ingyen tárhelyek, mit mire használok

by

in

A box ingyen 50 giga bejegyzés kapcsán felmerült bennem, hogy írok egy összefoglaló bejegyzést arról, hogy melyik online tárhelyet mire használom. Mivel a box.net (nálam még .net, holott már a .com-ra irányítódik, de anno még net volt) kicsit más a többi tárhellyel ellentétben, s sokan csalódottak voltak, hogy nincs ilyen-olyan kliens program, stb.

Akkor nézzük sorra a szereplőket!

box

A box egy nagyon fura felület. Fura olyan szempontból, hogy itt a közösségi tárhely, a közösségi információ megosztás van előtérbe helyezve, s nem a backup, online tárhely. Emiatt nincs is kliens program “asztali operációs rendszerekre”. Macre van egy remek kliens alkalmazás, aminek segítségével fel lehet dobálni a dolgainkat. Pl. screenshotokat tudunk egyből fellőni a felhőbe.
Remek kliens program van viszont mobilra, mind iOS, mind pedig Androidra.

Mire használom? Nálam az ideális fájlmegosztó nagyobb fájlok esetén. Pl. ovodai karácsonyi műsor képeit ide teszem fel nagyban, s célzottan a megfelelő emberekkel osztom meg. Vagy konkrét fájlokat osztunk meg a GeoGebra közösségen belül, s mivel nincs asztali szinkronizálás, nem kell mindenkinek a gépén is ott lenni annak a 3-5, vagy több gigányi anyagnak. És itt most látható, hogy nem feltétlen borzasztó, ha nincs asztali sync.

Cloud

Cloud.app, ez egy pofonegyszerű Maces alkalmazás, ami figyeli, ha képernyőképet készítettünk, s azt azonnal feltolja a felhőbe. Erről pedig készít egy rövid linket, amit aztán twitteren, vagy bárhol megoszthatunk. Egyszerű, mint a bot, s abszolút céleszköz.

iCloud

Az Apple is belépett az Online világba. Regisztráltam, s nem használom. Amíg az iTunes Match nem elérhető itthon, addig nincs igazán motivációm a használatára.

Dropbox

A dropbox az ingyen online tárhelyek nagymamája. Majd’ mindenki ismeri, s használja is. Kliens alkalmazás van minden platformra, s remekül működik mindennel együtt. Elterjedtségéből adódik, hogy rengeteg alkalmazás képes Dropbox tárhelyünkre menteni, ilyen pl. az általam rendszeresen használt Titanium Backup

Mire használom? Sokáig ide mentettem dolgaimat, aztán leszoktam róla a SpiderOak miatt. Azóta továbbra is használom, teljesen másképpen. Ide nem a fontos dolgaimat szinkronizálom, hanem a sok megosztott dokumentumot, közös munkamappák vannak itt pl. Illetve olyan gyorsan haza vagy a suliba beküldendő dolgozatok, egyebek, amik gyorsan kellenek valahol.

A mobil appok remekek, szeretem a pin kód megadási lehetőséget mind iOS, mind az Android alkalmazásban. Az új Android app remek mind Honeycomb, mind Ice Cream Sandwich rendszereken.

Google felhő

Itt nem egy szolgáltatásról beszélünk. A Calendar, Docs, Mail, Picasa, Plus, stb. mindegyik más adatot tárol.

Mire használom? A leveleim itt laknak, a naptáram itt talált otthonra, s ide szinkronizálom a telefonkönyvemet is. A dokumentumaim egy része Google doksi, de még mindig jobban szeretem az offline szerkesztőket. A mobil képeim ide (is, lásd később) töltődnek a Google Plus app segítségével.
A Google Music tárolja az összes zenémet, s onnan szinkronizálom a telefonomra.

Minus

A Min.us a Cloud párja. Azzal a különbséggel, hogy kicsit később érkezett, viszont cserébe igyekszik sokkal többet adni. Multiplatform, s ajánlásokkal itt is 50 gigára lehet feltornászni az ingyen tárhelyet.

Android appja is remekül üzemel.

Mire használom? Leginkább megosztásra. A boxhoz hasonlóan fájlmegosztásra, itt a kettő még egymás riválisa. Sokszor a Minus egyszerűbb, a box viszont bejáratottabb. 🙂

SpiderOak

A nagy kedvenc online backup tárhelyem. A SpiderOak két dologban jobb a Dropboxnál, ez pedig a biztonság, illetve az elérhető 50GB ingyenes tárhely.

Mire használom? Leginkább a dokumentumaimat tartom itt (is) biztonságban. Van Android app is, de sajnos elég butus.

SugarSync

A SugarSync amolyan harmadik. Jó is, meg nem is. 10 gigára bővíthető a kezdeti 50, 5 GB az indulótőke, s 500 MB-onként elvileg végtelenségig bővíthető. Multiplatform, jó az Android kliensben az automatikus kép feltöltés, de sajnos nekem többször volt vele anno gondom. Kezdetektől regisztrálva vagyok, de sose használtam igazán.

Mire használom? Jelenleg semmire.

UbuntuOne

Az iCloud párja. Kicsit előbb indult, de az ABC sorrend a végére szorította. Ubuntu rendszereken, s Androidon elérhető hozzá kliens alkalmazás. 2 giga tárhely jár hozzá.

Mire használom? Telefonon (Android) ide töltöm fel automatikusan a képeimet. A kliens app ezt tudja, s ezt jól csinálja.

Többiek

És persze nem ejtettem szót a nem annyira online tárhely, illetve a specifikus online tárhelyekről. Ilyen a Flickr, YouTube, Indafotó, stb. Ezeket is rendszeresen használom, s szeretem, de ezek eléggé ismertek, s teljesen specifikusak, így kihagytam őket a felsorolásból.

Extra tárhelyet kaptok Ti is, s én is, ha az alábbi linkeken regisztráltok a fenti tárhelyekre:

Mit hagytam ki? 🙂 Ti mit, mire használtok?


Comments

3 responses to “ingyen tárhelyek, mit mire használok”

  1. koszecz Avatar
    koszecz

    wuala.com

    1. Ezt nem ismertem. Köszönöm. 🙂

  2. Szep lista.. nemtudom en kozel se hasznalok ennyi mindent, a cloud fut egyedul nonstop jellegel, altalaban fb chaten ezzel oldom meg a “fajlkuldest”.

    dropbox ot hasznalok meg, egyket sulis dolog miatt, icloud-ba meg pont a napokba koltoztem mobile.me-rol, ide 1-2 privat dolgott toltok fel, de ritka hogy hasznalom. A photostream-et meg nem volt idom kiprobalom majd a napokba belovom, mert az tetszik hogy amit fenykepezek iphone-al az kapasbol megjelenik majd mappaban.