i nyíl power

by

in

Azaz lecseréltem az iBookomat egy PowerBookra. Eddig azt kell, hogy mondjam, nem bántam meg a döntést. Miért a csere?

A kérdésre kérdés a válasz, miért ne most? No, de mégmielőtt vitába kezdek saját magammal, inkább elmesélem a dolgot. Gondoltam egy merészet, s feltettem apronetre, meg beszmacre egy-egy hirdetést, hogy eladó az iBookom. Próba-szerencse. Igazából, ha nem vette volna meg senki, akkor se bántam volna nagyon. Szerettem az iBookom. 🙂

Ekkor észrevettem az egyik notebook boltban egy macbookot, amit 60e ráfizetéssel meg tudtam volna venni. Ez egy fehér, core duo változat lett volna. Már el is küldtem az e-mailt nekik, de amikor a válaszemailben a ráfizetendő összeg közel hat számjegyű volt, akkor úgy döntöttem inkább nem ficánkolok. Jó nekem az 1024×768 -as felbontás. Ha meg nagyobb kell, akkor külső monitor + hack.

Persze az iBook hirdetés maradt, így másnap jelentkezett valaki a gépért. És még ugyanaznap megláttam ezt a 15-ös powerbookot az iBookért kinált ár +30-ért. Elkezdtem kutatni, hogy melyik powerbookról van szó, s gondolkozni, hogy megéri-e nekem. Kell-e G4-re váltani, amikor az intel a menő, stb. Végül az eredeti tulajjal folytatott hosszas levelezésből kiderült, hogy a gép nincs még 2 éves, szép állapotú, semmi baja. Az akksi 2,5 órát bír, ami nem sok, de nem is kevés. Az egyetlen gond, hogy csak 512 ram van benne.

Megtörtént ezután a csere. És akkor a különbségek:

 • aluminium
 • amerikai billentyűzet van rajta, amit én személy szerint jobban szeretek, mint a magyart. A magyarban mivel lekerült a hosszú í a bal shift mellé, emiatt a ~ jel is ott volt, pedig azt mindig bal fenn kerestem. Most meg az í-t keresem bal lent, illetve nehezebb a nullát előcsalni. Ez van. 🙂
 • lapos, nagyon az. szép.
 • picit ütött-kopott néhol, de ez nem zavaró
 • 1280×864 felbontás – fantasztikus, a kijelző pedig tényleg nagyon szép
 • combo. Az iBookban dvd ró volt. Ez talán hiányozni fog. De van az asztali gépben úgyis.
 • gyorsabb. Pedig nincs egész 100MHZ különbség a két gép között. Lehet, hogy csak bemagyarázom?
 • az iBook billentyűzete szerintem a legjobb a világon. Ez se rossz, de az a legjobb (csak nem világít).

Röviden ennyi az első benyomásokról. Nem bántam me a “cserét”. Persze tegnap este felhúztam rá egy szűz tigrist, s a backupról elindítottam egy migration assisstantot. Tökéletesen visszahúzta a dolgaimat, még a háttérkép is rendben volt. Egyedül a Little Snitch nem indult. De azt újrateleptettem. A mailhez teleptettem a letterbox add-ont, s most három paneles módban olvasgatom a leveleimet. Picit még szokatlan ilyen formán a mail. Meglátjuk sikerül-e megszokni. 🙂 Egy ideje úgyis gondolkozom a thunderbirdre váltáson.


Comments

13 responses to “i nyíl power”

 1. Most irigyellek 🙂 Régóta foglalkoztat, hogy belőjek egy mac laptopot, csak igazából hiányzik az elhatározás, plusz az anyagiak 🙂
  Valamint a magyarországi rémtörténetek a szervízről, és a mekes társadalom nagyrészével szemben fennálló ellenszenvem is visszatart 🙂

 2. [quote comment=”25545″]Most irigyellek 🙂 Régóta foglalkoztat, hogy belőjek egy mac laptopot, csak igazából hiányzik az elhatározás, plusz az anyagiak 🙂
  Valamint a magyarországi rémtörténetek a szervízről, és a mekes társadalom nagyrészével szemben fennálló ellenszenvem is visszatart :)[/quote]

  én is beletartozom a mekes társadalom ellenszenves részébe? 😉

 3. [quote comment=”25553″]én is beletartozom a mekes társadalom ellenszenves részébe? ;-)[/quote]

  Mivel nem tartasz hülye barom lúzernek mert xp-t használok, nem 🙂

 4. [quote comment=”25555″]
  Mivel nem tartasz hülye barom lúzernek mert xp-t használok, nem :)[/quote]

  hülyének abszolut nem tartalak. Részvétet azonban érzek. 😀

  Tréfát félre, nem értem én ezeket a hülye vagy, mert windowsos, csoró, mert linuxos, sznob, mert osxes szövegeket…

  Mindenki használja azt az oprendszert, ami van, amit szeret, stb.

 5. Matrixfan Avatar
  Matrixfan

  Gratulálok a notebookhoz! Nem csak a 100 Mhz miatt gyorsabb, hanem FSB miatt! Az iBook-ban attól függően, hogy mikor vetted 100 vagy 133 Mhz-es az FSB, a PowerBook-ban pedig 166 Mhz.

 6. várj azzal a thunderbird átállással.
  a .mail app baromi rossz. szerintem. elveszti a jelszót, képes összeomlani, és nem nagyon okos. a thunderbird viszont nagyon pécés. nekem mind a kettő fut most, egyiken a saját, másikon a skola levelei. elég nehéz megszokni némely marhaságát a viharmadárnak. majd mesélek.

 7. Tscopy[quote comment=”25545″]Most irigyellek 🙂 Régóta foglalkoztat, hogy belőjek egy mac laptopot, csak igazából hiányzik az elhatározás, plusz az anyagiak 🙂
  Valamint a magyarországi rémtörténetek a szervízről, és a mekes társadalom nagyrészével szemben fennálló ellenszenvem is visszatart :)[/quote]

  Ne aggodj, mind a szerviz, mind az ellenszenv problema olyan, hogy a pozitiv hangokat nem publikaljak, a negativ hangokat pedig tulontul kikiabaljak.

  Szervizrol annyit szeretnek mondani: ismerni kell a lehetosegeidet, a jogaidat, az elado kotelezetsegeit, es akkor nem lehet gondod.

  Nekem is gondom van a gepemmel, ezert utanaolvastam jol, pont a mindenhol olvashato problemak miatt. Igy mar nem latom olyan veszesen a helyzetet.

  En pedig nem sajnalom az XP usereket, mert ugyebar oktoberig csak azt hasznaltam, itthon meg mindig van a csalad miatt, megis elek meg.

  Igaz, miotaOSX-em van, azota szerelmesebb vagyok a gepembe…

 8. Dvorcsak:
  Az a gond, hogy nem csak garanciális szervíz gondod lehet. Nekem annó egy hónapba és több emilbe került kideríteni, hogy végül mégse tudnak nekem alkatrészt rendelni. (Ami aztán a PBpartsról megjött egy hét alatt.)

  Összességében, ha jó a maced, akkor nagyon jó minden, ha valami elromlik, kezdhetsz imádkozni. Emiatt senkit nem beszélnék le a váltásról, ha tényleg úgy érzi, macre van szüksége; de reklámozni sem fogom a platformot.

 9. És a lényeg persze kimaradt: gratula Kobak a géphez. Egészen pontosan ez melyik G4 PB?

 10. Dvorcsak:
  Ez sima, tisztában vagyok vele, hogy a ez így megy az élet minden területén, hogy annak van hírértéke, ha valami negatív, nem ha pozitív. Hiszen nem lehet anyázni, hogyha az a hír, hogy elkészült két hét alatt a szervizelés.
  De nem hiszem, hogy alaptalan lenne annyi negatív kritika a magyarországi szervízről, és mac háttérről (és nem a homárból tájékozódtam).
  Plusz a mekes hittérítés amit nagyon sokan végeznek, még mindig ellenszenves 🙂 (Hozzáteszem, minden hittérítés ellenszenves, akár linuxról, akár jehova tanúiról van szó.)

 11. [quote comment=”25634″]Dvorcsak:
  Az a gond, hogy nem csak garanciális szervíz gondod lehet. Nekem annó egy hónapba és több emilbe került kideríteni, hogy végül mégse tudnak nekem alkatrészt rendelni. (Ami aztán a PBpartsról megjött egy hét alatt.)

  Összességében, ha jó a maced, akkor nagyon jó minden, ha valami elromlik, kezdhetsz imádkozni. Emiatt senkit nem beszélnék le a váltásról, ha tényleg úgy érzi, macre van szüksége; de reklámozni sem fogom a platformot.[/quote]

  Igazad van, mar megint csak garanciaidon belul gondolkodtam. Mindig elfelejtem, hogy az Apple csak 1 evet ad, a gep kifutasiideje meg joval tobb.

 12. tegyel bele meg egy giga ram-ot, meg gyorsabb lesz. ezt a beruhazast nem lehet megbanni. kb 5 perces muvelet, idosebbek is elkezdhetik.

 13. [quote comment=”25635″]És a lényeg persze kimaradt: gratula Kobak a géphez. Egészen pontosan ez melyik G4 PB?[/quote]

  köszönet. 🙂
  http://apple-history.com/?page=gallery&model=pg4_15167&performa=off&sort=date&order=ASC

  [quote comment=”25715″]tegyel bele meg egy giga ram-ot, meg gyorsabb lesz. ezt a beruhazast nem lehet megbanni. kb 5 perces muvelet, idosebbek is elkezdhetik.[/quote]

  beszmacen tettem is fel hirdetést, de még senki nem reagált.