissítettél, stb. akkor egy nagyon jó kis rendszered van.